
Η Αθήνα είναι μια πόλη πλούσια σε τέχνη και σε προσφορά αυτής, καθώς είμαστε τόσο τυχεροί που το κέντρο μας, εδικά αυτό, είναι γεμάτο με μουσεία και γκαλερί που αναδεικνύουν κάθε φορά παλιούς και νέους καλλιτέχνες. Παρακάτω, μαζέψαμε 5 εκθέσεις που σας προτείνουμε να επισκεφτείτε αυτό το Σαββατοκύριακο, ή όποτε έχετε ελεύθερο χρόνο και όρεξη για μια καλλιτεχνική βόλτα.

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Στέφανου Ρόκου με τίτλο «50.000.000 τόνοι τοπίων».
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα μεικτής τεχνικής σε καμβά ή χαρτί, τρία γλυπτά και ένα animation.
Ο Στέφανος Ρόκος σημειώνει:
«Στην καινούργια ενότητα των έργων μου οι 50.000.000 τόνοι τοπίων είναι ένας αφελής και λανθασμένος προσδιορισμός του όγκου, της έκτασης, του βάρους, της επιβλητικότητας και της δύναμης των τοπίων — κυρίως συγκριτικά με τις σύντομες ιστορίες των ανθρώπων, οι οποίες στέκουν άνισες μπροστά σε ένα τεράστιο βουνό ή έναν θορυβώδη ορμητικό καταρράκτη».
Όπως γράφει η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και μεταφράστρια Μαρία Παπαδήμα στο κείμενό της για το βιβλίο της έκθεσης:
«Ποια στιγμή ο άνθρωπος γίνεται μέρος του τοπίου; Όταν το αντικρίζει και μαγεύεται και συγκλονίζεται και θέλει να εισχωρήσει μέσα του, να τρυπώσει μυστικά, να γνωρίσει τις πιο κρυφές του γωνιές, να χαθεί σε κάποια πτυχή του, υπόγεια ή υπέργεια, ή να καταλάβει την πιο κεντρική του θέση, ένα ύψωμα, μια πλατεία, μια γέφυρα, μια πολιτεία ολόκληρη, όπου θα συναντήσει τους όμοιούς του και θα ενωθεί μαζί τους, περνώντας καταρράκτες και βουνά, αραδιάζοντας ή σωριάζοντας οικοδομήματα· επιλέγοντας να ασκήσει πάνω του τα κυριαρχικά δικαιώματα του πλήθους ή να παραμείνει μικροσκοπικός και λανθάνων, μέρος εντέλει έκδηλο ή αδιόρατο του τοπίου».
Τον Φεβρουάριο του 2025, ο Jim Sclavunos και ο Nick Cave ηχογράφησαν το μουσικό έργο “Landscape”, ως πρωτότυπο soundtrack για το Animation “50,000,000 Tons of Landscape”, σε σκηνοθεσία/ιδέα/σχέδια του Στέφανου Ρόκου. Το Animation θα προβάλλεται κατά τη διάρκεια της έκθεσης.
Από τις 20/03/2025 έως 17/04/2025
Εγκαίνια: Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025, 18.00 – 21.00
Τοποθεσία: Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Η ιστορία και η τέχνη του Νικόλα Κονταξή για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Μια έκθεση-ωδή στη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και της συμπερίληψης
Η έκθεση “Catch Me” φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο και την ιστορία του Nicholas Kontaxis, ενός διεθνώς αναγνωρισμένου Ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη και μέλους της λίστας του Forbes “30 Under 30”, που έχει μετατρέψει τις προκλήσεις της ζωής του σε μια εκρηκτική καλλιτεχνική γλώσσα γεμάτη δύναμη, συναίσθημα και αισιοδοξία.
Ο Νικόλας, ζώντας με σοβαρές σωματικές και αναπτυξιακές δυσκολίες και έχοντας βιώσει περισσότερες από 75.000 επιληπτικές κρίσεις, χρησιμοποιεί την τέχνη ως το μοναδικό του εργαλείο έκφρασης, δημιουργώντας έργα μεγάλης κλίμακας που μεταφέρουν ένα παγκόσμιο μήνυμα αντοχής και έμπνευσης. Στην καρδιά της έκθεσης δεσπόζει το χαρακτηριστικό τραμπολίνο-έργο, που από εργαλείο αποκατάστασης μετατράπηκε σε καμβά, συμβολίζοντας την αλληλεγγύη και την επανεκκίνηση, προσκαλώντας το κοινό να δει τη ζωή με νέα ματιά και θάρρος.
Όπως τονίζει η Fleurette Καραδόντη, Πρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή:
«Η έκθεση Catch Me υπογραμμίζει για μια ακόμα φορά ότι η τέχνη είναι μια παγκόσμια γλώσσα. Το έργο του Νικόλα Κονταξή ξεπερνά όρια και περιορισμούς, μιλώντας απευθείας στην καρδιά του θεατή. Δεν είναι απλώς μια έκθεση ζωγραφικής· είναι μια ωδή στο θάρρος, τη δημιουργικότητα και την ανυπέρβλητη δύναμη της επιμονής».
Συγκινητική είναι και η δήλωση της μητέρας του καλλιτέχνη και εκπροσώπου του, Krisann Kontaxis, η οποία εκπροσωπεί τον καλλιτέχνη και βρίσκεται στην Αθήνα για την έκθεση:
«Το Catch Me είναι το όνειρο του Νικόλα να μοιραστεί την τέχνη του με την Ελλάδα, τη χώρα των προγόνων του. Είναι η δική μας πρόσκληση στο κοινό να πιαστούμε χέρι-χέρι και να δούμε πώς η δημιουργικότητα μπορεί να γίνει καταφύγιο, ελπίδα και τρόπος ζωής. Ο Νικόλας δεν μπορεί να μιλήσει με λόγια, αλλά μέσα από τα έργα του λέει όσα οι λέξεις συχνά αδυνατούν να εκφράσουν.»
Η έκθεση “Catch Me” πλαισιώνεται από προσβάσιμες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, σε συνεργασία με την ομάδα του Nevronas και τη Λεόντειο Σχολή Νέας Σμύρνης, ενισχύοντας την εμπειρία του κοινού και αναδεικνύοντας τη σημασία της συμπερίληψης και της ενσυναίσθησης μέσα από την τέχνη.
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε μια αναπαράσταση του αυθεντικού στούντιο του Νικόλα και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια όπου θα χρησιμοποιηθούν υλικά και τεχνικές εμπνευσμένες από τη δουλειά του, όπως σπάτουλες, καφέδες και μπαχαρικά, προσφέροντας μια μοναδική, βιωματική επαφή με την τέχνη του.
Το “Catch Me” δεν είναι απλώς μια έκθεση – είναι μια δυνατή φωνή που ενώνει την τέχνη με τη ζωή και απευθύνει ένα παγκόσμιο μήνυμα αποδοχής, θάρρους και δημιουργικής δύναμης.
Έως τις 18/05/2025
Τοποθεσία: Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Ογδόντα χαρακτικά, οξυγραφίες σε χαρτί και ακουατίντα, που χρονολογούνται από το 1797-98, παρουσιάζονται σε μια πολύ σημαντική έκθεση και συνοδεύονται από φωτογραφίες των προπαρασκευαστικών σχεδίων. Είναι η πρώτη χαρακτική σειρά του Goya και η μία από τις δύο που δημοσιοποιήθηκαν όταν ο καλλιτέχνης ήταν εν ζωή.
Η σειρά που έχει στην κατοχή της η Εθνική Πινακοθήκη είναι εκτυπωμένη το 1803 και αγοράστηκε το 1962 όταν ήταν διευθυντής ο Μ. Καλλιγάς. Η σειρά των χαρακτικών που φέρει τον τίτλο Los Caprichos, που ο Francisco Goya δημοσίευσε στις αρχές του 1799, αποτελεί ένα έργο-ορόσημο στην καλλιτεχνική του εξέλιξη, καθώς για πρώτη φορά ο επίσημος ζωγράφος της Ισπανικής Αυλής αφήνεται να εκφράσει τον επαναστατικό χαρακτήρα μιας τέχνης ώριμης και απελευθερωμένης από τις δεσμεύσεις των δημόσιων παραγγελιών.
Εμφορούμενος από τα πνευματικά και φιλοσοφικά ερείσματα του Διαφωτισμού που πρέσβευε τα ιδανικά της λογικής, της προόδου και της ελευθερίας, ο Goya αντλεί τα θέματά του από την ίδια τη ζωή της εποχής του, εστιάζοντας στις πιο προκλητικές όψεις της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας που τον περιβάλλει, προκειμένου να ασκήσει μια ανελέητη κριτική στις σκοτεινές πλευρές της ισπανικής κοινωνίας του τέλους του 18ου αιώνα.
Έως τις 30/09/2025
Τοποθεσία: Εθνική Πινακοθήκη

Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων
Η πρώτη πανκυκλαδική έκθεση που έχει διοργανωθεί ποτέ παρουσιάζει την ιστορία των Κυκλάδων μέσα από τα μάτια των γυναικών.
Οι Κυκλάδες, γνωστές για την ομορφιά και τη σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά τους, αποτέλεσαν διαχρονικά το λίκνο ενός πολιτισμού που ύμνησε τη γυναίκα όσο λίγοι στον κόσμο.
Η έκθεση Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης τιμά τις γυναίκες των Κυκλάδων, φωτίζοντας τη ζωή και τον ρόλο τους στις κοινωνίες των νησιών του Αρχιπελάγους από τη Νεολιθική περίοδο μέχρι και τον 19ο αιώνα. Πάνω από 180 εμβληματικά έργα, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ εκτός Κυκλάδων, ενώ άλλα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, αποκαλύπτουν τον γοητευτικό κόσμο των γυναικών, οι οποίες βγαίνουν από την αφάνεια και μας διηγούνται τις άγνωστες ιστορίες τους.
Έργα μοναδικής καλλιτεχνικής αξίας σκιαγραφούν την υπόσταση της Κυκλαδίτισσας ως θεά, ιέρεια, λατρεύτρια, μητέρα, σύζυγο, έμπορο, αγωνίστρια, διανοούμενη και άλλοτε ως εικόνα φόβου, ως θύμα έμφυλης βίας ή ως αντικείμενο πόθου. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τρία έργα λόγω μοναδικότητας και μεγέθους: Η κολοσσική Κόρη της Θήρας των αρχαϊκών χρόνων, η οποία εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό, η εμβληματική τοιχογραφία των «Γυναικών στο Άδυτο» από το Ακρωτήρι της Θήρας και η Άρτεμις Ελαφηβόλος από τη Δήλο, ένα άγαλμα της Ελληνιστικής περιόδου, το οποίο για πρώτη φορά εκτίθεται εκτός νησιού.
Έως τις 4/05/2025
Τοποθεσία: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Μια πρόσφατη δωρεά στο Μουσείο Μπενάκη, με αντικείμενα προερχόμενα κυρίως από τη Νιγηρία, το Καμερούν και την Κένυα, υπήρξε η αφετηρία για τη συλλογή ιστοριών ανθρώπων με καταγωγή από χώρες της Αφρικής που γεννήθηκαν ή ζουν στην Ελλάδα. «Η Αφρική ανάμεσά μας*» είναι μια έκθεση συμμετοχική, η οποία φέρνει σε πρώτο πλάνο την κοινότητα της Ελλάδας, σχεδιασμένη από, για και μαζί με πάνω από τριάντα μέλη της κοινότητας της Ελλάδας και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Αφρικανικής Τέχνης και Πολιτισμών ANASA.
Η έκθεση, ως αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας και χάρη στη δημιουργία νέου περιεχομένου, παρουσιάζει τον πλούτο της αφρικανικής, ελληνο-αφρικανικής και παν-αφρικανικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από μουσειακά και αρχειακά τεκμήρια, αλλά και προσωπικά αντικείμενα, καθώς και μέσα από τις αφηγήσεις που τα συνοδεύουν. Πρεσβεύει την καθολική αλήθεια ότι τα αντικείμενα μπορούν να αφηγηθούν ιστορίες που μας ενδυναμώνουν και βοηθούν να χτίσουμε ισχυρές κοινότητες.
Το σύνολο των αντικειμένων και των μαρτυριών, που αποτελεί τον πυρήνα της έκθεσης, πλαισιώνεται από τριάντα και πλέον δράσεις, εκδηλώσεις, περφόρμανς, ξεναγήσεις, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, εργαστήρια, συζητήσεις, αλλά και μια «αναδυόμενη» (pop-up) έκθεση καλλιτεχνών αφρικανικής καταγωγής που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
«Η Αφρική ανάμεσά μας*» προβάλλει τα πολιτιστικά δικαιώματα των ανθρώπων μεταναστευτικής προέλευσης και δίνει φωνή σε κοινότητες αφρικανικής καταγωγής. Στους χώρους της έκθεσης επιχειρείται να γεφυρωθούν πολιτιστικές αφηγήσεις και ταυτότητες και να τεθούν «δύσκολα» θέματα σχετικά με την ελληνικότητα, τη μαυρότητα, τη δικαιοσύνη, την εκπροσώπηση, τον ρατσισμό και τις διακρίσεις στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.
Έως 25/05/2025
Τοποθεσία: Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138