Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο διεξήγαγε έρευνα, στην οποία διαπιστώθηκε ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες που καταναλώνουν αυγά συχνά, είναι πιθανό να παρουσιάζουν πιο σπάνια, απώλεια μνήμης και μείωση των εκτελεστικών λειτουργιών του εγκεφάλου τους, με την πάροδο του χρόνου. Αυτή είναι η πιο πρόσφατη έρευνα που ανέδειξε τα οφέλη στις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, εξέτασε μια ομάδα 890 ενηλίκων άνω των 55 ετών από τη γειτονιά Ράντσο Μπερνάρντο στην Καλιφόρνια. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επίσης σε μια σειρά από γνωστικά τεστ από το 1988 έως το 1991 και για άλλη μια φορά μεταξύ 1992 και 1996, μετρώντας τη συνολική γνώση, την εκτελεστική λειτουργία και τη σημασιολογική μνήμη τους.
Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα ανά φύλο, διαπίστωσαν με ένα τεστ λεκτικών ικανοτήτων και εκτελεστικής λειτουργίας, ότι μεταξύ των γυναικών, εκείνες που έτρωγαν περισσότερα αυγά κάθε εβδομάδα παρουσίασαν πιο θετική εικόνα. Η συσχέτιση αυτή παρέμεινε ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση παραγόντων όπως η ηλικία, η εκπαίδευση, ο τρόπος ζωής, τα επίπεδα χοληστερόλης και η πρόσληψη θερμίδων και πρωτεϊνών από κάθε γυναίκα. Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «ο μαγικός αριθμός για τις ηλικιωμένες -και όχι μόνο- γυναίκες φαίνεται να είναι πέντε αυγά την εβδομάδα».
Συνοψίζοντας, ένα αυγό την ημέρα μπορεί να κρατήσει μακριά τη γνωστική δυσλειτουργία. «Οι γυναίκες με την υψηλότερη πρόσληψη αυγών παρουσίασαν λιγότερη πτώση στη βαθμολογία ευχέρειας κατηγορίας σε διάστημα 4 ετών, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν κατανάλωναν ποτέ αυγά. Αν και μικρή, η συσχέτιση αυτή εξακολουθούσε να είναι σημαντική», γράφουν στην έκθεσή τους οι ερευνητές Donna Kritz-Silverstein και Ricki Bettencourt για την κατανάλωση αυγών.
Πηγή: Lifo.gr / Study Finds