Πρόσφατη μελέτη εξέτασε την επίδραση του καφέ στο ρυθμό γήρανσης του προσώπου και τα αποτελέσματα είναι αναπάντεχα.

Μήπως μόλις βρήκαμε μια ακόμα δικαιολογία για να γεμίσουμε το φλιτζάνι μας με (έναν ακόμη) καφέ; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ο αγαπημένος μας καφές μπορεί να συμβάλλει στην επιβράδυνση των σημαδιών γήρανσης στο πρόσωπο. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology, ανέλυσε τις συνήθειες περισσότερων από 16.000 Ευρωπαίων σχετικά με την κατανάλωση τεσσάρων ροφημάτων: καφέ, τσαγιού, αλκοόλ και ζαχαρούχων ποτών. Από όλα, ο καφές ήταν αυτός που συνδέθηκε με καθυστερημένη εμφάνιση σημαδιών γήρανσης στο πρόσωπο.

Τι κρύβεται πίσω από την «αντιγηραντική» ιδιότητα του καφέ;

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του καφέ μπορούν να καταπολεμήσουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή στον οργανισμό. Κάποια αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες που βρίσκονταιστους καβουρδισμένους κόκκους καφέ βελτιώνουν την ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος και καθυστερούν την εμφάνιση των ρυτίδων και άλλων σημαδιών γήρανσης.«Το μυστικό φαίνεται ότι κρύβεται στα αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα στις πολυφαινόλες όπως το χλωρογενικό οξύ. Αυτές οι ενώσεις είναι που οδηγούν στις αντιγηραντικές ιδιότητες που παρατηρούμε σε όσους πίνουν καφέ»,σχολιάζει η δερματολόγος HannahKopelman.

Ποιος καφές είναι ο καλύτερος;

Ο Tyler Long, ένας ακόμα ειδικός δερματολόγος, μας δίνει μια ενδιαφέρουσα πληροφορία: ο τύπος καβουρδίσματος παίζει σημαντικό ρόλο. Οι ελαφρώς καβουρδισμένοι κόκκοι διατηρούν περισσότερες πολυφαινόλες σε σχέση με τους σκουρόχρωμους και άρα περισσότερο καβουρδισμένους, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστρέψουν αυτές τις ευαίσθητες ενώσεις. Εάν πρέπει να επιλέξει έναν καφέ, μας προτείνει τον εσπρέσο. «Ο εσπρέσο είναι πιο συμπυκνωμένος και συνήθως ελαφρύτερα καβουρδισμένος, κάτι που τον καθιστά ιδανικό για μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες.»

Τι γίνεται με το τσάι;

Είναι γνωστό πως και το τσάι περιέχει πολυφαινόλες, όμως η συγκεκριμένη μελέτη δεν βρήκε ισχυρή σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης τσαγιού και της καθυστέρησης των σημαδιών γήρανσης. Παρ’ όλα αυτά, παλαιότερες έρευνες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να αποτρέψει τη φωτογήρανση από την ηλιακή ακτινοβολία και να μειώσει τη φλεγμονή του δέρματος.

Η χρυσή τομή: μέτρο και συνέπεια

Δεν χρειάζεται να το παρακάνουμε. Σύμφωνα με την Kopelman, δύο με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα είναι αρκετά για να απολαύσουμε τα οφέλη του στην επιδερμίδα μας. Από την άλλη, ο Long μας προειδοποιεί: η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα, όπως υπερένταση και προβλήματα ύπνου.Το μυστικό είναι η ισορροπία! Πίνουμε τον καφέ μας με μέτρο αλλά σταθερά, ώστε οι αντιοξειδωτικές ενώσεις να συσσωρεύονται στον οργανισμό μας.

Γάλα και ζάχαρη: φίλοι ή εχθροί του δέρματος;

Εάν θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε τα αντιγηραντικά οφέλη του καφέ, καλό είναι να αποφεύγουμε την προσθήκη ζάχαρης και γάλακτος. Όπως μας εξηγεί ο Long, «η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει γλυκοποίηση, μια διαδικασία που καταστρέφει το κολλαγόνο και άλλα δομικά υλικά του δέρματος. Παράλληλα, αυξάνει το οξειδωτικό στρες».

Αν προτιμάμε τον καφέ μας με γάλα, ο Long μας προτείνει να επιλέγουμε πλήρες γάλα, καθώς το αποβουτυρωμένο έχει υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

[mc4wp_form id="278"]