Το Harry’s New York Bar στο Παρίσι είναι ένα από τα πιο διάσημα και ιστορικά μπαρ στον κόσμο. Βρίσκεται στη διεύθυνση 5 Rue Daunou, κοντά στην Όπερα Garnier, και είναι γνωστό για τη μοναδική ατμόσφαιρά του, την ιστορία του και τη συμβολή του στην κουλτούρα των κοκτέιλ.
Ιδρύθηκε το 1911 από τον Tod Sloan, έναν Αμερικανό ιππέα, και αρχικά ονομάστηκε “New York Bar”. Το 1912, ο Harry MacElhone, ένας Σκωτσέζος μπάρμαν, ανέλαβε τη διαχείριση του μπαρ και αργότερα το αγόρασε. Έκτοτε, το όνομα άλλαξε σε Harry’s New York Bar. Το μπαρ σχεδιάστηκε με στόχο να θυμίζει τη Νέα Υόρκη, ακόμη και με τη χαρακτηριστική ξύλινη μπάρα του, που αποσυναρμολογήθηκε και μεταφέρθηκε από ένα μπαρ της Νέας Υόρκης. Στο Harry’s New York Bar δημιουργήθηκαν διάσημα κοκτέιλ, όπως το Bloody Mary, το Sidecar, το French 75 και το Blue Lagoon.
Το μπαρ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διάδοση της κοκτέιλ κουλτούρας στην Ευρώπη, ιδιαίτερα κατά την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ, όταν πολλοί Αμερικανοί έβρισκαν καταφύγιο στο Παρίσι. Στο Harry’s, σύχναζαν μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο Ernest Hemingway, ο F. Scott Fitzgerald, ο George Gershwin (λέγεται ότι εκεί μέσα εμπνεύστηκε το An American in Paris) και ο Humphrey Bogart. Υπήρξε, επίσης, σημείο συνάντησης για εξόριστους καλλιτέχνες, συγγραφείς και διανοούμενους κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.
Το Harry’s είναι γνωστό και για τη μικρή μουσική σκηνή του με πιάνο, που προσφέρει ζωντανή μουσική σε κλασικό στυλ. Διατηρεί την παραδοσιακή του ατμόσφαιρα, χωρίς πολλές αλλαγές από τότε που άνοιξε. Έχει μια παράδοση να συλλέγει φοιτητικά «πάσο» από πελάτες, οι οποίες εκτίθενται στους τοίχους του. Το μπαρ φιλοξενεί μια μοναδική εκδήλωση: την ψήφο των Αμερικανών που ζουν στο εξωτερικό για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ένα έθιμο που ξεκίνησε το 1924.
Το Harry’s New York Bar είναι κάτι περισσότερο από ένα μπαρ: είναι ένα πολιτιστικό μνημείο που συνδέει την Αμερική με τη Γαλλία, την ιστορία με την καινοτομία, και το παρελθόν με το παρόν.
Και μια συνταγή για το French 75
Το French 75 είναι ένα κλασικό κοκτέιλ που συνδυάζει την κομψότητα της σαμπάνιας με την ένταση του τζιν και τη φρεσκάδα του λεμονιού. Ακολουθεί η συνταγή:
Υλικά
45 ml τζιν (gin)
20 ml φρέσκος χυμός λεμονιού
10-15 ml σιρόπι ζάχαρης (simple syrup)
Σαμπάνια (για συμπλήρωμα)
Παγάκια
Φλούδα λεμονιού ή κεράσι μαρασκίνο (για γαρνίρισμα)
Εκτέλεση
Σε ένα shaker, προσθέστε το τζιν, τον χυμό λεμονιού, το σιρόπι ζάχαρης και πάγο.
Ανακινήστε καλά μέχρι το μείγμα να κρυώσει
Σουρώστε το μείγμα σε ένα ποτήρι σαμπάνιας (flute ή coupe)
Συμπληρώστε με παγωμένη σαμπάνια
Γαρνίρετε με μια στριφτή φλούδα λεμονιού ή ένα κεράσι μαρασκίνο
Συμβουλές
Για πιο ισορροπημένη γεύση, μπορείτε να προσαρμόσετε την ποσότητα του σιροπιού ζάχαρης ανάλογα με την προτίμησή σας
Αντί για σαμπάνια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αφρώδες κρασί καλής ποιότητας
Απολαύστε το French 75, ένα κοκτέιλ που ενώνει τη ζωντάνια του Παρισιού με τη διαχρονική κομψότητα