
Τα 25 χρόνια κλείνει αισίως το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος (FFF), με τη φετινή διοργάνωση να διεξάγεται από τις 26 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου και να έχει φυσικά επετειακό χαρακτήρα.
Όλα αυτά τα χρόνια, το Φεστιβάλ έχει υποδεχθεί την αφρόκρεμα του γαλλικού και γαλλόφωνου σινεμά και έτσι ειδικά για φέτος δημιούργησε μια σειρά από 25 φωτογραφικά πορτραίτα, αναδεικνύοντας τις σπουδαίες στιγμές του μέσα από τα πρόσωπα των κατά καιρούς καλεσμένων του που περιλαμβάνουν ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σεναριογράφους και πολλούς άλλους. Τα πορτραίτα παρουσιάζονται στην έκθεση «FFF: 25 χρόνια ταλέντων!» που θα λάβει χώρα στο Maya Le Bistro του Γαλλικού Ινστιτούτου, έως τις 11 Απριλίου.
Ο γαλλικός κινηματογράφος της ισχυρής αφήγησης και ανάπτυξης χαρακτήρων, το ιδιαίτερο αυτό μίγμα καλλιτεχνικής έκφρασης και ρεαλιστικής προσέγγισης επιστρέφει για 25η χρονιά για τους σινεφίλ και τους φίλους του καλού σινεμά της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Πάτρας, των Χανίων, της Καβάλας και της Καστοριάς.
Φέτος το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αποκτά και το σήμα κατατεθέν του, με την κατοχύρωση της ξεχωριστής οπτικής ταυτότητάς του μέσα από τη ματιά του γραφίστα Δημήτρη Γκέλμπουρα. Αντίστοιχα, το trailer της βραβευμένης σκηνοθέτιδος Αλεξάνδρας Ματθαίου μας θυμίζει πως το σινεμά παραμένει ένα ιδανικό καταφύγιο για όλους και ειδικά για εκείνους που αρνούνται να σταματήσουν να τολμούν.

Οι 45 ταινίες που επιλέχθηκαν για τη φετινή διοργάνωση έχουν ως κεντρικό θέμα τη «Γιορτή». Ανάμεσά τους, μια ειδική ενότητα με τίτλο «Ιστορίες Γιορτής» περιλαμβάνει πέντε ταινίες και φέρνει στο προσκήνιο τη χαρά της γιορτής σε όλες τις εκφάνσεις της. Μαζί με την υπενθύμιση του πόσο σημαντικό είναι να γιορτάζεται η ίδια η ζωή, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.
Την ίδια στιγμή, οι παράλληλες εκδηλώσεις των προβολών θα δώσουν την ευκαιρία στο κοινό να ανακαλύψει διαφορετικές πτυχές του γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου, μέσα από τους εορτασμούς για τα 25 γεμάτα χρόνια του Φεστιβάλ. Σε μια από αυτές, η διοργάνωση αποδίδει φόρο τιμής στον Μισέλ Δημόπουλο, εμβληματική προσωπικότητα της εγχώριας κινηματογραφικής πραγματικότητας και επί χρόνια διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τέλος, το μεγάλο πάρτι για την επέτειο των 25 ετών του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Μαρτίου στο χώρο του Maya Le Bistro, με μουσική, χορό και κέφι, όπως αρμόζει σε κάθε εορτασμό γενεθλίων.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ προσδίδουν ξεχωριστή λάμψη. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η Veronique Joo’Aisenberg, επικεφαλής της Ταινιοθήκης της Αφρικής του Γαλλικού Ινστιτούτου, η Laura PIANI, σκηνοθέτις της ταινίας «Η Jane Austen κατέστρεψε τη ζωή μου», ο Gilles Bourdos, σκηνοθέτης της ταινίας «Η Επιλογή», καθώς και οι σκηνοθέτες Stéphane Ly-Cuong και Boris Lojkine.
Το όνομα όμως που σίγουρα ξεχωρίζει είναι αυτό της Isabelle Huppert, της καλύτερης γυναίκας ηθοποιού του 21ου αιώνα μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους New York Times. Ένας πραγματικός θρύλος του γαλλικού σινεμά, η Huppert είναι από τις λίγες ηθοποιούς της χώρας της με πραγματικά διεθνή καριέρα, έχοντας συνεργαστεί με Γάλλους, Αμερικανούς, Ιταλούς, Ρώσους και Γερμανούς κινηματογραφιστές. Ανάμεσα στις διακρίσεις της είναι τα πέντε Βραβεία Lumière (το γαλλικό αντίστοιχο των Χρυσών Σφαιρών), το Βραβείο BAFTA Ανερχόμενου Αστεριού για την ταινία “The Lacemaker” του 1977, η Χρυσή Σφαίρα για το “Elle” του Paul Verhoeven και η υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για το ίδιο φιλμ. Η ηθοποιός πρωταγωνιστεί στο φιλμ «Ασυνήθιστες φίλες» (La Prisonnière de Bordeaux), το οποίο και θα προβληθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.
Οι φετινές επιλογές της διοργάνωσης ως προς τις Ταινίες Έναρξης και Λήξης είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Στις 26 Μαρτίου και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα προβληθεί το φιλμ «Η Ορχήστρα του Αδερφού μου» (En fanfare), με την ιστορία του διεθνούς φήμης μαέστρου Τιμπό που ανακαλύπτει πως έχει έναν αδελφό που δε γνώριζε μέχρι τότε, με τον οποίον διαφέρουν στα πάντα εκτός από την αγάπη τους για τη μουσική. Στις 2 Απριλίου και στον Κινηματογράφο Δαναό θα προβληθεί η ταινία «Ο Κύριος Αζναβούρ» που όπως προδίδει κι ο τίτλος της είναι ένα “biopic” για έναν από τους μεγαλύτερους Γάλλους τραγουδιστές όλων των εποχών, του Charles Aznavour, που ήταν γιος προσφύγων, μικροκαμωμένος, φτωχός και με βραχνή φωνή και όλοι του έλεγαν ότι δεν θα κατάφερνε τίποτα. Με σκληρή δουλειά, επιμονή και εξαιρετική θέληση, ο Charles Aznavour έγινε μνημείο του τραγουδιού και ένα σύμβολο της γαλλικής κουλτούρας. Άλλωστε, με σχεδόν 1.200 τραγούδια που ερμήνευσε σε όλο τον κόσμο και σε κάθε γλώσσα, έχει εμπνεύσει ολόκληρες γενιές.
Την τελετή έναρξης παρουσιάζουν η Νάσια Μάτσα και ο Raphael Personnaz, ενώ αυτή της λήξης η Στεφανία Καπετανίδη και ο Χρήστος Πολίτης.

Η Λευκή Κάρτα στην φετινή διοργάνωση δίνεται στην Ταινιοθήκη της Αφρικής του Γαλλικού Ινστιτούτου του Παρισιού, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόλογα κινηματογραφικά αρχεία αφρικανικών ταινιών στον κόσμο. Το αρχείο αυτό καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1950 έως σήμερα και περιλαμβάνει πάνω από 1800 τίτλους ταινιών από 45 χώρες. Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ θα προβληθούν 4 ταινίες αυτής της συλλογής, εκ των οποίων οι τρεις στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Το Φεστιβάλ θα αποτελέσει το πλαίσιο για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Creative Greece και του INA – Εθνικό Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, για τις πολιτικές προστασίας και αξιοποίησης των οπτικοακουστικών αρχείων, οι οποίες θα συζητηθούν εκτενέστερα σε μια στρογγυλή τράπεζα που θα οργανωθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο το Σάββατο 29 Μαρτίου. Στην στρογγυλή τράπεζα συμμετέχουν οι Λεωνίδας Χριστόπουλος (Creative Greece), Agnès Chauveau (INA), Véronique Joo Aisemberg (Ταινιοθήκη της Αφρικής) και η Ηλέκτρα Βενάκη, Γενική Συντονίστρια του προγράμματος του Εργαστηρίου ψηφιακής αποκατάστασης και συντήρησης ελληνικών ταινιών, της Ταινιοθήκης. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Πρόεδρος της Ταινιοθήκης Μαρία Κομνηνού.
Το μέλλον του κινηματογράφου αναδεικνύεται και μέσα από την ενότητα Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, η οποία θα προσφέρει για άλλη μια φορά την μοναδική ευκαιρία στο κοινό να ανακαλύψει 16 ταινίες που ίσως δεν κυκλοφορήσουν ποτέ στην Ελλάδα.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδας, εδώ.
Κλείστε τα εισιτήριά σας, εδώ.