Στον κόσμο του σύγχρονου ποδοσφαίρου, δεν είναι μόνο η δράση στο γήπεδο που τραβάει τα βλέμματα των φιλάθλων. Οι δημιουργοί περιεχομένου στα τμήματα πολυμέσων των ομάδων γνωρίζουν ότι τα επιδέξια κατασκευασμένα βίντεο κλιπ μπορούν να αυξήσουν τη συναισθηματική επένδυση και τη δέσμευση των θαυμαστών.

Το βίντεο της επιλογής της παλαιστινιακής ομάδας για τα επερχόμενα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Ιορδανία και το Ιράκ είναι ένα από τα πιο έντονα παραδείγματα αυτής της τάσης. Τοποθετημένο ανάμεσα στα ερείπια στη Γάζα, απεικονίζει νεαρούς οπαδούς που βρίσκουν φωτογραφίες των παικτών της εθνικής τους ομάδας στην παραλία, ανάμεσα στα συντρίμμια του αστικού τους περιβάλλοντος, σε λαϊκές αγορές και μέσα σε μια τάξη με σκηνές. Μια εικόνα καμβά του αμυντικού Musab Battat κάθεται στα βράχια δίπλα στην ακτή, ο επιθετικός Oday Dabbagh στέκεται ανάμεσα στα ερείπια και ο κεντρικός μπακ Milad Termanini βρίσκεται ανάμεσα στα μπιτόνια σε ένα αυτοσχέδιο κέντρο διανομής νερού.

Σε αντιπαράθεση με τις λήψεις των παιδιών που μαζεύουν χαρούμενα αυτά τα πορτρέτα είναι οι σκηνές της απόλυτης καταστροφής που προκλήθηκε από τον πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, ο οποίος σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 48.000 Παλαιστίνιους. Το Ισραήλ εξαπέλυσε τη στρατιωτική του επίθεση στη Γάζα αφού η μαχητική οργάνωση Χαμάς σκότωσε τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ και απήγαγε περισσότερους από 250 στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Τα συναισθήματα που απεικονίζονται είναι θετικά, ακόμη και χαρούμενα μερικές φορές, καθώς τα παιδιά συγκεντρώνουν όλες τις εικόνες μαζί για να συμπληρώσουν την ομάδα των 26 ανδρών, κρεμώντας τις από ένα σκουριασμένο πλαίσιο τέρματος όπου παίζουν.

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Παλαιστίνης δήλωσε στο CNN Sports ότι 408 ποδοσφαιριστές σκοτώθηκαν στη σύγκρουση: Παίκτες και αξιωματούχοι και στην πλειοψηφία τους παιδιά. Η αντιπρόεδρος Susan Shalabi είπε ότι τα γυρίσματα ήταν επικίνδυνα αλλά απαραίτητα. «Μπορώ να σας πω ότι ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο», θυμάται στο CNN, «αλλά έπρεπε να γίνει. Εάν η ομάδα μπορεί να χαρίσει ένα χαμόγελο στο πρόσωπο ενός παιδιού στη Γάζα, τότε άξιζε τον κόπο. (Τα παιδιά) που βλέπετε στο βίντεο ήθελαν να το γυρίσουν γιατί έχουν ακόμα ελπίδα. Είναι γι’ αυτά, πρώτα και κύρια».

Η Shalabi είπε ότι τα γραφεία της Παλαιστίνης FA στη Γάζα είτε έχουν καταστραφεί είτε έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται τώρα για να φιλοξενήσουν οικογένειες που έχουν χάσει τα σπίτια τους. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το 2024, η Αγγλία αποκάλυψε τους επιλεγμένους παίκτες της με ένα συγκινητικό βίντεο που απεικονίζει τα ονόματά τους σε φλιτζάνια τσαγιού, φανέλες και αφίσες. Ο τόνος του βίντεο ήταν ένα γράμμα αγάπης στις εργατικές ρίζες του παιχνιδιού. Η ισπανική ομάδα, που κέρδισε την Αγγλία στον τελικό του τουρνουά, μαγνητοσκόπησε τις οικογένειες των παικτών της να ανακοινώνουν τη συμμετοχή τους στην ομάδα.

Εν μέσω των σαφώς οδυνηρών συνθηκών στη Γάζα, το βίντεο της Παλαιστίνης FA δείχνει τους αμάχους να κάνουν το καλύτερο δυνατό δεδομένης της κατάστασής τους και τα μηνύματα δεν αφορούν απλώς τα ονόματα σε μια ομάδα. «Παρά τη γενοκτονία που ο λαός μας υποβάλλεται στη Γάζα», είπε η Shalabi στο CNN, «η θέληση να ζήσουμε ως έθνος παραμένει. Η εθνική ομάδα έχει γίνει σύμβολο των εθνικών μας φιλοδοξιών, της λαχτάρας να ζήσουμε ειρηνικά όπως άλλα έθνη κάτω από τον ήλιο».

Η Παλαιστίνη αναγνωρίζεται ως κυρίαρχο κράτος από το 75% όλων των μελών των Ηνωμένων Εθνών, αλλά είναι μη μέλος παρατηρητής της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπόδιζαν την πλήρη ένταξη της στον ΟΗΕ. Ωστόσο, ως ομάδα ποδοσφαίρου, η Παλαιστίνη έχει αναγνωριστεί από το παγκόσμιο κυβερνητικό όργανο του αθλήματος FIFA από το 1998. Έχει παίξει στα τρία τελευταία τουρνουά Ασιατικού Κυπέλλου, αλλά δεν έχει ακόμη προκριθεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Όμως αυτή η ομάδα φιλοδοξεί κάτι περισσότερο από μια απλή εμφάνιση στο τουρνουά και το βίντεό της το αντικατοπτρίζει. Όταν της ζητήθηκε να εξηγήσει το υποκείμενο μήνυμά της, η Shalabi είπε ότι θα μπορούσε να είναι ανοιχτό σε ερμηνεία, αλλά προσέφερε τη δική της οπτική. «Αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστίνη, ιδιαίτερα στη Γάζα, μας στοιχειώνει όλους. Υπομένουμε μια κατοχή που επιδιώκει να μας διαγράψει ως λαό και έθνος. Ωστόσο, όπως ο θρυλικός Χαναανίτης Φοίνικας, σηκωθήκαμε από τις στάχτες, ανθεκτικοί, βαθιά ριζωμένοι σε αυτή τη γη και αναμφισβήτητα ζωντανοί».

Πηγή: CNN UK / Κεντρική φωτογραφία: Free Malaysia Today

[mc4wp_form id="278"]