Λιγότερα hangover, περισσότερα νηφάλια ραντεβού και βραδιές παιχνιδιών επιλέγουν οι νεότερες γενιές. Μια πρόσφατη ανάλυση των δαπανών των πιστωτικών καρτών των πελατών από το Ινστιτούτο Bank of America διαπίστωσε ότι η γενιά Z μείωσε τις δαπάνες της σε μπαρ και καταστήματα αλκοόλ τον Ιανουάριο κατά 15% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι νέοι αποσύρονται από το αλκοόλ, κάτι που από ότι φαίνεται δεν ασπάζονται σαν κίνηση οι , δηλαδή οι γεννημένοι από το 1946 έως το 1964, για τους οποίους το ποτό παραμένει βασικό κομμάτι της κουλτούρας τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι πότες πίνουν πιο συχνά, σύμφωνα με μια ανάλυση του Business Insider σε στοιχεία του Bureau of Labor Statistics, η οποία διαπίστωσε ότι οι δαπάνες για αλκοολούχα ποτά, έχουν μειωθεί στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, εκτός φυσικά από τα άτομα άνω των 65 ετών.

Τι είναι όμως αυτό που ωθεί τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ και τι προκαλεί αυτή την αλλαγή στην κουλτούρα των νέων;

Γιατί η γενιά Z εγκαταλείπει το ποτό

Το αλκοόλ παίζει σημαντικό ρόλο στον ανθρώπινο πολιτισμό εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι αρχαίοι Μεσοποτάμιοι παρασκεύαζαν μπύρα ήδη από το 4.000 π.Χ. και οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν σε θρησκευτικές τελετές. Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι γιόρταζαν το κρασί ως πολιτιστικό βασικό αγαθό, ενώ κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα η μπύρα ήταν συχνά ασφαλέστερη για κατανάλωση από το νερό.

Στη σύγχρονη εποχή, το αλκοόλ γνώρισε διάφορες κορυφώσεις και μειώσεις. Η εποχή της ποτοαπαγόρευσης (1920-1933) στις Ηνωμένες Πολιτείες σταμάτησε προσωρινά τις νόμιμες πωλήσεις αλκοόλ, αλλά το λαθρεμπόριο και τα speakeasies κράτησαν ζωντανή την κουλτούρα. Η εποχή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είδε μια αναζωπύρωση της κατανάλωσης αλκοόλ, με την κουλτούρα των κοκτέιλ της δεκαετίας του 1950 και την άνοδο των διαφημίσεων μπύρας να ενισχύουν το αλκοόλ ως κοινωνικό κανόνα. Στα τέλη του 20ού αιώνα τα κολεγιακά πάρτι με κραιπάλη και κατανάλωση αλκοόλ, με τη γενιά X και τους Millennials να αγκαλιάζουν πλήρως την κουλτούρα του ποτού. Ωστόσο, κάτι άλλαξε με τη γενιά Z.

Οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την αλλαγή είναι πολλοί και διαφορετικοί:

Προτεραιότητες υγείας και ευεξίας

Η γενιά Z είναι η πιο συνειδητοποιημένη ως τώρα γενιά σε θέματα υγείας. Με την άνοδο των influencers της γυμναστικής, την ευαισθητοποίηση για την ψυχική υγεία και την πρόσβαση σε πλούσιο περιεχόμενο που σχετίζεται με την υγεία στο διαδίκτυο, πολλοί νέοι θεωρούν το αλκοόλ ως μια περιττή τοξίνη. Είναι πιο πιθανό να ασχοληθούν με δραστηριότητες όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και η καθαρή διατροφή – τρόποι ζωής που συχνά δεν ευθυγραμμίζονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Η άνοδος του κινήματος «Sober Curious»

Τα τελευταία χρόνια, η τάση «νηφάλιος περίεργος» έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική. Οι άνθρωποι αμφισβητούν τη σχέση τους με το αλκοόλ, ακόμη και αν δεν είναι εντελώς νηφάλιοι. Αυτό το κίνημα, που τροφοδοτείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενθαρρύνει την προσεκτική κατανάλωση ή την αποχή από το αλκοόλ συνολικά. Τα mocktails και τα μη αλκοολούχα ποτά έχουν γίνει πιο δημοφιλή, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή κουλτούρα κατανάλωσης.

Οικονομικοί παράγοντες

Ας το παραδεχτούμε – το αλκοόλ είναι ακριβό. Η γενιά Z έχει μεγαλώσει σε αβέβαιους οικονομικούς καιρούς, με το χρέος των φοιτητικών δανείων και το υψηλό κόστος διαβίωσης να τους απειλούν. Πολλοί βλέπουν το ποτό ως περιττό έξοδο και προτιμούν να ξοδέψουν τα χρήματά τους σε εμπειρίες, τεχνολογία ή προϊόντα ευεξίας αντί αυτού.

Αλλαγή των κοινωνικών προτύπων

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές, όπου το αλκοόλ αποτελούσε συχνά ιεροτελεστία μετάβασης στην ενηλικίωση, η Gen Z δεν βλέπει το ποτό ως τον μοναδικό τρόπο κοινωνικοποίησης. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα παιχνίδια και οι ψηφιακές αλληλεπιδράσεις έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συνδέονται. Είναι πιο πιθανό να συχνάζουν σε διαδικτυακές κοινότητες ή να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που δεν περιστρέφονται γύρω από το ποτό.

Αυξημένη ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους του αλκοόλ

Με περισσότερες έρευνες που αναδεικνύουν τους κινδύνους της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ -συμπεριλαμβανομένων των συνδέσεών της με θέματα ψυχικής υγείας, ηπατική νόσο, ακόμη και καρκίνο- η γενιά Z έχει μεγαλύτερη επίγνωση των κινδύνων του αλκοόλ. Οι προηγούμενες γενιές μπορεί να μην είχαν πρόσβαση σε αυτό το επίπεδο πληροφοριών, αλλά με τη συνεχή έκθεση σε περιεχόμενο σχετικό με την υγεία, η γενιά Z κάνει πιο ενημερωμένες επιλογές.

Εναλλακτικές ουσίες

Σε ορισμένα μέρη, η νομιμοποίηση και ο αποστιγματισμός της κάνναβης έχουν οδηγήσει πολλούς νέους να επιλέγουν το χόρτο αντί για το αλκοόλ. Με λιγότερα αναφερόμενα μεθύσια και την αντίληψη ότι είναι λιγότερο επιβλαβές, η κάνναβη έχει γίνει μια ελκυστική εναλλακτική λύση.

Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του αλκοόλ

Καθώς η γενιά Z συνεχίζει να αναδιαμορφώνει την κουλτούρα κατανάλωσης αλκοόλ, η βιομηχανία αλκοόλ το προσέχει. Οι μεγάλες εταιρείες ποτών επενδύουν σε μη αλκοολούχα ποτά, ανοίγουν “νηφάλια” μπαρ σε μεγάλες πόλεις και περισσότερα εστιατόρια προσφέρουν δημιουργικές επιλογές χωρίς αλκοόλ. Αυτή η αλλαγή δεν σημαίνει απαραίτητα το τέλος του αλκοόλ, αλλά υποδηλώνει μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν το ποτό. Ενώ οι παλαιότερες γενιές μπορεί να έβλεπαν το αλκοόλ ως βασικό μέρος της κοινωνικοποίησης, η γενιά Z αποδεικνύει ότι η διασκέδαση δεν χρειάζεται να έρχεται σε μπουκάλι.

Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ από τη γενιά Z αντανακλά ευρύτερες πολιτισμικές αλλαγές – δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία, την οικονομική σταθερότητα και τις ψηφιακές αλληλεπιδράσεις έναντι των παραδοσιακών συνηθειών κατανάλωσης αλκοόλ. Αν και το αλκοόλ θα είναι πιθανότατα πάντα μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, ο τρόπος που το καταναλώνουμε εξελίσσεται. Η γενιά Z πρωτοστατεί στον επαναπροσδιορισμό του τι σημαίνει να περνάς καλά, δείχνοντας ότι η νηφάλια (ή τουλάχιστον προσεκτική) ζωή δεν είναι απλώς μια τάση, αλλά μια επιλογή τρόπου ζωής.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

[mc4wp_form id="278"]