Τα φρούτα εποχής είναι πάντα τα πιο γλυκά και τα πιο θρεπτικά, αφού είναι στην κορύφωση της ωρίμανσής τους. Στις λαϊκές αγορές και τα μανάβικα, βρίσκουμε αυτήν την περίοδο αχλάδια και έχουμε πολλούς λόγους να τα προτιμάμε.
Ζουμερά, γλυκά, απαλά στη γεύση και με πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, τα αχλάδια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα εποχής. «Δεν είναι όμως απλά νόστιμα και ζουμερά! Τα αχλάδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, γεγονός που τα κάνει πολύτιμους συμμάχους σε μια υγιεινή διατροφή», σημειώνει η ΚάλλιαΓιαννιτσοπούλου, Kλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, MBA, SRD. Και για του λόγου το αληθές, μας παραθέτει τα διατροφικά τους χαρακτηριστικά.
Διατροφική αξία των αχλαδιών (ανά 100 γραμμάρια αχλάδι):
• Θερμίδες: 57 kcal
• Υδατάνθρακες: 15 g
• Σάκχαρα: 10 g
• Πρωτεΐνες: 0,4 g
• Λίπη: 0,1 g
• Φυτικές Ίνες: 3,1 g
• Νερό: 84 g
Βιταμίνες και μέταλλα:
• Βιταμίνη C: 4,3 mg
• Βιταμίνη Κ: 4,4 mcg
• Κάλιο: 116 mg
• Μαγνήσιο: 7 mg
• Φώσφορος: 12 mg
• Ασβέστιο: 9 mg
• Φυλλικό οξύ: 7 mcg
Απολαύστε τα αχλάδια, σας κάνουν καλό!
Όπως μας εξηγεί η διαιτροφολόγος, τα αχλάδια έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας. Οι παρακάτω 8 καλοί λόγοι για να τα καταναλώνουμε θα πρέπει να μας οδηγήσουν… στον μανάβη της γειτονιάς για να γεμίσουμε μια σακούλα με αχλάδια!
- Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Η υψηλή περιεκτικότητα των αχλαδιών σε φυτικές ίνες βοηθά στη ρύθμιση και καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα και προάγοντας την υγεία του εντέρου. Επιπλέον, οι διαλυτές φυτικές ίνες μειώνουν τη χοληστερόλη.
- Πηγή αντιοξειδωτικών: Οι πολυφαινόλες, που βρίσκονται στα αχλάδια, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, ενώσεις που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και πρόωρη γήρανση.
- Χαμηλή θερμιδική αξία και υψηλός κορεσμός: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό και φυτικές ίνες, τα αχλάδια είναι μια εξαιρετική επιλογή για σνακ, καθώς προσφέρουν κορεσμό χωρίς πολλές θερμίδες, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά σε όσους θέλουν να διατηρούν σταθερό βάρος ή να χάσουν κιλά.
- Υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία: Η κατανάλωση αχλαδιών έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπαθειών χάρη στις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και της χοληστερόλης.
- Κατάλληλα για διαβητικούς: Παρότι τα αχλάδια έχουν γλυκιά γεύση, μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια από άτομα με διαβήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, οπότε δεν προκαλούν απότομες μεταβολές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
- Ενυδάτωση: Το αχλάδι αποτελείται κυρίως από νερό (περίπου 84%), γεγονός που βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού και την ενίσχυση της φυσιολογικής λειτουργίας των κυττάρων.
- Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Τα αντιοξειδωτικά του αχλαδιού βοηθούν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής του σώματος, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ και της αρθρίτιδας.
- Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Η βιταμίνη C που περιέχουν τα αχλάδια συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθώντας στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και ιούς.
Πώς τα απολαμβάνουμε
Τα αχλάδια μπορούν να καταναλωθούν ωμά, αλλά χρησιμοποιούνται επίσης σε συνταγές όπως σαλάτες, γλυκά και μαρμελάδες. Για τη συντήρησή τους, τα διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ωριμάσουν. Στη συνέχεια, τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο όπου αντέχουν αρκετές ημέρες.