Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα τεράστιο δίκτυο καναλιών κάτω από την αρχαιότερη πόλη του κόσμου στη Μεσοποταμία, ρίχνοντας περισσότερο φως στην άνοδο της γεωργίας στην περιοχή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γεωαρχαιολόγο Jaafar Jotheri από το Πανεπιστήμιο Durham, είπαν ότι το εκτεταμένο σύστημα διαχείρισης του νερού προϋπήρχε της πρώτης χιλιετίας π.Χ. και αποκαλύπτει πώς οι αρχαίοι αγρότες πότιζαν τα χωράφια τους.

Η κατανόησή μας για τις μεθόδους άρδευσης και καλλιέργειας που χρησιμοποιήθηκαν στην αρχαία πόλη προέρχεται κυρίως από έμμεσες μαρτυρίες όπως οι σφηνοειδής πλάκες. Τώρα, ωστόσο, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει και χαρτογραφήσει ένα τεράστιο, εντατικό και καλά ανεπτυγμένο δίκτυο αρδευτικών καναλιών που χρονολογούνται πριν από τις αρχές της πρώτης χιλιετίας π.Χ.

Το δίκτυο των καναλιών, που περιγράφεται λεπτομερώς στο περιοδικό Antiquity, παρέμεινε ανέγγιχτο για αιώνες λόγω μιας αλλαγής στην πορεία του ποταμού Ευφράτη την πρώτη χιλιετία π.Χ. Αυτό άφησε την περιοχή ξηρή και ακατοίκητη στη σύγχρονη εποχή, διατηρώντας το αρχαίο τοπίο σε αντίθεση με αλλού στη Μεσοποταμία όπου παλαιότερα συστήματα άρδευσης βρίσκονταν θαμμένα κάτω από νεότερα κανάλια.

Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν δορυφορικές και drone εικόνες και έκαναν επιτόπια έρευνα για να εντοπίσουν σχεδόν 200 κύρια κανάλια που συνδέονται άμεσα με τον αρχαίο Ευφράτη και περίπου 4.000 μικρότερα κανάλια που τροφοδοτούν πάνω από 700 αγροκτήματα.

«Τα κύρια κανάλια συνδέονται άμεσα με την αρχαία πορεία του Ευφράτη και έχουν μήκος μεταξύ 1 και 9 χιλιομέτρων και πλάτους μεταξύ 2 και 5 μέτρων», έγραψαν. Οι αγρότες της αρχαίας πόλης χρησιμοποίησαν το φυσικό τοπίο προς όφελός τους, σκάβοντας κανάλια με τρόπο που επέτρεπε στο νερό από ψηλά αναχώματα ποταμών να ρέει με βαρύτητα στα γύρω χωράφια. Τα σπασίματα στα αναχώματα βοήθησαν στη διανομή του νερού σε όλη την πλημμυρική πεδιάδα. Οι καλλιέργειες φυτεύτηκαν και στις δύο πλευρές του ποταμού, με τη βόρεια πλευρά να καλλιεργείται περισσότερο.

«Και οι δύο πλευρές του ποταμού διοχετεύτηκαν και καλλιεργήθηκαν, αν και οι αγρότες εκμεταλλεύονταν τη βόρεια πλευρά πιο έντονα από τη νότια πλευρά», έγραψαν οι ερευνητές.

Τα τελευταία ευρήματα υπογραμμίζουν πώς το σύστημα άρδευσης, το οποίο απαιτούσε σημαντική εργασία και τεχνογνωσία για να διατηρηθεί, εξελίχθηκε με την πάροδο των αιώνων καθώς διαφορετικά μέρη του δικτύου πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν σε διαφορετικούς χρόνους.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι περαιτέρω μελέτες μπορούν να αποκαλύψουν πώς οι γεωργικές πρακτικές άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου στην περιοχή. Ελπίζουν ότι περισσότερες ανασκαφές στην περιοχή μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για τη βελτίωση των γεωργικών πρακτικών και τη διαχείριση της πλημμυρικής πεδιάδας του Ευφράτη στη σύγχρονη εποχή.

«Τα κανάλια απαιτούν τεράστια εργασία και εμπειρία στη διαχείριση των υδάτων για να λειτουργήσουν με επιτυχία. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να διεξαχθεί πρόσθετη έρευνα σχετικά με τη χρονολογία των καναλιών για να κατανοηθούν καλύτερα οι αλλαγές στα συστήματα άρδευσης και στο γεωργικό τοπίο με την πάροδο του χρόνου», οπως έγραψαν οι ερευνητές.

Πηγή: The Independent / Κεντρική φωτογραφία: Durham University

[mc4wp_form id="278"]