Μια σημαντική ημέρα ξημέρωσε για την διεθνή αναγνώριση της οικουμενικότητας και της διαχρονικότητας της ελληνικής γλώσσας, καθώς το εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO ενέκρινε την καθιέρωση «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας».

Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση και μάλιστα, το κείμενο που τη συνοδεύει περιλαμβάνει παραδοχές για την ιστορία και τη συμβολή της ελληνικής γλώσσας στον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, γεγονός που ποτέ εως τώρα δεν είχε καταγραφεί επίσημα από έναν Διεθνή Οργανισμό, με το κύρος και την εμβέλεια της UNESCO.

Οι προοπτικές για την ανάδειξη και εξάπλωση της γλώσσας μας, είναι πολύ θετικές καθώς η ελληνική πρόταση υποβλήθηκε με την έγγραφη υποστήριξη – «συγκηδεμόνευση» λέγεται στην διπλωματική γλώσσα – 87 χωρών μελών της UNESCO από κάθε άκρη του κόσμου. Ο αριθμός θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλος και δίνει ισχυρή νομιμοποίηση στην πρωτοβουλία που ώθησε στην πολυπόθητη για πολλά χρόνια, απόφαση διεθνούς αναγνώρισης της γλώσσας μας.

Με το πράσινο φως του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της ηγεσίας του ΥΠΕΞ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO Γιώργος Κουμουτσάκος, εργάστηκε συστηματικά για έξι μήνες για αυτόν το σκοπό, εφαρμόζοντας μια διπλωματική «πόρτα-πόρτα» επίμονη στρατηγική εξασφάλισης υποστήριξης. Το έργο δεν ήταν καθόλου εύκολο καθώς οι λίγες γλώσσες που έχουν ήδη διεθνή ημέρα, είναι γλώσσες εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, όπως τα Ισπανικα, Αραβικά, Ρωσικά, Πορτογαλικά.

Ο Γεώργιος Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε την απόφαση «μια διεθνή αναγνώριση της διαχρονικότητας, της οικουμενικότητας και της προσφοράς της γλώσσας μας στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας—μέρα χαράς και υπερηφάνειας», σε δήλωση στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην απόφασή της η UNESCO μεταξύ άλλων «αναγνωρίζει το ρόλο της ελληνικής γλώσσας και τη συνεισφορά της στη διατήρηση και διάδοση του ανθρώπινου πολιτισμού διαμέσου των αιώνων» και επιπλέον αναφέρει ότι «πολλές γλώσσες έχουν εκτενώς αντλήσει και συνεχίζουν να αντλούν από την ελληνική για να εμπλουτίσουν την επιστημονική ορολογία και το λεξιλόγιό τους γενικότερα».

Έτσι, στο εξής, η ελληνική γλώσσα θα γιορτάζεται κάθε 9η Φεβρουαρίου σε όλο τον κόσμο.

[mc4wp_form id="278"]