Τα τελευταία ραντεβού στο διοικητικό συμβούλιο του Βρετανικού Μουσείου περιλαμβάνουν μία ακαδημαϊκό εμπειρογνώμονα που αντιτίθεται στην αποκατάσταση κλεμμένων αρχαιοτήτων. Η Dr Tiffany Jenkins, συγγραφέας του “Keeping Their Marbles”, θα ενταχθεί στα νέα μέλη του συμβουλίου, όπως η τηλεοπτική δημοσιογράφος και συγγραφέας Claudia Winkleman, ο Lord Finkelstein, σύμβουλος του πρωθυπουργού John Major, ο ιστορικός και podcaster Tom Holland και η πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων του ραδιοφώνου του BBC, Martha Kearney για μια τετραετία. Πρόεδρος είναι ο George Osborne, ο πρώην καγκελάριος των Συντηρητικών στο δημόσιο ταμείο.

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα ή Ελγίνεια είναι τα αρχαία ελληνικά γλυπτά που κάποτε διακοσμούσαν τον ναό της Ακρόπολης στην Αθήνα. Αφαιρέθηκαν μεταξύ 1801 και 1815 από τον Λόρδο Έλγιν, τον Βρετανό πρεσβευτή στην Οθωμανική αυτοκρατορία, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είχε την άδεια να τα πάρει, αν και δεν βρέθηκε κανένα δικαιολογητικό έγγραφο. Τα γλυπτά αποκτήθηκαν από το Βρετανικό Μουσείο το 1816, αλλά η νόμιμη ιδιοκτησία τους αμφισβητείται από τη δεκαετία του 1980.

Στο βιβλίο της “Keeping their Marbles: How the Treasures of the Past Ended in Museums… and Why They Should Stay There”, η Jenkins εξέτασε τις επιρροές πίσω από τη μάχη υψηλού προφίλ για την επιστροφή των μουσειακών τεχνουργημάτων σε μια προσπάθεια να επιδιορθώσει ιστορικά λάθη. Οι απόψεις της έρχονται σε αντίθεση με εκείνες μιας άλλης γνωστής ιστορικού και ραδιοτηλεοπτικού φορέα, της Dr Alice Roberts, η οποία συνάντησε πρόσφατα την Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ενώ γύριζε τη σειρά της για την Αρχαία Ελλάδα για το Channel 4.

Νωρίτερα αυτό το μήνα ή Roberts είπε στους Radio Times: «Ανήκουν πίσω στην Αθήνα. Δεν είναι το ίδιο, αλλά φαντάζομαι ότι μπορεί να ήμασταν αναστατωμένοι στην Αγγλία αν μια άλλη χώρα είχε σημαντικά κομμάτια από το Στόουνχεντζ και δεν τα έδινε πίσω. Αλλά στην πραγματικότητα το επιχείρημα είναι βαθύτερο από αυτό. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίσουμε μερικές από τις αμφισβητούμενες πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες συχνά πήγαιναν χέρι χέρι με την ιστορία».

Τον περασμένο μήνα, η Ελλάδα εξέλεξε νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας, τον Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος είναι εξέχων υπέρμαχος της επιστροφής των μαρμάρων. Ως πρώην Υπουργός Πολιτισμού, έπαιξε βασικό ρόλο στην αναζωογόνηση των προσπαθειών για την ανάκτηση των 2.500 ετών γλυπτών.

Μέχρι πρόσφατα, η βρετανική απάντηση βασιζόταν στην ιδέα ότι η απομάκρυνση ήταν νόμιμη και ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι ο ασφαλέστερος θεματοφύλακας. Όμως το επιχείρημα άλλαξε τα τελευταία χρόνια καθώς η Ελλάδα απομακρύνθηκε από την απλή διεκδίκηση ιδιοκτησίας. Το ερώτημα συχνά πλαισιώνεται τώρα ως ζήτημα «επανένωσης», που περιλαμβάνει το μοίρασμα της κληρονομιάς. Τη στάση αυτή τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πρότεινε ότι η τέχνη μπορεί να διατηρηθεί σε διαφορετική χώρα χωρίς να χάσει τη σημασία της. Όμως το 2023, ο Rishi Sunak, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός εκείνη την εποχή, ακύρωσε μια συνάντηση με τον Μητσοτάκη την τελευταία στιγμή σε μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως τρόπος αποφυγής του ζητήματος.

Η Jenkins, επίτιμη υπότροφος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, έλαβε συγχαρητήρια για τον διορισμό της από την Claire Fox, συνάδελφό της στην Ακαδημία Ιδεών. Η Fox είναι υπεύθυνη για το thinktank, που ιδρύθηκε πριν από 25 χρόνια με το κλείσιμο του Ζωντανού Μαρξισμού κι ενώ είναι μη κομματικό πολιτικό, προωθεί αυτό που περιγράφει ως «μια σθεναρή στάση σε επίμαχα ζητήματα». Επίσης, θετική στο ραντεβού ήταν και η συγγραφέας και παρουσιάστρια Timandra Harkness, η οποία είπε στον Observer ότι η Jenkins ασχολούνταν αποκλειστικά με τη σοβαρή δουλειά της προστασίας της ιστορίας και ότι «δεν θα συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο για να δώσει οποιαδήποτε εξωτερική μάχη».

«Εάν κανένας μαύρος ή μελαχρινός εκτός Λονδίνου δεν έκανε αίτηση για να γίνει διαχειριστής, θα έπρεπε να είχαν βγει να ψάξουν για κάποιον. Είναι εκεί έξω», είπε μια κορυφαία πολιτιστική προσωπικότητα που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, αλλά είναι απογοητευμένη από τη σύνθεση. Το συμβούλιο των 20 διαχειριστών του μουσείου περιέχει ένα μείγμα πολιτιστικών καταβολών, συμπεριλαμβανομένου του ινδοαμερικανού στελέχους της Amazon Priyanka Wadhawan και του οικονομολόγου καθηγητή Abhijit Banerjee καθώς και του οικονομολόγου Weijian Shan από την Κίνα και του Κολομβιανό-Αμερικανού φιλάνθρωπου Alejandro Santo Domingo. Τον περασμένο Ιούλιο, η γραμματέας Πολιτισμού Lisa Nandy ανακοίνωσε μια προσπάθεια να προσελκύσει το μεγαλύτερο απόθεμα ταλέντων στο σύστημα των δημόσιων διορισμών.

Ανακοινώνοντας τους διορισμούς, ο υπουργός Πολιτισμού Chris Bryant είπε: «Οι διορισμένοι από το δημόσιο βοηθούν στην ηγεσία ορισμένων από τα πιο γνωστά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου και αυτά τα εξαιρετικά ταλαντούχα άτομα με ευρύ φάσμα προσωπικής και επαγγελματικής εμπειρίας θα συνεισφέρουν σημαντικά στον τρόπο λειτουργίας τους και θα βοηθήσουν στην προώθηση της βρετανικής ήπιας δύναμης στο εξωτερικό».

Πηγή: The Guardian / Κεντρική φωτογραφία: Flickr

[mc4wp_form id="278"]