
Οι ενήλικες που καταναλώνουν φυτικά έλαια και μειώνουν το βούτυρο στη διατροφή τους παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις ή οποιονδήποτε άλλο λόγο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μίας μεγάλης μελέτης.
Παρακολουθώντας περισσότερους από 221.000 επαγγελματίες υγείας για έως και 33 χρόνια, οι οποίοι ήταν όλοι υγιείς στην αρχή της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη πρόσληψη βουτύρου είχαν 15% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της μελέτης, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με τη χαμηλότερη πρόσληψη.
Αντίθετα, όσοι είχαν την υψηλότερη πρόσληψη ελαίων φυτικής προέλευσης είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της μελέτης, ανέφεραν ερευνητές στο American Heart Association EPI/Lifestyle Scientific Sessions στη Νέα Ορλεάνη.
«Δεν προτείνουμε στους ανθρώπους να εξαλείψουν το βούτυρο», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Yu Zhang από το Πανεπιστήμιο του Harvard. «Αντίθετα, η μείωση της πρόσληψης βουτύρου έστω και μέτρια και η αντικατάστασή του με έλαια φυτικής προέλευσης μπορεί να προσφέρει σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία», επεσήμανε ειδικοί από το Chan School of Public Health στη Βοστώνη.
Κάθε μείωση στο διαιτητικό βούτυρο, κατά 10 γραμμάρια την ημέρα, και αύξηση των ελαίων φυτικής προέλευσης συσχετίστηκε με σημαντικές μειώσεις στον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ή από καρκίνο ή καρδιακή νόσο. Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν επίσης στο Journal of the American Medical Association.
Η μελέτη δεν ήταν μια τυχαιοποιημένη δοκιμή και δεν μπορεί να αποδείξει εάν οι θάνατοι οφείλονταν σε διατροφικές επιλογές. Ωστόσο, ένα συνοδευτικό άρθρο σημειώνει ότι ακόμη και μεταξύ των συμμετεχόντων με κακή ποιότητα διατροφής, τα φυτικά έλαια συσχετίστηκαν με χαμηλότερη θνησιμότητα και το βούτυρο με υψηλότερη θνησιμότητα.
«Αυτό υποδηλώνει ότι η αντικατάσταση του βουτύρου με φυτικά έλαια μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία ακόμη και σε λιγότερο βέλτιστα διατροφικά μοτίβα», υπογράμμιζε το άρθρο.