Μια νέα επιστημονική μελέτη ανέδειξε τις ευεργετικές ιδιότητες του ανθεκτικού αμύλου στην αντιμετώπιση της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου (NAFLD). Πρόκειται για μια πάθηση που επηρεάζει περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού και σχετίζεται με τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ σε άτομα που δεν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Η νόσος αυτή, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως ηπατική βλάβη, διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις. Με δεδομένη τη ραγδαία εξάπλωσή της, η ιατρική κοινότητα αναζητά απλούς και προσιτούς τρόπους διαχείρισης. Η νέα μελέτη, που διεξήχθη στο Έκτο Λαϊκό Νοσοκομείο της Σαγκάης υπό την καθοδήγηση του Δρ Huating Li και δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Cell Metabolism, έδειξε ότι η κατανάλωση ανθεκτικού αμύλου μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία του ήπατος.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 200 ασθενείς με NAFLD, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα κατανάλωνε ανθεκτικό άμυλο προερχόμενο από αραβόσιτο, ενώ η δεύτερη λάμβανε κανονικό άμυλο καλαμποκιού χωρίς τις ίδιες ιδιότητες. Οι συμμετέχοντες έπαιρναν 20 γραμμάρια αμύλου διαλυμένα σε νερό πριν από τα γεύματα, δύο φορές την ημέρα, για τέσσερις μήνες.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Η ομάδα που κατανάλωνε ανθεκτικό άμυλο εμφάνισε μείωση σχεδόν 40% στα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο ήπαρ. Επιπλέον, παρατηρήθηκαν χαμηλότερα επίπεδα ηπατικών ενζύμων και φλεγμονωδών δεικτών, στοιχεία που υποδεικνύουν σημαντική βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας.

Ακόμη και όταν οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη την απώλεια βάρους, διαπίστωσαν ότι το ίδιο το άμυλο είχε καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της υγείας του ήπατος και όχι μόνο η αλλαγή στο σωματικό βάρος.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της μελέτης ήταν η εξέταση της σύνδεσης μεταξύ του ανθεκτικού αμύλου και των μικροβίων του εντέρου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ανθεκτικό άμυλο μείωσε τα επίπεδα του βακτηρίου Bacteroides stercoris, το οποίο ενδεχομένως επηρεάζει τον τρόπο που το ήπαρ επεξεργάζεται το λίπος.

Αυτό υποδηλώνει ότι η βελτίωση της υγείας του εντέρου μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία της ηπατικής νόσου, προσφέροντας νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη φυσικών θεραπειών.

Ο Dr. Li υπογράμμισε ότι η προσθήκη ανθεκτικού αμύλου στη διατροφή είναι πολύ πιο προσιτή και εύκολη από τις απαιτητικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η έντονη άσκηση ή οι αυστηρές δίαιτες. Αυτό καθιστά τη μέθοδο ιδιαίτερα ελκυστική για όσους δυσκολεύονται να υιοθετήσουν δραστικές αλλαγές στην καθημερινότητά τους. Το ανθεκτικό άμυλο βρίσκεται φυσικά σε ορισμένες τροφές, όπως οι πράσινες μπανάνες, τα φασόλια, οι φακές και το κρυωμένο ρύζι ή οι πατάτες. Σε αντίθεση με το κανονικό άμυλο, περνά αδιάσπαστο από το λεπτό έντερο και ζυμώνεται στο παχύ έντερο, ενισχύοντας τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου.

Πηγή: Cibum

[mc4wp_form id="278"]