Η παλαιότερη γνωστή πέτρινη πλάκα στον κόσμο με τις Δέκα Εντολές ξεπέρασε τις προσδοκίες σε δημοπρασία του Sotheby’s την Τετάρτη.

Ενώ αναμενόταν να πουληθεί για περίπου 1 έως 2 εκατομμύρια δολάρια, η πλάκα έφτασε στα 5 εκατομμύρια δολάρια. «Το αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει την απαράμιλλη σημασία αυτού του αντικειμένου», δήλωσε στους New York Times ο Richard Austin, παγκόσμιος επικεφαλής βιβλίων και χειρογράφων του Sotheby’s. «Το να σταθεί κανείς μπροστά σε αυτή την πλάκα είναι μια εμπειρία που δεν μοιάζει με καμία άλλη – προσφέρει μια άμεση σύνδεση με τις κοινές ρίζες της πίστης και του πολιτισμού που συνεχίζουν να διαμορφώνουν τον κόσμο μας σήμερα».

Η μαρμάρινη πλάκα μήκους δύο ποδιών είναι χαραγμένη με τις εντολές, οι οποίες γράφτηκαν σε παλαιοεβραϊκή γραφή και χρονολογούνται μεταξύ 300 και 800 μ.Χ. Με βάρος 155 κιλά, είναι το μόνο ολοκληρωμένο παράδειγμα του είδους του από την αρχαιότητα.

Ανακαλύφθηκε αρχικά κατά τις σιδηροδρομικές ανασκαφές κατά μήκος της νότιας ακτής της τότε Παλαιστίνης το 1913 και, σύμφωνα με τον Jacob Kaplan που ανακάλυψε την πλάκα το 1943, χρησιμοποιήθηκε ως πλακόστρωτο με την επιγραφή στραμμένη προς τα πάνω.

Το 1947, ο Kaplan είχε δημοσιεύσει τα ευρήματά του στο Bulletin of the Jewish Palestine Exploration Society. Η ταμπλέτα περιήλθε στην κατοχή ενός Ισραηλινού έμπορου αρχαιοτήτων το 1995 και στη συνέχεια έγινε μέρος του μουσείου Living Torah στο Μπρούκλιν. Το 2016, αγοράστηκε από τον συλλέκτη Mitchell S. Cappell για 850.000 δολάρια, ο οποίος μόλις τώρα το έβγαλε σε δημοπρασία. Η αυθεντικότητα του έργου, ωστόσο, όχι ασυνήθιστη για τέτοια αντικείμενα, έχει αμφισβητηθεί ευρέως.

Το κείμενο είναι παρόμοιο με γνωστά Βιβλικά εδάφια που αναφέρονται στις ιουδαιο-χριστιανικές θρησκείες, αλλά δεν περιλαμβάνει την τρίτη εντολή να μην καλούμε το όνομα του Θεού μάταια. Αναφέρει επίσης την ανάγκη λατρείας στο όρος Γεριζίμ (κοντά στη σημερινή παλαιστινιακή πόλη Ναμπλούς και επίσης γνωστή ως η βιβλική πόλη Συχέμ), που θεωρούνταν ιερός τόπος μεταξύ των Σαμαρειτών. «Ένας απτός σύνδεσμος με αρχαίες πεποιθήσεις που έχουν διαμορφώσει βαθιά τις παγκόσμιες θρησκευτικές και πολιτιστικές παραδόσεις, χρησιμεύει ως μια σπάνια απόδειξη της ιστορίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο οίκος δημοπρασιών.

Μετά από περισσότερα από 10 λεπτά έντονων προσφορών από ενδιαφερόμενους σε όλο τον κόσμο, η πλάκα αποκτήθηκε από ανώνυμο αγοραστή με πρόθεση να το δωρίσει σε ισραηλινό ίδρυμα.

Πηγή: ARTnews

[mc4wp_form id="278"]