Θεωρούνται δυνατοί (οκ, είναι) και για αυτό δεν έχει θεσπιστεί μία ημέρα αφιερωμένοι σε αυτούς, όπως συμβαίνει, συνήθως, για τους αδύναμους και τους αδικημένους. Ωστόσο, οι άνδρες έχουν τις δικές τους ιδιαίτερες ανάγκες στην υγεία, ψυχική και σωματική, και για αυτό, ανέλαβαν πρωτοβουλίες για να τις αναδείξουν, οργανώνοντας μία παγκόσμια δράση, το Movember, που διαρκεί όλο τον Νοέμβριο, αλλά και θεσπίζοντας την 19η Νοεμβρίου, ως μία Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη σε αυτούς.
Τι ξέρεις για το Movember;
Το Movember ως έμπνευση ξεκίνησε, το 2003, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όταν μια ομάδα φίλων είχε την ιδέα να επαναφέρει στη μόδα το μουστάκι ως διασκεδαστική πρόκληση. Από εκεί προέρχεται και ο όρος, από τις λέξεις “moustache” (μουστάκι) και “November” (Νοέμβριος). Στην πρωτοβουλία αυτή, αποφάσισαν να δώσουν και έναν σκοπό: να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση για την ανδρική υγεία. Έτσι, γεννήθηκε το κίνημα Movember που σήμερα είναι γνωστό παγκοσμίως.
Οι στόχοι του Movember
Η ευαισθητοποίηση για την ανδρική υγεία κινείται –μέσω των αντίστοιχων εκστρατειών επικοινωνίας– κυρίως, γύρω από την ενημέρωση 3 σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο άνδρας:
· Καρκίνος του προστάτη: Πρόκειται για τον πιο κοινό καρκίνο στους άνδρες παγκοσμίως.
· Καρκίνος των όρχεων: Είναι ένας τύπος καρκίνου λιγότερο συχνός, αλλά παραμελημένος, τις περισσότερες φορές.
· Ψυχική υγεία και πρόληψη αυτοκτονιών: Το Movember επικεντρώνεται στη μείωση του στιγματισμού και την προώθηση ανοιχτής συζήτησης γύρω από τα ψυχικά προβλήματα των ανδρών.
Στο πρακτικό κομμάτι (ποιος είπε ότι οι άνδρες δεν μπορούν να είναι πρακτικοί όταν θέλουν;), το κίνημα του Movember έχει θέσει στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων. Τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται, μέσω δωρεών, χρηματοδοτούν έρευνες, προγράμματα υποστήριξης και καμπάνιες ενημέρωσης.
Προώθηση της πρόληψης
Στο πλαίσιο του Movember, οι άνδρες ενθαρρύνονται να επισκέπτονται τον γιατρό, να κάνουν εξετάσεις και να φροντίζουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία.
Πώς λειτουργεί το Movember
· Άφησε μουστάκι (“Grow a Mo”)
Οι συμμετέχοντες, γνωστοί ως “Mo Bros”, αφήνουν το μουστάκι τους να μεγαλώσει όλο τον Νοέμβριο, προκαλώντας, με το νέο τους look, συζητήσεις και ευαισθητοποιώντας τους γύρω τους, για ζητήματα της ανδρικής υγείας.
· Υποστήριξη από τις γυναίκες
Οι “Mo Sistas” συμμετέχουν οργανώνοντας εκδηλώσεις και ενθαρρύνοντας τους άνδρες να υποστηρίξουν τον σκοπό.
· Δημιούργησε δραστηριότητες
Εκτός από το να αφήνουν μουστάκι, το κίνημα περιλαμβάνει και δράσεις φυσικής δραστηριότητας, όπως αγώνες δρόμου (Move for Movember), αλλά και πρωτοβουλίες συγκέντρωσης χρημάτων, όπως fundraising.
Ο θετικός αντίκτυπος
Από τη θέσπισή του, το Movember έχει συγκεντρώσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια και έχει χρηματοδοτήσει περισσότερα από 1.250 έργα, που σχετίζονται με την υγεία των ανδρών, έχοντας παρουσία σε περισσότερες από 20 χώρες.
Το μήνυμα του Movember
Το μήνυμα είναι σαφές: η φροντίδα για την ανδρική υγεία είναι ζωτικής σημασίας, και όλοι μπορούν να παίξουν έναν ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια.
19 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα
Η 19η Νοεμβρίου κάθε έτους έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα (International Men’s Day) και είναι αναγνωρισμένη σε περισσότερες από 70 χώρες. Το μήνυμα της Ημέρας επικεντρώνεται στη συμβολή των ανδρών στην οικογένεια, την κοινωνία και τον πολιτισμό, καθώς και σε ζητήματα υγείας που αντιμετωπίζουν. Παρόλο που έχει παγκόσμια απήχηση, παραμένει μια σχετικά άγνωστη γιορτή, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες.
Η καθιέρωση της γιορτής
Η ιδέα προτάθηκε το 1991 και τελικά, θεσπίστηκε το 1999, στα νησιά Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Τη γιορτή καθιέρωσε ο Δρ. Τζέρομ Τιλακσίνγκ, για να τονίσει την ανάγκη ανάδειξης των ανδρικών θεμάτων, όπως οι ανισότητες στην υγεία και η συμβολή τους στην οικογένεια και την κοινωνία. Ωστόσο, η γιορτή δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, γεγονός που περιορίζει την προβολή της σε ορισμένες χώρες.
Γιατί είναι παραμελημένη η Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα στην Ελλάδα;
Σε αντίθεση με την Ημέρα της Γυναίκας, η Ημέρα του Άνδρα δεν συνδέθηκε με μαζικά κοινωνικά κινήματα ή ιστορικούς αγώνες, κάτι που δυσκολεύει την αποδοχή της. Επίσης, στη χώρα μας, στερεότυπα φύλου, όπως η άποψη ότι ο ρόλος των ανδρών θεωρείται αποτελεί μία πάγια κατάκτηση, μειώνουν την αίσθηση της ανάγκης θεσμοθέτησης για μια τέτοια αφιερωματική ημέρα. Τέλος, η συγκεκριμένη ημέρα δεν έχει υποστηριχθεί από οργανώσεις ή θεσμούς στην Ελλάδα, και διεθνώς, ενώ η ενημέρωση και η προώθηση δράσεων γύρω από αυτήν είναι ελάχιστες.
Οφείλουμε να αποδεχτούμε πως οι όποιες συζητήσεις, αλλά και η ενημέρωση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα, προσφέρουν μια ευκαιρία να αναγνωριστεί η σημασία της ανδρικής υγείας, καθώς οι άνδρες έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους αυτοκτονίας σε σχέση με τις γυναίκες. Επιπλέον, προβάλλει τη σημασία των ανδρών ως συζύγων, πατέρων και μελών της κοινότητας.