Μπαίνοντας στα στενά κανάλια της Βενετίας, το νερό κυλάει στα φθαρμένα πεζοδρόμια. Η αντανάκλαση της θάλασσας τρεμοπαίζει σε κάθε επιφάνεια. Ο αέρας με αλάτι προσκολλάται στο δέρμα σας. Αγναντεύουμε μακριές γόνδολες σε χρώμα πίσσας, τις οποίες κατευθύνουν σχολαστικά βαρκάρηδες με ριγέ μπλουζάκια, διασχίζοντας τις μπερδεμένες πλωτές οδούς. Τι καλύτερο μέρος για να γιορτάσουμε την ομορφιά – και την ευθραυστότητα – των ωκεανών μας από μια πόλη που είναι κυριολεκτικά χτισμένη πάνω στο νερό;

Τα εγκαίνια του Ocean Literacy Center έγιναν στο νησί San Servolo, σε μικρή απόσταση με το πλοίο από την ιστορική καρδιά της Βενετίας. Το κέντρο είναι η τελευταία φάση της συνεχιζόμενης πρωτοβουλίας Sea Beyond του Ομίλου Prada, μια συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) και τη Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή (IOC), η οποία ξεκίνησε το 2019 για να ευαισθητοποιήσει τις νεότερες γενιές σχετικά με τη ρύπανση των ωκεανών και την κλιματική αλλαγή.

«Για εμάς, ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι η εκπαίδευση», λέει ο Lorenzo Bertelli, Επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Chief Marketing Officer στον Όμιλο Prada. «Αυτό είναι ένα φυσικό σημείο όπου οι άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν και να νιώσουν τη δύναμη της αποστολής».

Τα τελευταία πέντε χρόνια, το έργο Sea Beyond έχει εξελιχθεί από μια φιλόδοξη ιδέα σε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα. Σε συνεργασία με την UNESCO-IOC και ένα δίκτυο θαλάσσιων βιολόγων, κυβερνητικών αξιωματούχων, ερευνητών και εκπαιδευτικών, η πρωτοβουλία παρείχε εξατομικευμένη εκπαίδευση σε δασκάλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο, από το Βερολίνο έως το Κέιπ Τάουν, τη Νέα Υόρκη έως τη Σαγκάη. Οι μαθητές έχουν συμμετάσχει μέσω διαδικτυακών μαθημάτων και διαδραστικών εργαλείων εκμάθησης — τώρα, έχουν επίσης ένα μόνιμο, ειδικό κέντρο εκμάθησης, που περιβάλλεται από τα λαμπερά νερά της ενετικής λιμνοθάλασσας.

«Δεν είναι απλώς το πρώτο μέρος του είδους του, αλλά είναι επίσης σύμβολο της συλλογικής μας ευθύνης να προστατεύσουμε τους ωκεανούς», λέει η Sandra Castañer, υπεύθυνη πολιτικής για τους ωκεανούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Ελπίζουμε να δημιουργήσουμε μια κοινότητα υποστηρικτών των ωκεανών σε όλη την Ευρώπη».

Αυτός ο νέος χώρος είναι ανοιχτός σε μεγάλο βαθμό σε φοιτητές, αλλά και σε μέλη της τοπικής κοινότητας, τουρίστες και ερευνητές. Είναι καθηλωτικό και πολυαισθητηριακό, συνδυάζει επιστήμη, τέχνη και αφήγηση με τρόπο που αντανακλά τη βαθιά ανθρώπινη πλευρά της περιβαλλοντικής κρίσης. «Συχνά μιλάμε για βιωσιμότητα με ηθικό και ιδεολογικό τρόπο. Αλλά είναι σημαντικό για όλους να το λάβουν σοβαρά υπόψη και να θέσουν πρακτικούς στόχους για τον εαυτό τους», λέει ο Bertelli. «Πρέπει να αλλάξουμε τη συζήτηση και να δώσουμε στους ανθρώπους τα εργαλεία για να καταλάβουν».

Η Βενετία είναι μια τοποθεσία που δείχνει πραγματικά τι διακυβεύεται. Η λιμνοθάλασσα που φιλοξενεί την πόλη είναι ένα μεταβατικό οικοσύστημα – όπου η γη, η θάλασσα και η ανθρωπότητα συνυπάρχουν για αιώνες. Οι όχθες λάσπης, οι αλυκές και τα κανάλια ήταν πηγή επιβίωσης και προστασίας από τις πρώτες μέρες της Βενετίας ως εμπορική δύναμη. Αλλά τώρα, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και τα ολοένα και πιο ασταθή καιρικά μοτίβα απειλούν τον ίδιο τον ιστό αυτής της πλωτής πόλης. Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς στο Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) δείχνει ότι η Βενετία θα είναι υποβρύχια μέχρι το 2150.

«Η Βενετία είναι μια από τις πιο εύθραυστες πόλεις εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας», λέει η Francesca Santoro, Ανώτερη Υπεύθυνη Προγράμματος για την Ωκεανογραφία στην UNESCO. «Είναι ένα απτό παράδειγμα αυτού που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο – απλώς εδώ επιταχύνεται».

Εκτός από την ευαισθητοποίηση, ο Όμιλος Prada εργάζεται επίσης σκληρά για να κάνει θετικές αλλαγές. Το 2019, η Prada ξεκίνησε το έργο της Re-Nylon, το οποίο θα αντικαταστήσει όλο το παρθένο νάιλον (ένα υλικό υπογραφής για τη μάρκα) με μια πιο βιώσιμη εναλλακτική από ανακυκλωμένο πλαστικό που συλλέγεται από χώρους υγειονομικής ταφής και ωκεανούς. Η εκπαίδευση, ωστόσο, είναι το κλειδί για την παροχή κινήτρων στους άλλους να πιέσουν για αλλαγή επίσης.

Είναι πιο επείγον τώρα από ποτέ, λέει η Castañer της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ειδικά σε μια εποχή που οι παγκόσμιοι ηγέτες υποχωρούν από τις δεσμεύσεις για το κλίμα που δύσκολα κατακτήθηκαν. «Όταν είμαστε καλύτερα ενημερωμένοι, κάνουμε καλύτερες επιλογές – αυτή είναι η μόνη μας ελπίδα», συμπληρώνει Castañer. «Αυτός ο ωκεανός μας είναι τόσο γενναιόδωρος. Και ήρθε η ώρα να δώσουμε κάτι πίσω».

Πηγή: ELLE UK

[mc4wp_form id="278"]