Η Παναγία των Παρισίων, σε ένα μήνα, θα υποδεχτεί ξανά επισκέπτες και πιστούς μετά από μια απαιτητική αποκατάσταση για να επιστρέψει στην παλιά της αίγλη, τον μεγάλο καθεδρικό ναό του Παρισιού που υπέστη σοβαρές ζημιές από μια καταστροφική πυρκαγιά το 2019.
Το βράδυ της 19ης Απριλίου 2019, οι Παριζιάνοι και ο κόσμος παρακολούθησαν με τρόμο τις φλόγες να καταστρέφουν το ορόσημο της παγκόσμιας κληρονομιάς και στη συνέχεια να γκρεμίζουν το κωδωνοστάσιό του. Για κάποιους εκείνη την εποχή, οι αποκαλυπτικές εικόνες της φλόγας έμοιαζαν με το τέλος της 850-χρόνων ιστορίας της Παναγίας των Παρισίων ή ακόμη και σύμβολο της κατάρρευσης του ίδιου του δυτικού πολιτισμού. Ωστόσο, δηλώνοντας τη Γαλλία ως «έθνος των οικοδόμων», ο πρόεδρος Emmanuel Macron έθεσε τον φιλόδοξο στόχο να ξαναχτίσει την Παναγία των Παρισίων μέσα σε πέντε χρόνια και να την κάνει «ακόμη πιο όμορφη» από πριν.
Οι γαλλικές αρχές είναι χαρούμενες που η υπόσχεση τηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό με ένα Σαββατοκύριακο με τελετές για να σηματοδοτήσει την επαναλειτουργία από τις 7 έως τις 8 Δεκεμβρίου, ακόμη και αν δεν έγινε εγκαίρως ώστε ο κόσμος να μοιραστεί τη στιγμή κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του φετινού καλοκαιριού στο Παρίσι.
Περίπου 250 εταιρείες και εκατοντάδες ειδικοί κινητοποιήθηκαν για μια αποκατάσταση που κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε αυτό που ονομάστηκε «το εργοτάξιο του αιώνα».
Αύξηση επισκεπτών
Οι καθυστερήσεις ήταν αναγκαστικές λόγω της πανδημίας COVID-19 και της ανάγκης για καθαρισμό του μολύβδου που εξαπλώθηκε από τη φωτιά. Ο Γάλλος στρατηγός που ήταν υπεύθυνος για την επίβλεψη της αποκατάστασης, Jean-Louis Georgelin, πέθανε τον Αύγουστο του 2023 σε ατύχημα στα Πυρηναία και αντικαταστάθηκε από το δεξί του χέρι, Philippe Jost. Αλλά το γοτθικό κωδωνοστάσιο του 19ου αιώνα έχει πλέον αναστηθεί με ένα πιστό αντίγραφο του πρωτοτύπου, τα λεκιασμένα παράθυρα έχουν ξαναβρεί το χρώμα τους, οι τοίχοι λάμπουν μετά τον καθαρισμό των λεκέδων από φωτιά και ένα ανακαινισμένο όργανο είναι έτοιμο να βροντήξει ξανά.
Αόρατος στους επισκέπτες είναι ένας νέος μηχανισμός προστασίας από τυχόν μελλοντικές πυρκαγιές, ένα διακριτικό σύστημα σωλήνων έτοιμο να απελευθερώσει εκατομμύρια σταγονίδια νερού σε περίπτωση νέας καταστροφής.
Το άνοιγμα δεν είναι καν το τέλος της μαμούθ αποκατάστασης: μέρος της βάσης με μόλυβδο στέγης πρέπει ακόμη να τελειώσει και τα αγάλματα των αποστόλων και των αγίων, που αφαιρέθηκαν πριν από τη φωτιά για να επιτρέψουν την αποκατάστασή τους, θα εγκατασταθούν ξανά στο πρώτο μισό του 2025.
Η Παναγία των Παρισίων, η οποία υποδέχθηκε 12 εκατομμύρια επισκέπτες το 2017, αναμένει να λάβει ακόμη υψηλότερο αριθμό «14 έως 15 εκατομμύρια» μετά την επαναλειτουργία, σύμφωνα με τις εκκλησιαστικές αρχές. Ο Αρχιεπίσκοπος του Παρισιού Laurent Ulrich είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο – (AFP) τον περασμένο μήνα ότι ο Macron θα δώσει το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου μια ομιλία εντός της Παναγίας των Παρισίων για να σηματοδοτήσει την επαναλειτουργία.
Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο για έναν πολιτικό ηγέτη να επιτρέπεται να απευθύνεται στους πιστούς μέσα σε ένα καθολικό θρησκευτικό κτίριο. Η Γαλλία είναι από το σύνταγμά της μια κοσμική χώρα με αυστηρό διαχωρισμό μεταξύ εκκλησίας και κράτους. Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, θα γίνει η πρώτη λειτουργία και ο αγιασμός του νέου βωμού, πρόσθεσε.
Υπήρξαν αναφορές για εντάσεις μεταξύ της εκκλησίας και των Ηλυσίων σχετικά με το πώς πρέπει να προχωρήσει η τελετή. Ο Macron τον Δεκέμβριο είπε ότι είχε προσκαλέσει τον Πάπα Φραγκίσκο στην επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού, αλλά ο επικεφαλής της Καθολικής εκκλησίας ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο, προς έκπληξη ορισμένων παρατηρητών, ότι δεν θα ερχόταν.
Κρίσιμη ώρα για την εκκλησία
Η Γαλλική Καθολική Εκκλησία τα τελευταία χρόνια συγκλονίζεται από διαδοχικές καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση κληρικών, συμπεριλαμβανομένου του πιο πρόσφατου μοναχού που είναι γνωστός ως Abbe Pierre, ο οποίος έγινε γνωστός για τη βοήθειά του στους άπορους. Μια ανεξάρτητη έρευνα διαπίστωσε ότι 216.000 ανήλικοι είχαν κακοποιηθεί από κληρικούς τις τελευταίες επτά δεκαετίες.
Ο γαλλικός καθολικισμός βρίσκεται σε σημαντική πτώση εδώ και αρκετές δεκαετίες. Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές που δημοσιεύθηκαν το 2023, το 29% του πληθυσμού ηλικίας 18 έως 59 ετών δηλώνει Καθολικός.
Η αποκατάσταση κόστισε συνολικά σχεδόν 700 εκατομμύρια ευρώ. Χρηματοδοτήθηκε από δωρεές 846 εκατομμυρίων ευρώ από 150 χώρες σε ένα άνευ προηγουμένου κύμα αλληλεγγύης. Τα υπόλοιπα χρήματα αναδιατίθενται σε επείγουσες αναστηλώσεις των εξωτερικών όψεων του καθεδρικού ναού στην ανατολική πλευρά.
Οι Γάλλοι υπουργοί έχουν επίσης διατυπώσει την ιδέα να χρεώσουν στους τουρίστες ένα τέλος εισόδου στον χώρο. Ωστόσο, η επισκοπή του Παρισιού είπε ότι η δωρεάν είσοδος ήταν μια σημαντική αρχή που πρέπει να διατηρηθεί.
Πάνω από πέντε χρόνια, η έρευνα για το τι προκάλεσε τη φωτιά συνεχίζεται, με τα αρχικά ευρήματα να υποστηρίζουν μια τυχαία αιτία, όπως βραχυκύκλωμα, πυρσό ηλεκτροσυγκολλητή ή τσιγάρο.
Πηγή: Daily Sabah