
Ο Sebastião Salgado έχει περάσει δεκαετίες καταγράφοντας τη ζωή στη Γη μέσω της φωτογραφίας. Έχει απεικονίσει μέρη απόλυτης φτώχειας, όπου η ανθρωπότητα φαίνεται να παίρνει μια απύθμενη δύναμη. Έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 100 χώρες για να πραγματοποιήσει φωτογραφικά έργα και το 2014 κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ “The Salt of the Earth”, σε συν-σκηνοθεσία του Wim Wenders και του Juliano Ribeiro Salgado.
Στα τέλη του προηγούμενου χρόνου εγκαινίασε την “AMAZÔNIA”, μια περιοδεύουσα έκθεση στη Βαρκελώνη που απεικονίζει τη μεγαλύτερη περιοχή βιοποικιλότητας στον πλανήτη: τον Αμαζόνιο. Ένα μέρος γεμάτο ομορφιά που κρύβει μια ιδιαίτερη μαγεία και στο οποίο ο Salgado ταξίδεψε πολλές φορές κατά τη διάρκεια των επτά ετών.
Η “AMAZÔNIA” περιλαμβάνει περισσότερες από 200 φωτογραφίες – οι περισσότερες από αυτές μεγάλου μεγέθους – επτά ταινίες και ένα soundtrack που συνέθεσε για την περίσταση ο Jean-Michel Jarre. Σε αυτό, ο μουσικός χρησιμοποίησε ήχους από τον Αμαζόνιο από τα αρχεία του Εθνογραφικού Μουσείου της Γενεύης.
Η έκθεση μας καλεί να αναλογιστούμε τη λεπτή κατάσταση αυτού του τμήματος του πλανήτη με μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται σε εννέα χώρες στη Νότια Αμερική. Με τα χρόνια, χάνει τον γηγενή πληθυσμό της και η περιοχή έχει γίνει θύμα μιας συνεχούς καταστροφής της βιοποικιλότητάς της. Κάθε χρόνο, οι φάρμες επεκτείνονται, καταστρέφοντας τα εδάφη των λαών.
«Αυτές οι εικόνες μαρτυρούν τι επιζεί πριν εξαφανιστεί ακόμη περισσότερο. Για να ξεφύγει η ζωή και η φύση από περαιτέρω καταστροφή και λεηλασία, είναι καθήκον κάθε ανθρώπου στον πλανήτη να συμμετάσχει στην προστασία τους», λένε οι Lélia Wanick Salgado και Sebastião Salgado.
Το φιλόδοξο φωτογραφικό έργο δείχνει την ομορφιά και το μεγαλείο αυτής της περιοχής και αναδεικνύει τη σημασία της διατήρησής της. Στις φωτογραφίες μπορούμε να δούμε τροπικές περιοχές, επιβλητικούς ουρανούς με σχηματισμούς νεφών, την οροσειρά Imerí – μια από τις πιο σημαντικές στη Βραζιλία – και αυτόν τον Πράσινο Παράδεισο με τα πλούσια διακλαδισμένα δέντρα. Δίπλα σε αυτές τις φωτογραφίες τοπίων, ο Salgado απεικονίζει τους κατοίκους του Αμαζονίου: μας μιλάνε για την καθημερινότητά τους, ανακαλύπτουν τον πολιτισμό τους και μοιράζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Περισσότεροι από 310.000 αυτόχθονες άνθρωποι από διαφορετικές κοινότητες ζουν εκεί.
Η “AMAZÔNIA” εκθέτει τις φωτογραφίες σε ένα δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό, αναδεικνύοντας τον φωτισμό των έργων. Αναδημιουργεί επίσης χώρους που μοιάζουν με τις κατοικίες των αυτοχθόνων γνωστών ως “ocas”, όπου προβάλλονται τα βίντεο με τις μαρτυρίες των αυτόχθονων κοινοτήτων.
Η έκθεση φτάνει στη Βαρκελώνη μετά από μια περιοδεία που την έχει οδηγήσει σε Μαδρίτη, Παρίσι, Ρώμη, Λονδίνο, Μάντσεστερ, Λος Άντζελες, Σάο Πάολο, Ρίο ντε Τζανέιρο, Αβινιόν, Ζυρίχη και Μιλάνο. Συνολικά έχει προσελκύσει ενάμιση εκατομμύριο επισκέπτες.
Την έκθεση “AMAZÔNIA” έχει επιμεληθεί η Lélia Wanick Salgado, σύζυγος του Sebastião Salgado. Είναι Βραζιλιάνα σχεδιάστρια, σκηνογράφος, επιμελήτρια τέχνης και οικολόγος.
Το ντοκιμαντέρ για τον φωτογράφο Sebastião Salgado υπάρχει στην ελληνική πλατφόρμα streaming Cinobo.
Πηγή: Horse