
Είμαστε, άραγε, ευτυχισμένοι; Ναι, η επιδίωξη της ευτυχίας είναι μια παγκόσμια αναζήτηση, αλλά ποιος μπορεί να είναι συνεχώς ευτυχισμένος, ανέμελος και χαρούμενος! Οι ειδικοί λένε ότι η ευτυχία είναι στιγμές, είναι όμως μάλλον αρκετές να μας δίνουν ενέργεια, να μας αναζωογονούν, να τροφοδοτούν την αίσθηση μιας «καλής» και γεμάτης ζωής.
Ωστόσο, συχνά τη βλέπουμε ως κάτι άπιαστο ή φευγαλέο. Ακόμα χειρότερα, μπορεί να νιώθουμε ότι οι πιο ευτυχισμένες μέρες μας ανήκουν στο παρελθόν και δεν πρόκειται να επιστρέψουν. Παρ’ όλα αυτά, έρευνες δείχνουν ότι η ευτυχία ακολουθεί μια ανοδική πορεία καθώς μεγαλώνουμε. Και μάλιστα, μελέτες αποκαλύπτουν ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη περίοδος στη ζωή μας κατά την οποία αισθανόμαστε πιο ευτυχισμένοι και σίγουροι. Τα ευρήματα δεν είναι μόνο εντυπωσιακά, αλλά και άκρως ενθαρρυντικά!
Σε ποια ηλικία αισθανόμαστε πιο ευτυχισμένοι;
Για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, μια ομάδα Γερμανών και Ελβετών ερευνητών διεξήγαγε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Psychological Association με περισσότερους από 460.000 συμμετέχοντες από διάφορες χώρες. Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Susanne Bücker, η έρευνα επικεντρώθηκε στην εξέλιξη τριών βασικών συνιστωσών της υποκειμενικής ευημερίας: την ικανοποίηση από τη ζωή, τις θετικές συναισθηματικές καταστάσεις και τις αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι με βάση τα παραπάνω στοιχεία βιώνουμε την υψηλότερη αίσθηση ευτυχίας γύρω στα 70 μας χρόνια. Η ικανοποίηση από τη ζωή μειώνεται μεταξύ των ηλικιών εννέα και 16 ετών και στη συνέχεια αυξάνεται σταδιακά, φτάνοντας στο αποκορύφωμά της στα 70, ενώ και στη συνέχεια μειώνεται μέχρι τα 96, που ήταν η μεγαλύτερη ηλικία συμμετέχοντος στη μελέτη. Όπως εξηγεί η Bücker, μέχρι τα 70 μας έχουμε απομακρυνθεί από τις επαγγελματικές ανησυχίες και τις υλικές επιδιώξεις, ενώ διαθέτουμε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας. Επιπλέον, έχουμε αφήσει πίσω μας τις πιο αγχωτικές εμπειρίες, γεγονός που μειώνει σημαντικά το άγχος της καθημερινότητας.
Η ευτυχία είναι μια δια βίου επιδίωξη
Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει απόλυτη ομοφωνία για την ακριβή ηλικία της μεγαλύτερης ευτυχίας. Σύμφωνα με το London School of Economics, τα 23 είναι η ηλικία της απόλυτης ευτυχίας, καθώς οι νέοι είναι πιο αισιόδοξοι και σίγουροι για το μέλλον. Οι ερευνητές του Χάρβαρντ τοποθετούν την πιο ευτυχισμένη περίοδο ενός ανθρώπου στα 35, όταν πολλοί από εμάς σταθεροποιούμε τη ζωή μας, φτάνουμε σε επαγγελματικά ύψη και ενισχύουμε τους κοινωνικούς μας δεσμούς.
Τελικά, δεν υπάρχει μία και μόνη απάντηση. Όπως δεν υπάρχει ένας απόλυτος ορισμός της ευτυχίας, έτσι και η ηλικία στην οποία τη βιώνουμε στο μέγιστο μπορεί να είναι διαφορετική για τον καθένα. Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι η ευτυχία καλλιεργείται μέσα από τις καθημερινές στιγμές. Όπως θα μπορούσαν να μας επιβεβαιώσουν πολλοί γνωστοί μας, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, η ευτυχία βρίσκεται στα απλά, συνηθισμένα γεγονότα της ζωής μας.
Μήπως είναι ουτοπία το κυνήγι της ευτυχίας
Πιθανότατα ναι, εάν την έχουμε ως στόχο και νιώθουμε δυστυχισμένοι όποτε δεν νιώθουμε απόλυτα ευτυχισμένοι! Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι κάθε ζωή, κάθε καριέρα και κάθε συναισθηματική πορεία είναι μοναδική. Το μόνο βέβαιο είναι ότι όλοι μας θα περάσουμε από περιόδους που θα νιώθουμε καλύτερα και χειρότερα, που θα νιώθουμε πλημμυρισμένοι από χαρά ή βυθισμένοι στη λύπη – είναι απλά ανθρώπινο… Το σημαντικό είναι να δίνουμε προτεραιότητα στην ευημερία μας, να ανακαλύπτουμε τα μαθήματα που μας κάνουν να εξελισσόμαστε και να προσπαθούμε να ζούμε τη στιγμή, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που συναντάμε στο ταξίδι.