
Γυρίσματα στην Ακρόπολη ήθελε να πραγματοποιήσει ο βραβευμένος σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος, ο οποίος μαζί με το team του (μέσα στο οποίο είναι φυσικά και η μούσα του Emma Stone), έχουν ξεκινήσει την παραγωγή για το νέο κινηματογραφικό του εγχείρημα, τα “Bugonia”.
Σχετικά με τη νέα ταινία του Λάνθιμου “Bugonia”
Πρόκειται για μια κωμωδία επιστημονικής φαντασίας που αποτελεί αγγλόφωνο ριμέικ της νοτιοκορεατικής ταινίας “Save the Green Planet” του 2003. Η ιστορία επικεντρώνεται σε δύο νεαρούς άνδρες με εμμονή στις θεωρίες συνωμοσίας. Πεπεισμένοι ότι η Γη απειλείται από εξωγήινη εισβολή, απαγάγουν τη Michelle (Emma Stone), μια ισχυρή διευθύνουσα σύμβουλο μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας, πιστεύοντας ότι είναι εξωγήινη με σκοπό να καταστρέψει τον πλανήτη. Ο Teddy (Jesse Plemons), ένας από τους απαγωγείς, είναι μελισσοκόμος που φοβάται ότι εξωγήινοι από τον γαλαξία της Ανδρομέδας σχεδιάζουν να επιτεθούν στη Γη.
Μέσα σε όλο αυτό, ο Γιώργος Λάνθιμος θέλησε να αναδείξει και εικόνες από την Ακρόπολη, ωστόσο δεν κατάφερε να πάρει την πολυπόθητη έγκριση. Μπορεί να είναι δύσκολο για μια παραγωγή να καταφέρει να πραγματοποιήσει γυρίσματα στον ιερό ναό, ωστόσο έχουν υπάρξει 5 κινηματογραφικές παραγωγές που το έχουν καταφέρει.
“New York Stories” (1989)

Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορσέζε, Φράνσις Φορντ Κόπολα, Γούντι Άλεν
Πρωταγωνιστές: Γούντι Άλεν, Μία Φάροου, Τζούλι Καβνέρ
Περίληψη: Μια ανθολογία τριών μικρού μήκους ταινιών που διαδραματίζονται στη Νέα Υόρκη, εξερευνώντας διαφορετικές πτυχές της ζωής στην πόλη.
Σκηνές στην Ακρόπολη: Παρόλο που η ταινία εστιάζει στη Νέα Υόρκη, περιλαμβάνει σκηνές που γυρίστηκαν στην Ακρόπολη, προσθέτοντας μια διεθνή διάσταση στην αφήγηση.
Σημασία: Η συμμετοχή της Ακρόπολης σε μια ταινία με τόσο διακεκριμένους σκηνοθέτες υπογραμμίζει την παγκόσμια αναγνώριση και τον σεβασμό προς τον χώρο.
«Ποτέ την Κυριακή» (Never on Sunday, 1960)

Σκηνοθεσία: Ζυλ Ντασσέν
Πρωταγωνιστές: Μελίνα Μερκούρη, Ζυλ Ντασσέν
Περίληψη: Η Ίλια, μια ανεξάρτητη και χαρούμενη ιερόδουλη στον Πειραιά, συναντά τον Χόμερ, έναν Αμερικανό διανοούμενο που προσπαθεί να την “εκπαιδεύσει” και να την απομακρύνει από τον τρόπο ζωής της.
Σκηνές στην Ακρόπολη: Η ταινία περιλαμβάνει σκηνές στην Ακρόπολη, όπου οι χαρακτήρες εξερευνούν τον αρχαιολογικό χώρο, προσδίδοντας αυθεντικότητα και βάθος στην αφήγηση.
Σημασία: Η ταινία έλαβε διεθνή αναγνώριση και βοήθησε στην προώθηση της ελληνικής κουλτούρας παγκοσμίως.
«Το Παιδί και το Δελφίνι» (Boy on a Dolphin, 1957)

Σκηνοθεσία: Ζαν Νεγκουλέσκο
Πρωταγωνιστές: Σοφία Λόρεν, Άλαν Λαντ, Κλίφτον Γουέμπ
Περίληψη: Η Φαίδρα (Σοφία Λόρεν), μια Ελληνίδα σφουγγαρού, ανακαλύπτει ένα αρχαίο άγαλμα ενός παιδιού πάνω σε δελφίνι στα νερά του Αιγαίου. Η ανακάλυψη αυτή την εμπλέκει σε μια περιπέτεια με αρχαιοκάπηλους και αρχαιολόγους, καθώς όλοι επιδιώκουν να αποκτήσουν το πολύτιμο εύρημα.
Σκηνές στην Ακρόπολη: Η ταινία περιλαμβάνει εντυπωσιακές σκηνές με φόντο την Ακρόπολη, αναδεικνύοντας την ομορφιά και τη μεγαλοπρέπεια του αρχαιολογικού χώρου.
Σημασία: Ήταν η πρώτη αμερικανική παραγωγή που έλαβε άδεια για γυρίσματα στην Ακρόπολη, ανοίγοντας τον δρόμο για μελλοντικές παραγωγές.
«Έρωτας αλά Ελληνικά» (My Life in Ruins, 2009)

Σκηνοθεσία: Ντόναλντ Πέτρι
Πρωταγωνιστές: Νία Βαρντάλος, Ρίτσαρντ Ντρέιφους, Αλέξης Γεωργούλης
Περίληψη: Η Τζόρτζια (Νία Βαρντάλος), μια Ελληνοαμερικανίδα ξεναγός, βρίσκει ξανά το πάθος της για τη ζωή και την αγάπη μέσα από μια ομάδα τουριστών που καθοδηγεί στην Ελλάδα.
Σκηνές στην Ακρόπολη: Η ταινία περιλαμβάνει σκηνές στην Ακρόπολη, προσφέροντας στο κοινό αυθεντικές εικόνες του αρχαιολογικού χώρου.
Σημασία: Μετά από αρκετές δεκαετίες μια αμερικανική παραγωγή έλαβε άδεια για γυρίσματα στην Ακρόπολη, αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως ελκυστικό προορισμό για κινηματογραφικές παραγωγές.
«Τα Δύο Πρόσωπα του Ιανουαρίου» (The Two Faces of January, 2014)

Σκηνοθεσία: Χοσέιν Αμινί
Πρωταγωνιστές: Βίγκο Μόρτενσεν, Κίρστεν Ντανστ, Όσκαρ Άιζακ
Περίληψη: Ένα ζευγάρι Αμερικανών τουριστών στην Ελλάδα μπλέκεται σε μια σκοτεινή υπόθεση εξαπάτησης και φόνου, με τη βοήθεια ενός νεαρού ξεναγού.
Σκηνές στην Ακρόπολη: Η ταινία ανοίγει με σκηνές στην Ακρόπολη, δημιουργώντας μια ατμοσφαιρική εισαγωγή και αξιοποιώντας το ιστορικό τοπίο για να ενισχύσει την πλοκή.
Σημασία: Η παραγωγή εκμεταλλεύεται την αυθεντικότητα του ελληνικού τοπίου, προσδίδοντας ρεαλισμό και βάθος στην ιστορία.
Πηγή: Grace