
Κάθε μνημείο πολιτισμού είναι και ένα τεκμήριο βαρβαρότητας.
Με αυτή τη φράση του Βάλτερ Μπένγιαμιν, που μας φέρνει αντιμέτωπους με την αντίφαση που συνοδεύει την ανθρώπινη δημιουργία ξεκινά η ανακοίνωση του θεάτρου Δίπυλον για τις ανοιχτές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν με αφορμή την παράσταση «Μέρα της φούστας», βασισμένη στο σενάριο του Ζαν-Πολ Λίλιενφελντ. Η πολυσυζητημένη παράσταση φέρνει στη σκηνή ένα σύγχρονο δράμα που ξεδιπλώνει τη σκληρή πραγματικότητα της βίας, του κοινωνικού αποκλεισμού και των έμφυλων διακρίσεων.
Η ιστορία ακολουθεί μια καθηγήτρια σε ένα πολυφυλετικό σχολείο. Αντιμετωπίζοντας καθημερινά την επιθετικότητα και την έλλειψη σεβασμού των μαθητών της, ειδικά από τους εφήβους με μεταναστευτικό υπόβαθρο, η κατάσταση φτάνει στα άκρα όταν κατά λάθος βρίσκει ένα όπλο στην τσάντα ενός μαθητή. Σε μια στιγμή πανικού, το όπλο εκπυρσοκροτεί και τραυματίζει έναν μαθητή. Τρομοκρατημένη και εξοργισμένη, η καθηγήτρια κρατά ομήρους τους μαθητές της μέσα στην τάξη, απαιτώντας έναν διάλογο για την έλλειψη σεβασμού προς τους εκπαιδευτικούς, τις έμφυλες ανισότητες και τις κοινωνικές εντάσεις…
Η Ζωή Χατζηαντωνίου σκηνοθέτησε την παράσταση και η εκπληκτική Θεοδώρα Τζήμου πλαισιωμένη από τους νέους ηθοποιούς Μαρία Αρζόγλου, Νατάσα Βλυσίδου, Βαγγέλη Παπαγιαννόπουλο, Θάνο Κόνιαρη, Στέργιο Μικρούτσικο, Τίτο Πινακά, Γιάννη Σανιδά, Πάνο Χατσατριάν, μας βάζει στον πυρήνα της ψυχικής κατάστασης της ηρωίδας που ερμηνεύει.
Τα θέματα προς συζήτηση, που προκύπτουν από ένα τέτοιο έργο, είναι πολλά και είναι εξαιρετική η ιδέα των συζητήσεων μετά την παράσταση. Συγκεκριμένα, κάθε Πέμπτη μετά το τέλος της παράστασης η σκηνή της Άσπρης Αίθουσας του Δίπυλον θα μετατρέπεται σε αρένα ανταλλαγής και ανατροφοδότησης ιδεών, σκέψεων και απόψεων μεταξύ των θεατών αφορμώντας από το έργο, τη δραματουργική, σκηνοθετική και υποκριτική προσέγγιση, την πολυεπίπεδη θεματική. Ο κύκλος συζητήσεων θα ολοκληρωθεί την τρίτη -και τελευταία εβδομάδα- των παραστάσεων.
Το πρόγραμμα των συζητήσεων
Πέμπτη 27/3, Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου: Με το κοινό συνομιλούν ο Τάκης Τζαμαργιάς (σκηνοθέτης, εκπαιδευτικός, ΕΕΠ στο Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του ΠΤΔΕ, στο Τμήμα Επιστημών Αγωγής του ΕΚΠΑ, στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και στο αντίστοιχο τμήμα του ΠΑ.ΠΕΛ. με ειδίκευση «Θέατρο στην εκπαίδευση», μέλος του Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση), Γιώργος Μόσχος (εγκληματολόγος, πρώτος Συνήγορος του Παιδιού, ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας για το Άρθρο 12, που αποσκοπεί στην ενίσχυση και διάδοση του δικαιώματος των παιδιών να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους, μέλος του «Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση»). Τη συζήτηση συντονίζει η Ζωή Χατζηαντωνίου.
Πέμπτη 3/4: Τη συζήτηση συντονίζει ο Κώστας Μοστράτος (δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, εκπαιδευτικός). Με το κοινό συνομιλούν η σκηνοθέτρια Ζωή Χατζηαντωνίου και συντελεστές της παράστασης.
Πέμπτη 10/4: Με τους θεατές συνομιλεί ο Ακύλλας Καραζήσης (ηθοποιός, σκηνοθέτης, δάσκαλος υποκριτικής) και η Ζωή Χατζηαντωνίου (σκηνοθέτρια της παράστασης).
Χρήσιμες πληροφορίες
Η συμμετοχή και παρακολούθηση των συζητήσεων είναι δωρεάν. Πριν την έναρξη της παράστασης μπορείτε να προ-παραγγείλετε στο μπαρ του θεάτρου το ποτό σας. Μετά τη λήξη της παράστασης και πριν την έναρξη της συζήτησης μεσολαβεί πεντάλεπτο διάλειμμα. Η λήξη των συζητήσεων είναι στις 23.45.
Για την παράσταση μπορείτε να διαβάσετε όσα γράψαμε, παρακάτω: