Για πολλούς από εμάς είναι γρίφος το ποια τρόφιμα φυλάσσουμε στο ψυγείο και ποια σε θερμοκρασία δωματίου. Ας δούμε την απάντηση της ειδικού.

Η σωστή αποθήκευση των φρούτων και των λαχανικών είναι σημαντική για να μπορέσεις να διατηρήσεις τη φρεσκάδα, τη νοστιμιά αλλά και τα θρεπτικά συστατικά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, με τη σωστή συντήρηση μειώνεις τη σπατάλη τροφίμων και εξοικονομείς χρήματα. Για όλους αυτούς τους λόγους ρωτήσαμε τη Ρένα Γάλλου, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο η οποία μας βοηθά να ξεκαθαρίσουμε όλες τις απορίες μας.

Ποια φρούτα και λαχανικά συντηρούνται στο  ψυγείο

Πράσινα φυλλώδη, όπως σπανάκι, μαρούλι, ρόκα, χόρτα, iceberg, λάχανο, σέσκουλα.
Αυτά τα ευαίσθητα λαχανικά χρειάζονται δροσιά για να μην μαραθούν. Μπορείς να τα τυλίξεις σε χαρτί κουζίνας μέσα σε μια πλαστική σακούλα για να απορροφάται η υγρασία.

Λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως αγγούρια, πιπεριές, καρότα, μπρόκολο, κουνουπίδι, φρέσκα κρεμμύδια, πράσα, σέλερι.Η ψύξη τα βοηθά να παραμείνουν τραγανά και να μην αφυδατωθούν.

Ευαίσθητα φρούτα, όπως μούρα, φράουλες, βατόμουρα, μύρτιλλα, σμέουρα. Αποθήκευσέ τα στεγνά σε ένα ρηχό δοχείο και πλύνε τα λίγο πριν τα φας.

Φρούτα όπως σταφύλια, κεράσια, σύκα. Διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο ώστε να έχουν φρέσκια και τραγανή γεύση.

Καρπούζι και πεπόνι. Από τη στιγμή που θα κοπούν, τύλιξε τα καλά σε μεμβράνη και αποθήκευσέ τα στο ψυγείο.

Διάφορα φρέσκα μυρωδικά όπως δυόσμος, βασιλικός, άνιθος, μαϊντανός, σέλινο.Διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο σε ένα ποτήρι με νερό το οποίο χρησιμοποιείς σαν βάζο.

Τι αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος

Ντομάτες. Η ψύξη αλλοιώνει τη γεύση τους, οπότε προτίμησε να τις αφήσεις σε θερμοκρασία δωματίου.

Πατάτες και γλυκοπατάτες. Σε σκοτεινό μέρος για να μην φυτρώσουν.

Κρεμμύδια και σκόρδο. Σε καλά αεριζόμενο μέρος για να μην μουχλιάσουν.

Εξωτικά φρούτα. Μπανάνες, αβοκάντο, μάνγκο (μέχρι να ωριμάσουν).

Πορτοκάλια. Σε καλά αεριζόμενο καλάθι ώστε να μη μουχλιάσουν.

Κολοκύθια. Σε δροσερό μέρος για να μην μαλακώσουν.

Tip

Υπάρχουν όμως και κάποια φρούτα που άλλοτε θέλουν ψυγείο και άλλοτε όχι, όπως το ροδάκινο, το βερίκοκο, το μήλο, το αχλάδι, η βανίλια, το μανταρίνι, το αβοκάντο και το μάνγκο  τα οποία διατηρούνται σε διαφορετικές συνθήκες ανάλογα με το στάδιο της ωρίμανσής τους. Αν είναι άγουρα είναι προτιμότερο να τα κρατήσεις εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσουν και να τα βάλεις στο ψυγείο αν θέλεις να κρατήσουν λίγο παραπάνω όταν είναι ώριμα.

Ποια φρούτα και λαχανικά να μην αποθηκεύεις μαζί:

Ορισμένα φρούτα και λαχανικά απελευθερώνουν αιθυλένιο, ένα αέριο που επιταχύνει την ωρίμανση και μπορεί να χαλάσει άλλα τρόφιμα που είναι σε επαφή.

Τέτοια είναι τα μήλα, τα αχλάδια, οι μπανάνες, τα αβοκάντο, τα μάνγκο, τα νεκταρίνια, τα δαμάσκηνα και οι ντομάτες, τα οποία καλό είναι να αποφεύγεις να τα βάζεις κοντά με άλλα φρούτα και λαχανικά, καθώς το αιθυλένιο τα σαπίζει πιο γρήγορα.

Μην τοποθετείς στο ίδιο μέρος κρεμμύδια με πατάτες γιατί τα κρεμμύδια απελευθερώνουν υγρασία που μπορεί να σαπίσει τις πατάτες.

Τέλος, απόφυγε να πλένεις τα φρούτα, όταν τα αγοράζεις καθώς η υγρασία τα καταστρέφει. Είναι προτιμότερο να τα πλύνεις πριν τα καταναλώσεις. Έλεγχε τακτικά τα φρούτα και τα λαχανικά σου και πέταξε τυχόν χαλασμένα για να μην επηρεάσουν τα υπόλοιπα.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, θα μπορείς να απολαμβάνεις τα φρούτα και τα λαχανικά σου φρέσκα και νόστιμα για περισσότερο.

[mc4wp_form id="278"]