
Τελευταίες έρευνες ορίζουν την ηλικία των 44 και των 60 ετών ως δύο ηλικίες-ορόσημα γρήγορης γήρανσης. Ευτυχώς, επισημαίνουν και τρόπους για να καθυστερήσουμε τις φθορές του χρόνου.
Μία έρευνα που συζητήθηκε αρκετά το διάστημα που πέρασε ήταν εκείνη που προσδιόρισε δύο ηλικίες-ορόσημο, κατά τις οποίες επιταχύνεται ο ρυθμός της γήρανσης στον άνθρωπο: τα 44 και τα 60 χρόνια. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature από την ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Οι ερευνητές εξέτασαν τη φύση της γήρανσης μελετώντας κύτταρα συμμετεχόντων (108 άτομα, άντρες και γυναίκες, ηλικίας από 25 έως 75 ετών). Αυτό που βρήκαν ήταν ότι τα κύτταρα δεν μεταβάλλονταν αριθμητικά σε μία γραμμική σειρά με το πέρασμα του χρόνου αλλά σε «εκρήξεις» περίπου στις ηλικίες των 44 και των 60 ετών. «Αποδεικνύεται ότι τα μέσα της δεκαετίας των 40 είναι περίοδος δραματικής αλλαγής, όπως και η αρχή της δεκαετίας των 60», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης MichaelSnyder, PhD, καθηγητής Γενετικής στο Ιατρικό τμήμα του Στάνφορντ.
Κι όμως, δεν είναι η εμμηνόπαυση που μας γερνάει
Αρχικά, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η αλλαγή που εντόπισαν στα μέσα της δεκαετίας των 40 οφειλόταν στις αλλαγές που βίωναν οι γυναίκες συμμετέχουσες, καθώς διένυαν περίοδο προεμμηνόπαυσης ή εμμηνόπαυσης. Όταν όμως απομόνωσαν τα δεδομένα από τους άντρες, η αλλαγή εξακολουθούσε να είναι εμφανής, οδηγώντας τους στη θεωρία ότι υπάρχουν άλλοι υποκείμενοι παράγοντες που οδηγούν στη γήρανση, και για τα δύο φύλα, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με την εμμηνόπαυση.
Θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα προκειμένου να απαντηθούν πολλά από αυτά τα «γιατί» – και προφανώς για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα. Δεδομένου του μικρού αριθμού συμμετεχόντων στην εν λόγω έρευνα και του περιορισμένου χρονικού διαστήματος παρακολούθησης (1,7 έτη), απαιτείται μία μεγαλύτερη, πιο μακροχρόνια μελέτη.
Ωστόσο, τα αρχικά αποτελέσματα είναι αναμφισβήτητα σημαντικά. Και ένα λογικό επόμενο βήμα είναι οι οδηγίες των ειδικών για το πώς μπορούμε να καθυστερήσουμε τη γήρανση και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας.
Πλησιάζοντας τα 44…
Υιοθετούμε τις παρακάτω καλές συνήθειες τώρα και ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μειώνουμε τη φλεγμονή στον οργανισμό και πολλούς ακόμη παράγοντες που όλοι τους συνηγορούν στο να δείχνουμε -και να νιώθουμε- μεγαλύτεροι.
Δίνουμε προτεραιότητα στον ύπνο: Η συμβουλή «αντιγήρανσης» στην οποία συμφωνούν όλοι οι ειδικοί είναι ο καλός ύπνος. Ο ποιοτικός ύπνος επιτρέπει στο σώμα την ξεκούραση και την επιδιόρθωση των κυττάρων ενώ υπάρχουν πολλές μελέτες που τεκμηριώνουν την ισχυρή σχέση μεταξύ του ύπνου και της διατήρησης του ανοσοποιητικού συστήματος σε άριστη κατάσταση. Έχει επίσης σημασία για τη νεανική εμφάνιση του δέρματος. Όπως επισημαίνει η δερματολόγος Marisa Garshick, MD, «η νύχτα είναι συνήθως μια επανορθωτική, αναζωογονητική περίοδος για το δέρμα».
Περιορίζουμε το αλκοόλ: «Καθώς μεγαλώνουμε, δεν μεταβολίζουμε το αλκοόλ τόσο εύκολα και αυτό επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου μας», λέει η ιατρός Keri Peterson, MD, η οποία εστιάζει στα προβλήματα από την κατανάλωση αλκοόλ μετά τα 40. «Ο μεταβολίτης του αλκοόλ είναι διεγερτικό, οπότε μας ξυπνάει, συχνά γύρω στις 3 π.μ.». (Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη του Στάνφορντ διαπίστωσε επίσης αλλαγές στον μεταβολισμό του αλκοόλ γύρω στις ηλικίες 40 και 60 ετών). Εάν είναι δυνατόν, η Δρ Peterson συνιστά να κόψετε εντελώς το αλκοόλ. «Ακόμα και με ένα ποτήρι, θα έχετε διαταραγμένο ύπνο», λέει.
Καθιερώνουμε τις προπονήσεις ενδυνάμωσης: Οι γυναίκες αρχίζουν να χάνουν μυϊκή μάζα ήδη από τη δεκαετία των 30. Στην πραγματικότητα, χάνουμε περίπου 3 έως 5 τοις εκατό ανά δεκαετία. Μπορούμε όμως να διατηρήσουμε τη μυϊκή μας μάζα -ή ακόμα και να την αυξήσουμε- κάνοντας προπονήσεις με βάρη. «Δεν χρειάζεται η προπόνηση αυτή να είναι καθημερινή», μας… καθησυχάζει η personal trainer Kristen McParland. «Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι μόλις δύο ημέρες την εβδομάδα προπόνηση δύναμης για όλο το σώμα μπορεί να έχει μεγάλο όφελος για το ανοσοποιητικό σύστημα, τη μυϊκή μάζα, την οστική πυκνότητα, τη διάθεση, τον ύπνο και την υγεία της καρδιάς μας».
Υποστηρίζουμε τους μυς μας με κατανάλωση πρωτεΐνης: «Δεν έχει σημασία πόσο σκληρά δουλεύουμε στο γυμναστήριο αν δεν έχουμε επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών και υδατανθράκων προκειμένου να υποστηριχτεί η αύξηση μυικής μάζας«, σύμφωνα με την McParland. Ένας διατροφολόγος ή ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με την απαραίτητη κατανάλωση πρωτεΐνης προκειμένου να υποστηρίζεται η μυική ανάπτυξη.
Φροντίζουμε την καρδιά μας: Η καρδιά είναι ένας μυς και χρειάζεται και αυτή άσκηση. (Η μελέτη του Στάνφορντ σημειώνει ότι η γήρανση έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις). Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική δραστηριότητα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας αερόβιας δραστηριότητας. Αλλά τι ακριβώς συνιστά «μέτρια αερόβια δραστηριότητα»; Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να νιώθουμε μία ήπια αύξηση στους καρδιακούς μας παλμούς, αλλά να μπορούμε να διατηρήσουμε μία χαλαρή συζήτηση. Ιδανικές προπονήσεις γι’ αυτό το αποτέλεσμα είναι το δυναμικό περπάτημα, η ποδηλασία, η πεζοπορία ή το ελαφρύ τζόκινγκ.
Χρησιμοποιούμε καθημερινά αντηλιακό: Εάν θέλουμε νεανικό και υγιές δέρμα η προϋπόθεση είναι να χρησιμοποιούμε 365 ημέρες το χρόνο αντηλιακή προστασία, ειδικά εμείς που ζούμε σε μία ηλιόλουστη χώρα όπως η Ελλάδα! Εκτός από το πρόσωπο, θυμόμαστε να βάζουμε αντηλιακό στη ράχη των χεριών, τον λαιμό και το ντεκολτέ, καθώς το δέρμα σε αυτές τις περιοχές είναι ακόμη πιο λεπτό και «αποκαλύπτει» το πέρασμα του χρόνου με λεπτές ρυτίδες και καφέ κηλίδες.
Καιμετάτα 44, τι;
Μπαίνοντας στις επόμενες δεκαετίες της ζωής μας, μετά τα 50, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να φροντίζουμε το σώμα μας με τον ίδιο τρόπο και να προλάβουμε αλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία μας. Η περίοδος της εμμηνόπαυσης είναι σημαντική για τις γυναίκες μετά τα 50 και η καλή συνεργασία με τον γυναικολόγο και τον καρδιολόγο είναι σημαντικές για να μεγαλώνουμε με υγεία. Η φυσική δραστηριότητα, η ισορροπημένη διατροφή και η διατήρηση μιας καλής κοινωνικής ζωής, με ενδιαφέροντα και επαφές που κρατούν «ζωντανό» τον εγκέφαλό μας είναι καλές συνήθειες που αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση μετά τα 60 και βάζουν τα θεμέλια για καλύτερη υγεία για μετά τα 70, τα 80 και πολλά ακόμη χρόνια!