Η παράδοση θέλει την ημέρα της 25ης Μαρτίου να τρώμε μπακαλιάρο συνοδευόμενο από σκορδαλιά. Στην ουσία πρόκειται για τη μέρα που λόγω του εορτασμού της Θεοτόκου, οι πιστοί έκαναν ένα μικρό διάλειμμα από τη νηστεία της Σαρακοστής και είχαν το ελεύθερο να φάνε λίγο ψάρι. Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι κάποια στιγμή τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της συγκεκριμένη μέρας, επειδή ήταν μια οικονομική λύση κι ακόμα περισσότερο ο παστός.

Παρακάτω προτείνουμε μαγαζιά για να απολαύσετε αυτή τη γευστική παράδοση.

Ατλαντικός

Αυτό το ψαροταβερνάκι σε έναν πεζόδρομο που φαίνεται από την Ερμού και που φέρνει μια νησιώτικη νότα στο κέντρο, κάνει πολύ ωραίο μπακαλιάρο – και όχι μόνο – που ευτυχώς τον σερβίρει όλο το χρόνο. Τραγανός και ζουμερός ταυτόχρονα, έρχεται πολύ παραδοσιακά στη λαδόκολλα. Όσο για τη σκορδαλιά, μπορεί να είναι λίγο ελαφριά αλλά είναι πολύ νόστιμη και νομίζουμε πως από κάποιους προτιμάται έτσι. Οι πατάτες του που κόβονται σε ροδέλες είναι επίσης πολύ νόστιμες και θυμίζουν την παλιά καλή ταβέρνα δίπλα στο κύμα. Μάλιστα, κάνουν και πολύ νόστιμο ψαροσάντουιτς, που το δοκίμασε και η διάσημη τραγουδίστρια Rosalia που βρέθηκε να τρώει incognito στα τραπεζάκια του Ατλαντικού το καλοκαίρι του 2023, μετά τη συναυλία της στην Αθήνα.

Αυλητών 7, Ψυρρή

Αξώτης

Στον Αξώτη, ένα ταβερνάκι πρώην στέκι οικοδόμων, όπως όλοι γνωρίζουν πας για τα εκλεκτά κρέατα από τη Νάξο, ειδικά για τα παϊδάκια. Εκείνο όμως που δεν ξέρουν οι περισσότεροι είναι ότι η θεϊκή ρετσίνα που σερβίρουν σ’ αυτό το κουτούκι ταιριάζει απόλυτα με τον μπακαλιάρο-σκορδαλιά τον οποίο κάνουν πεντανόστιμο. Αυτή την 25η Μαρτίου λοιπόν, ανέβα με την παρέα σου στα Τουρκοβούνια και απόλαυστε αυτό το παραδοσιακό πιάτο, με σωστά βρασμένα χόρτα, ακριβώς όπως πρέπει τηγανητά κολοκύθια και πατάτες, τυροκαυτερή, τζατζίκι, και φυσικά επιλέγοντας και λεμονάτο χαλβά για κλείσιμο.

Παπαρσένη 15, Πολύγωνο

Η Λέσβος

Αν και πολλοί λένε ότι οι αργίες είναι πάντα καλύτερες στην εξοχή, κάτι μαγαζάκια όπως η Λέσβος διαψεύδουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Στο ουζερί αυτό στα Εξάρχεια η διάθεση είναι χαλαρή και το σκηνικό θυμίζει παλιές εποχές. Τα νόστιμα πιάτα και οι δεκάδες ετικέτες ούζων συνδυάζονται τέλεια με την αγαπημένη σας παρέα. Δοκιμάστε τους κολοκυθοκεφτέδες που δε λείπουν από κανένα τραπέζι, ψητές σαρδέλες, η απαλή φάβα, το πολύ πετυχημένο κοκινιστό χταπόδι και κάθε λογής τηγανητά ψιλόψαρα.

Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Εξάρχεια

Τραβόλτα

Η ψαροταβέρνα αυτή πηρέ το όνομα της από έναν μποέμ τύπο του Περιστεριού τον Λάκη τον Τραβόλτα, ο οποίος όπως φαντάζεστε άφησε εποχή με τις χορευτικές του ικανότητες τη δεκαετία του ’80. Η ταβέρνα αυτή είναι φημισμένη για τα θαλασσινά της κι έτσι από το μενού της 25ης Μαρτίου δεν μπορεί να λείπει και το δίδυμο μπακαλιάρος-σκορδαλιά, με τον μπακαλιάρο είτε τηγανητό, είτε στη σχάρα. Η σκορδαλιά είναι φανταστική και γίνεται από πατάτες αλεσμένες, με σκόρδο και ελαιόλαδο και στην υφή της μοιάζει πραγματικά σαν αλοιφή.

Αγ. Παύλου 33 & Αρκαδίας, Μπουρνάζι

Μαγεμένος Αυλός

Σε ένα από τα πιο γνωστά, ιστορικά και παραδοσιακά εστιατόρια της πόλης, εκεί που έτρωγε και ο Μάνος Χατζιδάκις, μας περιμένουν διάφορες νηστίσιμες λιχουδιές κάθε τέτοια εποχή. Όσο για την ημέρα της 25ης Μαρτίου, από τα πιάτα μας δεν θα λείψει ο τηγανητός μπακαλιάρος, μια γενναιόδωρη μερίδα φαγητού με το ψάρι να είναι τραγανό και χρυσαφένιο. Την απαραίτητη σκορδαλιά, την χτυπάνε στο παλιό ξύλινο γουδί μέχρι να γίνει αφρός! Επίσης και φέτος, θα υπάρχει ζωντανή μουσική και θα παιχτούν τραγούδια σχετικά με την ημέρα. Αυτό το μέρος σας υπόσχεται μια βουτιά σε μια εποχή που νοσταλγούν πολλοί.

Αμύντα 4, Παγκράτι

Κεντρική φωτογραφία: Cantina, Ουζερί Λέσβος / Φωτογραφίες: Facebook

[mc4wp_form id="278"]