Μια νέα επιστημονική μελέτη από την Ερευνητική Μονάδα Ανθρώπινης και Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας (HEPRU) του Πανεπιστημίου της Οτάβα έρχεται να ταράξει τα νερά σχετικά με την ανθρώπινη ικανότητα αντοχής στη ζέστη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα όρια της ανθρώπινης θερμορύθμισης (η ικανότητα του σώματος να διατηρεί σταθερή θερμοκρασία σε συνθήκες ακραίας ζέστης) είναι χαμηλότερα από ό,τι θεωρούσαμε μέχρι σήμερα.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση του Dr. Robert D. Meade και του Dr. Glen Kenny. Ο Dr. Kenny, διευθυντής του HEPRU και καθηγητής φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα, τονίζει την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πρωτόκολλα θερμικών βημάτων για να αξιολογήσουν την ανθρώπινη αντοχή στη θερμότητα. Δώδεκα εθελοντές εκτέθηκαν σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας, με τις πιο απαιτητικές να φτάνουν τους 42°C και 57% υγρασία, επίπεδο που αντιστοιχεί σε humidex περίπου 62°C.

Η πρωτοποριακή μελέτη ξεχώρισε, καθώς οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ολοήμερη έκθεση σε ακραίες συνθήκες, λίγο πάνω από τα εκτιμώμενα όρια θερμορύθμισης. Κατά τη διάρκεια των εννέα ωρών έκθεσης, παρατηρήθηκε ότι η θερμοκρασία του πυρήνα των συμμετεχόντων αυξανόταν σταθερά, με αρκετούς να μην καταφέρνουν να ολοκληρώσουν τη δοκιμή.

«Τα αποτελέσματα ήταν σαφή. Η θερμοκρασία του πυρήνα των συμμετεχόντων ανέβαινε αμείωτα προς τα πάνω και πολλοί συμμετέχοντες δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την 9ωρη έκθεση», δήλωσε ο Dr. Meade. «Αυτά τα δεδομένα παρέχουν την πρώτη άμεση επικύρωση των πρωτοκόλλων θερμικού βήματος, τα οποία χρησιμοποιούνται εδώ και σχεδόν 50 χρόνια για την εκτίμηση των ανώτερων ορίων της θερμορύθμισης».

Τα συμπεράσματα της μελέτης είναι ιδιαίτερα επίκαιρα, καθώς οι ακραίες θερμοκρασίες γίνονται ολοένα και πιο συχνές λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι προβλέψεις για τη θερμορύθμιση θα πρέπει να επανεξεταστούν, καθώς οι αντοχές του ανθρώπινου σώματος είναι χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις των προηγούμενων ετών.

«Η ενσωμάτωση των φυσιολογικών δεδομένων με τα κλιματικά μοντέλα είναι κρίσιμη για την πρόβλεψη των επιπτώσεων της ζέστης στην ανθρώπινη υγεία», σημείωσε ο Dr. Kenny. «Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα συμβάλουν στην ανάπτυξη πολιτικών υγείας και μέτρων δημόσιας ασφάλειας για την προστασία του πληθυσμού».

Πηγή: Cibum

[mc4wp_form id="278"]