Ένα μουσείο αφιερωμένο στον επιδεικτικό Βρετανό ποιητή και σατιρικό Λόρδο Μπάιρον πρόκειται να ανοίξει στη βόρεια ιταλική πόλη Ραβέννα, το οποίο στεγάζεται στο ίδιο κτίριο όπου διατήρησε μια έντονη σχέση με τη σύζυγο ενός αριστοκράτη και ολοκλήρωσε μερικά από τα πιο διάσημα έργα του.
Ο Μπάιρον μετακόμισε χωρίς συστολή το 1819 στο Palazzo Guiccioli, ιδιοκτησία του συζύγου της κοντέσσας Teresa Guiccioli, την οποία γνώρισε σε ένα πάρτι στη Βενετία. Η τεράστια κατοικία στην καρδιά της πόλης έχει ανακαινιστεί από το Ίδρυμα Cassa di Risparmio di Ravenna και από τις 29 Νοεμβρίου οι επισκέπτες θα μπορούν να περιπλανηθούν στα δωμάτια όπου διαδραματίστηκε το ειδύλλιο και όπου δούλεψε πολύ για να ολοκληρώσει αριστουργήματα, συμπεριλαμβανομένων των Don Juan, Sardanapalus, The Prophecy of Dante και το τελευταίο τραγούδι του Childe Harold’s Pilgrimage. Ένα από τα δωμάτια περιέχει δείγματα αγάπης που κρατούσε η κόμισσα, όπως γράμματα, κοσμήματα, μπούκλες από τα σγουρά μαλλιά του ποιητή και θραύσματα από το ηλιοκαμένο δέρμα του.
Το μουσείο θα είναι εν μέρει αφιερωμένο στο Risorgimento, το ιταλικό κίνημα του 19ου αιώνα για την ενοποίηση, λόγω των διασυνδέσεων του Μπάιρον με πρόσωπα που εμπλέκονται με τους Carbonari, ένα άτυπο δίκτυο μυστικών επαναστατικών κοινωνιών που έπαιξαν ρόλο στη διαδικασία της ενοποίησης. «Η ιδέα είναι να συνδέσουμε τρεις πτυχές του ποιος ήταν ο Λόρδος Μπάιρον – ο ποιητής, ο εραστής και το άτομο που προσανατολίζεται προς την ελευθερία», είπε ένας εκπρόσωπος του μουσείου.
Ο Μπάιρον πέθανε το 1824 στη σημερινή Ελλάδα. Είχε πολλές σχέσεις κατά τη διάρκεια της ζωής του, αλλά η κόμισσα ήταν η τελευταία του μεγάλη αγάπη. «Η αγάπη για την Teresa οδήγησε τον Μπάιρον να μεταμορφωθεί και, χωρίς να γίνει άγιος, άλλαξε τη ζωή του», είπε ο Antonio Patuelli, πρόεδρος του ιδρύματος.
Οι επισκέπτες του μουσείου, το οποίο το ίδρυμα είπε ότι ήταν το μοναδικό στον κόσμο αφιερωμένο ειδικά στον Μπάιρον, θα μπορούν επίσης να ξαναζήσουν τις εμπειρίες του ποιητή στην Ιταλία και να μάθουν τι ήταν για τη χώρα που τον ενέπνευσε, χάρη στη διαδραστική τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας .
Ο Μπάιρον έφυγε από την Αγγλία για την ηπειρωτική Ευρώπη το 1816, αφήνοντας πίσω του ένα ίχνος σκανδαλωδών υποθέσεων και χρέους, για να μην επιστρέψει ποτέ. Ταξίδεψε στο Βέλγιο και την Ελβετία, καθώς και στη Βενετία και τη Ρώμη, πριν επιστρέψει στη Βενετία το 1819, όπου συνάντησε την κόμισσα. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά και το ζευγάρι είχε σκεφτεί να φύγει πριν εγκατασταθεί στο συζυγικό σπίτι της Teresa. Στη συνέχεια την ακολούθησε στην Πίζα το 1821.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Ραβέννα, ο Μπάιρον δέχτηκε επισκέψεις από τους φίλους του, Percy Bysshe Shelley, που θεωρείται επίσης ένας από τους σημαντικότερους Άγγλους ρομαντικούς ποιητές, και τον Ιρλανδό συγγραφέα και ποιητή Thomas Moore.
Ο Μπάιρον χαρακτηρίστηκε από τη συγγραφέα Caroline Lamb, με την οποία είχε επίσης σχέση, ως «τρελό, κακό και επικίνδυνο να το μάθεις». Ήταν γνωστός από τους ανθρώπους στη Ραβέννα ως «ο τρελός Άγγλος».
Το 1823, έφυγε από την Ιταλία για την Ελλάδα, όπου ενώθηκε με τους εξεγερμένους που πολεμούσαν στον πόλεμο της ανεξαρτησίας κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Πέθανε από πυρετό στο Μεσολόγγι τον Απρίλιο του 1824, σε ηλικία 36 ετών, και θάφτηκε στο οικογενειακό του θησαυροφυλάκιο στο Nottinghamshire.
Πηγή: The Guardian