Ένα μαρμάρινο κεφάλι ανθρώπου που χρονολογείται από το 150 μ.Χ. επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Münster στη Γερμανία.
Το μουσείο επέστρεψε οικειοθελώς το τεχνούργημα μετά από ανησυχίες σχετικά με τα αρχεία ιδιοκτησίας του από ερευνητές. Κατά τη διάρκεια μιας τελετής επαναπατρισμού, η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη επαίνεσε τη συμφωνία ως δίκαιη επίλυση μεταξύ των δύο μουσείων, με υποθέσεις επαναπατρισμού μεταξύ διαφορετικών χωρών να καταλήγουν συχνά σε δικαστικούς αγώνες.
Το τεχνούργημα, το οποίο δόθηκε στο μουσείο του Münster το 1989 από ιδιώτη Γερμανό δωρητή, είχε ασαφές ιστορικό ιδιοκτησίας προτού εισέλθει μόνιμα στη συλλογή. Οι δοκιμές που έγιναν από ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι το μάρμαρο προέρχεται από τη Θάσο, ένα νησί στο βόρειο Αιγαίο, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι το κεφάλι προέρχεται από την Ελλάδα.
Ο Achim Lichtenberger, διευθυντής του μουσείου του Münster, είπε ότι το έργο θεωρείται πολύτιμο και ότι η επιστροφή του στην Ελλάδα θα του επιτρέψει να μελετηθεί παράλληλα με άλλα αντικείμενα σαν αυτό. Οι ακριβείς συνθήκες της απομάκρυνσής του από την αρχική του τοποθεσία είναι άγνωστες. Το γλυπτό θα εκτίθεται πλέον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Σε μια δήλωση, ο Lichtenberger υποστήριξε ότι παρά τα ευρήματα του ερευνητή, το μουσείο τηρεί τα ηθικά πρότυπα σχετικά με τη διαδικασία εξαγοράς του, λέγοντας ότι το ίδρυμα επανεξετάζει τη συλλογή του για να συμμορφωθεί με τη Σύμβαση της UNESCO του 1970.
Πηγή: ARTnews / Κεντρική φωτογραφία: Υπουργείο πολιτισμού