
Το πώς να πλένουμε το μετάξι είναι μια από τις πιο επαναλαμβανόμενες αμφιβολίες όσον αφορά τη φροντίδα των ρούχων μας. Αυτό το υλικό, που θεωρείται ευαίσθητο, αξίζει ιδιαίτερη φροντίδα για να διατηρήσουμε ιδιότητες όπως το χρώμα ή την απαλότητά του, καθώς και να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο σε καλή κατάσταση.
Στις τελευταίες τάσεις στην ομορφιά άλλωστε, αυτό το ύφασμα έχει ανακηρυχθεί ως απαραίτητο. Οι ειδικοί προτείνουν μαξιλαροθήκες, μάσκες από μετάξι για να μειώσουν τον ερεθισμό στο πρόσωπο ενώ κοιμόμαστε, καθώς και για την καταπολέμηση των σπασμένων άκρων ή του φριζαρίσματος στα μαλλιά μας. Όλα αυτά είναι πλεονεκτήματα ενός συστατικού φυσικής προέλευσης, που ξεχωρίζει για τη λάμψη του.
Μαζί με την πολυτέλεια και τη δεξιοτεχνία – δεδομένης της διαδικασίας κατασκευής του, που ξεκινά με τα κουκούλια των μεταξοσκωλήκων -, το μετάξι έχει ιδιότητες που το κάνουν τέλειο για το σχεδιασμό ειδικών κομματιών όπως νυφικά, στα οποία προστίθενται μικρά αντικείμενα (πολύ πιο casual) όπως τα μαντήλια. Ας δούμε παρακάτω πώς πρέπει να φροντίζουμε αυτό το ύφασμα για να το διατηρήσουμε στην αρχική του κατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερο.
Βήμα προς βήμα για να πλύνετε το μετάξι
Αν υπάρχει κάτι στο οποίο συμφωνούν όλοι οι ειδικοί του Συνδέσμου Κλωστοϋφαντουργίας (ACT), είναι η σημασία του πλυσίματος του μεταξιού στο χέρι και με ουδέτερο σαπούνι. Πρέπει να το βάλετε σε κρύο ή ζεστό νερό. Δεν είναι απαραίτητο να τρίβετε πολύ, επομένως η όλη διαδικασία, όπως και το ξέβγαλμα, πρέπει να γίνει απαλά. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο μαλακτικό εάν χρειάζεται, αλλά δεν πρέπει ποτέ να το βάζετε στο πλυντήριο. Αν και μπορεί να μην φαίνεται, το μετάξι είναι ένα πολύ δυνατό φυσικό ύφασμα. Δεν συνιστάται να το πλένετε στο πλυντήριο ακόμα κι αν έχει πρόγραμμα για ευαίσθητα ρούχα. Είναι ζωντανές πρωτεϊνικές ίνες παρόμοιες με τα ανθρώπινα μαλλιά και όπως τα ανθρώπινα μαλλιά, αντιδρούν σε διαφορετικές αλλαγές, είτε ξαφνικές και υπερβολικές κινήσεις, υγρασία ή θερμοκρασία. Η φροντίδα πρέπει να είναι λεπτή, αν και οι ίνες είναι εξαιρετικά ανθεκτικές. Ένα καλά φροντισμένο κομμάτι μπορεί να διαρκέσει μια ζωή.
Πρέπει πάντα να θυμάστε να κοιτάτε την ετικέτα του κατασκευαστή, όπου εμφανίζονται οι συστάσεις της μάρκας. Το μετάξι που αγοράζουμε ήδη φτιαγμένο πρέπει πάντα να πλένεται ακολουθώντας τις συμβουλές τους, γιατί μπορεί να είναι 100% μετάξι ή μείγμα από μετάξι και μαλλί, λινό ή άλλες ίνες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να υποδεικνύει ότι είναι για στεγνό καθάρισμα. Μια περίπτωση που το κομμάτι μετάξι θα πρέπει να πάει στα στεγνοκαθαριστήρια. Και σημαντικό! Δεν χρειάζεται να το αφήσετε να μουλιάσει για πολλή ώρα.
Πώς να ανακτήσετε την απαλότητα του μεταξιού;
Σε όλα τα παραπάνω προστέθηκε μια επαναλαμβανόμενη φράση που όλοι αναφέρουν, ως προειδοποίηση. Κατά τον καθαρισμό, το ρούχο δεν πρέπει να συμπιέζεται ή να στρίβει. Ένας τρόπος είναι το λευκό ξύδι. Αυτό βοηθά να γυαλίζει και να μαλακώνει το μετάξι. Μπορεί να προστεθεί στο τελευταίο ξέβγαλμα.
Τι γίνεται αν το μετάξι βραχεί; Πώς μπορώ να το στεγνώσω και να το σιδερώσω;
Μετά το πλύσιμο, είναι ώρα να στεγνώσει στον αέρα. Ποτέ σε στεγνωτήριο. Το ιδανικό είναι να το απλώσουμε σε μια πετσέτα, ώστε να απελευθερώσει την υγρασία και να αρχίσουμε να του δίνουμε το αρχικό του σχήμα. Πριν στεγνώσει εντελώς, όταν είναι ακόμα λίγο υγρό, θα πρέπει να σιδερωθεί ανάποδα με το σίδερο σε χαμηλή θερμοκρασία και χωρίς ατμό. Αυτό για να το επαναφέρεις στο αρχικό του σχήμα, αφού με την υγρασία του νερού μπορεί να έχει χάσει το 20% του μεγέθους του. Σε περίπτωση που θέλουμε να σιδερώσουμε άπλυτο μετάξι, θα χρειαστεί μόνο να το βρέξουμε με ένα σπρέι νερού. Τέλος, το κλειδί για την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων όταν σιδερώνετε τα μαντήλια: Δεν πρέπει να ισιώνετε την άκρη του κασκόλ με το σίδερο. Είναι καλύτερα να το αφήνετε με την άκρη στον γύρο.
Πώς να αποθηκεύσετε το μετάξι;
Τέλος, ο βέλτιστος τρόπος αποθήκευσης αυτού του υλικού ώστε να παραμένει σε καλή κατάσταση είναι ο εξής: Όποτε δεν χρησιμοποιείται, πρέπει να το αφήνετε σε χαρτόκουτο, σε χαρτί ή ακόμα και τυλιγμένο σε πανί. Χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε υλικό του επιτρέπει να αναπνέει, αλλά ποτέ μην το τοποθετήσετε σε πλαστική σακούλα.
Πηγή: Vogue España