Ο συγγραφέας του Adolescence έχει υποστηρίξει την ομάδα Smartphone Free Childhood, η οποία έχει λάβει τη δέσμευση περισσότερων από 100.000 γονέων που δεσμεύονται να κρατήσουν τα smartphone μακριά από τα παιδιά τους μέχρι να γίνουν τουλάχιστον 14 ετών.

Ο Jack Thorne, ο συν-σεναριογράφος του δράματος του Netflix για την κουλτούρα των “incel”, είπε ότι υποστήριξε το «γονικό σύμφωνο» της καμπάνιας – μια διαδικτυακή υπόσχεση να περιμένει μέχρι το τέλος του 9ου σχολικού έτους πριν σκεφτεί να δώσει σε ένα παιδί ένα smartphone. «Νομίζω ότι η SFC είναι μια αξιοσημείωτη ομάδα και το γονικό σύμφωνο είναι μια αξιοσημείωτη ιδέα», είπε ο Thorne, ο οποίος έχει έναν γιο οκτώ ετών. «Ξέρω ότι πρόκειται να συμμετάσχω καθώς το παιδί μας φτάνει στην κρίσιμη ηλικία του smartphone. Φοβάμαι για το τι θα ακολουθήσει και πιστεύω ότι η ενδυνάμωση των γονέων είναι ζωτικό συστατικό σε αυτόν τον αγώνα».

Το σύμφωνο έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 100.000 υπογραφές από την κυκλοφορία του πριν από έξι μήνες και οι διασημότεροι υποστηρικτές του περιλαμβάνουν την τραγουδίστρια Paloma Faith, τον ηθοποιό Benedict Cumberbatch και την παρουσιάστρια Emma Barnett. Σύμφωνα με έρευνα της ρυθμιστικής αρχής των μέσων ενημέρωσης Ofcom, το 89% των 12χρονων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα μισά από τα παιδιά κάτω των 13 ετών, έχουν smartphone και είναι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Guardian αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση επρόκειτο να ξεκινήσει εις βάθος έλεγχο των απαγορεύσεων των smartphone στα σχολεία της Αγγλίας. Γίνεται κατανοητό ότι η γραμματέας εκπαίδευσης, Bridget Phillipson, έχει απογοητευτεί από την έλλειψη στοιχείων σχετικά με το αν ακολουθείται η καθοδήγηση και ο αντίκτυπός της στις τάξεις. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σχέδια για νομοθετική απαγόρευση.

Η σειρά “Adolescence”, η οποία αφορά ένα έφηβο αγόρι που κατηγορείται για τη δολοφονία μιας συμμαθήτριάς του, έχει πυροδοτήσει τη συζήτηση σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη διαχείριση της πρόσβασης των παιδιών σε αυτά. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός, Keir Starmer, είπε ότι παρακολουθούσε το δράμα με τα παιδιά του, ενώ ο Thorne ζήτησε προβολές στο κοινοβούλιο και περαιτέρω περιορισμούς στην πρόσβαση κάτω των 18 ετών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Smartphone Free Childhood, το οποίο ξεκίνησε ως ομάδα WhatsApp που δημιουργήθηκε από τρεις γονείς, υποστηρίζει ότι τα smartphone βλάπτουν την ανάπτυξη των παιδιών προβάλλοντας επιβλαβές περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποσπώντας την προσοχή στις τάξεις και επιτρέποντας τον διαδικτυακό εκφοβισμό. Ωστόσο, οι πολέμιοι της πλήρους απαγόρευσης για τους εφήβους είναι ο Ian Russell, ένας εξέχων ακτιβιστής για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο που έχει πει ότι το να μπλοκάρει την πώληση smartphone σε άτομα κάτω των 16 ετών και να αυξήσει το ελάχιστο όριο πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κινδυνεύει να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Η κόρη του Russell, Molly, αυτοκτόνησε το 2017 αφού είδε μεγάλο όγκο περιεχομένου που σχετιζόταν με αυτοκτονία, κατάθλιψη, αυτοτραυματισμό και άγχος στο Instagram και το Pinterest. Γράφοντας στον Guardian πέρυσι, ο Russell είπε ότι μια απαγόρευση θα ήταν «αφελής», γιατί στην καλύτερη περίπτωση θα καθυστερούσε τις συναντήσεις με το επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο και δεν θα εξαφάνιζε τον κίνδυνο – επειδή επιβλαβές υλικό εξακολουθούσε να υπάρχει στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Ο νόμος για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο που εισήχθη πρόσφατα περιέχει μια σειρά διατάξεων που προστατεύουν τα άτομα κάτω των 18 ετών από περιεχόμενο που είναι επιβλαβές αλλά όχι παράνομο – όπως, ενδεχομένως, περιεχόμενο από «τοξικούς» άνδρες που ασκούν επιρροή όπως ο Andrew Tate. Η νομοθεσία απαιτεί από τις πλατφόρμες να προστατεύουν τα παιδιά από περιεχόμενο που είναι καταχρηστικό ή υποκινεί το μίσος εναντίον ατόμων με ορισμένα χαρακτηριστικά όπως το φύλο τους. Η Ofcom αναπτύσσει επίσης κώδικες πρακτικής για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών από τις διαδικτυακές επιθέσεις.

Αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την εισαγωγή “nudges”, ερωτήσεις δηλαδή για το εάν κάποιος είναι σίγουρος ότι επιθυμεί να δημοσιεύσει ένα δυνητικά επιβλαβές σχόλιο – ένα χαρακτηριστικό που έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς. Επίσης, βάσει μιας διάταξης που απαιτεί από τις εταιρείες τεχνολογίας να επιβάλλουν τις κατευθυντήριες γραμμές περιεχομένου τους, εάν για παράδειγμα οι κανόνες μιας πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης απαγορεύουν μισογυνιστικό υλικό, τότε αυτός ο ιστότοπος πρέπει να βεβαιωθεί ότι έχει αφαιρεθεί τέτοιο περιεχόμενο.

Πηγή: The Guardian

[mc4wp_form id="278"]