
Η σεξουαλικότητα αποτελεί ένα από τα πιο θεμελιώδη και φυσικά κομμάτια της ανθρώπινης ύπαρξης, επηρεάζοντας όχι μόνο τις προσωπικές μας σχέσεις, αλλά και την ψυχική, σωματική και συναισθηματική μας ευεξία. Δεν περιορίζεται μόνο στη σεξουαλική πράξη, αλλά περιλαμβάνει την ταυτότητα, τις επιθυμίες, τις ανάγκες και την έκφραση του εαυτού μας μέσα από τη σωματική και συναισθηματική επαφή. Η υγιής σεξουαλικότητα ενισχύει την αυτοεκτίμηση, την επικοινωνία και την οικειότητα στις σχέσεις, ενώ η ενημέρωση και ο σεβασμός απέναντι στη σεξουαλική διαφορετικότητα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας πιο ανοιχτής και ισότιμης κοινωνίας.
«Για τις γυναίκες δεν υπάρχουν πολλές μελέτες για την επίδραση της σεξουαλικότητας στην ψυχική υγεία», επισημαίνει, μιλώντας στο fortunο.gr, η Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, Μυρτώ Σωτηροπούλου, εξειδικευμένη σε θέματα σεξουαλικής υγείας, αναφερόμενη στη σύνδεση της σεξουαλικότητας με την ψυχική μας υγεία και επισημαίνοντας πως η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης ορισμένων ασθενειών και βελτιώνει την ποιότητα ζωής.
Σεξουαλικότητα και Κατάθλιψη: Υπάρχει σύνδεση;
Η κατάθλιψη είναι μια πολύ συχνή ψυχική διαταραχή και έχει συνδεθεί με σεξουαλική δυσλειτουργία και τη μη ικανοποιητική συναισθηματική σχέση. Μάλιστα, μπορεί να συνδεθεί και η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών με την κατάθλιψη, καθώς όσο μικρότερη η συχνότητα των επαφών τόσο μεγαλύτερη η συχνότητα των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
Μεγάλη μελέτη National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), με 6061 συμμετέχοντες, έδειξε ότι οι γυναίκες με συχνές σεξουαλικές επαφές (είτε παντρεμένες είτε σε σχέση με σύντροφο) είχαν καλύτερη υγεία και μικρότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακή νόσο, υψηλή πίεση, προβλήματα ύπνου, η ιστορικό υστερεκτομής /ωοθηκεκτομής.
Το ποσοστό κατάθλιψης ήταν σημαντικά υψηλότερο σε γυναίκες με χαμηλή σεξουαλική δραστηριότητα.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα συνδέεται με την ψυχική υγεία και είναι αμφίδρομη η επίδραση. Η κατάθλιψη μπορεί να είναι το αίτιο ή και το αποτέλεσμα της σεξουαλικής δυσλειτουργίας.
Τι πρέπει να γίνει
«Στην αντιμετώπιση, λοιπόν, των προβλημάτων γυναικών στην εμμηνόπαυση, όπου η κατάθλιψη εμφανίζεται αρκετά συχνά, και υπάρχει δυσκολία στις σεξουαλικές επαφές, λαμβάνουμε υπόψη όλους τους παράγοντες, ώστε η γυναίκα να μπορεί να έχει μια καλή ποιότητα ζωής και μια όμορφη σεξουαλική ζωή. Αυτό μπορεί να γίνει χωρίς φάρμακα, χωρίς επεμβάσεις, με πολλούς τρόπους, εξειδικευμένους για κάθε γυναίκα από τον Γυναικολόγο-Σεξολόγο, που θα συμβουλεύσει τη γυναίκα για το πώς θα διατηρήσει τη σεξουαλική της ζωή σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, καθώς για τη γυναίκα μετά τα 50, τα καλύτερα έρχονται!», καταλήγει η κα Μυρτώ Σωτηροπούλου.