
Νέα μελέτη απαντά ότι ακόμη και 12 αβγά την εβδομάδα δεν επηρεάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, κάτι που τα τελευταία χρόνια υποστηρίζουν πολλοί ειδικοί.
Παλιότερα, τρώγαμε πολλά αβγά άφοβα. Μετά, τρώγαμε ελάχιστα αβγά και με μέτρο γιατί φοβόμαστε ότι θα εκτοξεύσουν τη χοληστερόλη μας. Τώρα, μας λένε οι ειδικοί ότι μπορούμε όντως να τρώμε πολλά αβγά την εβδομάδα, χωρίς πρόβλημα. «Υπήρξε μεγάλη διαμάχη γύρω από το πώς τα αβγά, μια τροφή πλούσια σε χοληστερόλη, αλλά και πρωτεΐνες, μπορεί να επηρεάσει την καρδιαγγειακή υγεία», συμφωνεί η Fatima Rodriguez, MD, MPH, αναπληρώτρια καθηγήτρια Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. «Το ερώτημα σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αβγών παραμένει αναπάντητο και αυτή η μικρή μελέτη δίνει κάποιες πληροφορίες που μπορούν να μελετηθούν περαιτέρω σε μια μεγαλύτερη μελέτη με τυφλούς ελέγχους». Προφανώς, τελικά, μόνο ο γιατρός ή ο διατροφολόγος μας μπορούν να μας δώσουν εξατομικευμένες απαντήσεις, ωστόσο ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτήν τη μελέτη του 2024 που υποστηρίζει ότι και 12 αβγά την εβδομάδα δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη χοληστερόλη μας.
Τι λέει, λοιπόν, η εν λόγω έρευνα
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας δείχνουν ότι τα άτομα που έτρωγαν 12 ή περισσότερα αβγά την εβδομάδα είχαν παρόμοια επίπεδα χοληστερόλης με εκείνα που δεν έτρωγαν καθόλου αβγά. Για τη μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Eggland’s Best, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αβγών στις ΗΠΑ, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης μιας δίαιτας πλούσιας σε εμπλουτισμένα αβγά σε σύγκριση με μια δίαιτα χωρίς ανγά σε καρδιαγγειακούς βιοδείκτες όπως η χοληστερόλη, φλεγμονώδεις βιοδείκτες, επίπεδα μικροθρεπτικών συστατικών και πολλά άλλα τελικά σημεία.Τα εμπλουτισμένα αβγά είναι αβγά στα οποία έχουν προστεθεί θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη D, το σελήνιο, οι βιταμίνες Β2, 5 και 12 και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα,μία συνήθη πρακτική που γίνεται προκειμένου να αυξηθεί η θρεπτική αξία ενός τροφίμου.
140 συμμετέχοντες εγγράφηκαν στη μελέτη και τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες – την ομάδα των εμπλουτισμένων αβγών, η οποία κατανάλωνε 12 ή περισσότερα εμπλουτισμένα αβγά την εβδομάδα, και την ομάδα της δίαιτας χωρίς αβγά, η οποία κατανάλωνε 2 αβγά ή λιγότερα την εβδομάδα. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να προετοιμάζουν τα αβγά με όποιον τρόπο προτιμούσαν.Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν άνω των 50 ετών και όλοι είχαν βιώσει ένα προηγούμενο καρδιαγγειακό συμβάν ή είχαν τουλάχιστον δύο παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα της HDL-χοληστερόλης (καλή χοληστερόλη) και της LDL-χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη), των συμμετεχόντων που χωρίστηκαν στις δύο ομάδες στην αρχή της μελέτης και ξανά μετά από τέσσερις μήνες.Τα αποτελέσματα μετά από παρακολούθηση τεσσάρων μηνών έδειξαν ότι τα επίπεδα της HDL- και της LDL-χοληστερόλης ήταν παρόμοια μεταξύ των δύο ομάδων μελέτης. Τα αποτελέσματα έδειξαν μια μικρή μείωση της HDL- και της LDL-χοληστερόλης στην ομάδα των εμπλουτισμένων αβγών σε σχέση με την ομάδα της δίαιτας χωρίς αβγά, αλλά οι αλλαγές αυτές δεν ήταν στατιστικά σημαντικές.Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση 12 ή περισσότερων εμπλουτισμένων αβγών κάθε εβδομάδα δεν είχε αρνητικές επιπτώσεις στη χοληστερόλη του αίματος.
«Σε αυτή τη μικρή μελέτη ενός κέντρου, η κατανάλωση περισσότερων από 12 εμπλουτισμένων αβγών την εβδομάδα δεν άλλαξε τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα με κλινικά σημαντικό τρόπο μετά από τέσσερις μήνες», δήλωσε ο Rodriguez. «Ως γιατροί, οι ασθενείς μας μπορεί να μας ρωτήσουν αν είναι εντάξει να τρώμε αβγά, και αυτή η μελέτη προσδίδει κάποιες ενδείξεις ότι αυτή η ποσότητα κατανάλωσης αβγών μπορεί να είναι εντάξει».
Αυτό σημαίνει ότι τα αβγά είναι πραγματικά υγιεινά για την καρδιά;
Ενώ τα δεδομένα παρέχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση 12 ή περισσότερων αβγών δεν είχε αρνητικές επιπτώσεις στη χοληστερόλη του αίματος, οι ειδικοί προτείνουν ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να λαμβάνονται με κάποια προσοχή. Η μικρή μελέτη ήταν μια δοκιμή ενός κέντρου, δηλαδή διεξήχθη σύμφωνα με ένα ενιαίο πρωτόκολλο σε μια μόνο τοποθεσία. Η μελέτη ήταν επίσης μικρή και βασίστηκε σε αυτοαναφορές των ασθενών σχετικά με την κατανάλωση αβγών και άλλες διατροφικές συνήθειες. Επιπλέον, οι ασθενείς γνώριζαν σε ποια ομάδα ανήκαν (στην ομάδα που έτρωγε αβγά ή στην ομάδα που δεν έτρωγε αβγά), γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τις συμπεριφορές τους ως προς την υγεία.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες «καθιστούν δύσκολη την εξαγωγή ισχυρών συμπερασμάτων από αυτή τη μελέτη», σύμφωνα με τον Matthew Tomey, MD, καρδιολόγο και επίκουρο καθηγητή ιατρικής στην Icahn School of Medicine at Mount Sinai.«Ενώ συμφωνώ ότι τα δεδομένα που μοιράζονται δεν παρέχουν αποδείξεις για βλάβη από την κατανάλωση περισσότερων αβγών, θα μπορούσα να σταματήσω να αναφέρω την παρούσα μελέτη ως επαρκή «επιβεβαίωση» της απουσίας βλάβης».
Οι πληροφορίες που παρέχονται σχετικά με τη μελέτη δεν υπεισέρχονται επίσης σε λεπτομέρειες σχετικά με τη διατροφή των συμμετεχόντων εκτός από την κατανάλωση αβγών, συμπεριλαμβανομένου του αν έτρωγαν συνολικά λιγότερες θερμίδες ή αν κατανάλωναν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά ή αν τα αποτελέσματα αυτά ισχύουν για τα μη ενισχυμένα αβγά, σύμφωνα με την Martha Gulati, MD, καθηγήτρια καρδιολογίας και διευθύντρια προληπτικής καρδιολογίας στο Cedars-Sinai.
Οι ειδικοί ενδιαφέρονται επίσης να μάθουν περισσότερα για τις μακροπρόθεσμες καρδιαγγειακές επιπτώσεις της κατανάλωσης εμπλουτισμένων αβγών. «Τέσσερις μήνες είναι μια καλή περίοδος παρακολούθησης, αλλά θα ήθελα μια μεγαλύτερη μελέτη. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουν ημερολόγια διατροφής των συμμετεχόντων που θα αναλυθούν και ίσως αυτή η μελέτη να έχει μακρά παρακολούθηση για την αξιολόγηση των [καρδιαγγειακών] αποτελεσμάτων», δήλωσε ο Gulati.
Απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε, η ιατρική κοινότητα ακόμη δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Εμείς, ας απολαύσουμε τα κόκκινα αβγά το Πάσχα -και τα τσουρέκια και τις πίτες και όλα τα πασχαλινά εδέσματα- με μέτρο και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ας θυμόμαστε το παν μέτρον άριστον!