
Περισσότεροι από 1.000 μουσικοί – συμπεριλαμβανομένων των Annie Lennox, Damon Albarn και Kate Bush – κυκλοφόρησαν ένα βουβό άλμπουμ την Τρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προγραμματισμένες αλλαγές της βρετανικής κυβέρνησης στη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, οι οποίες λένε ότι θα διευκολύνουν τις εταιρείες AI να εκπαιδεύουν μοντέλα χρησιμοποιώντας έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα χωρίς άδεια.
Σύμφωνα με τις νέες προτάσεις, οι προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν να χρησιμοποιούν το περιεχόμενο των δημιουργών στο διαδίκτυο για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των μοντέλων τους, εκτός εάν οι κάτοχοι των δικαιωμάτων επιλέξουν να «εξαιρεθούν». Οι καλλιτέχνες ελπίζουν ότι το άλμπουμ, με τίτλο “Is This What We Want?”, θα επιστήσει την προσοχή στον πιθανό αντίκτυπο στα μέσα διαβίωσης και στη μουσική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου. Όλα τα κέρδη θα δοθούν στη φιλανθρωπική οργάνωση Help Musicians.
«Στη μουσική του μέλλοντος, οι φωνές μας δε θα ακούγονται;» είπε η Kate Bush σε δήλωσή της. Το άλμπουμ – που υποστηρίζεται επίσης από τους Billy Ocean, Ed O’Brien των Radiohead και Bastille’s Dan Smith, καθώς και από τους The Clash, Mystery Jets και Jamiroquai – περιλαμβάνει ηχογραφήσεις κενών στούντιο και χώρων παραστάσεων, δείχνοντας αυτό που φοβούνται οι καλλιτέχνες ότι είναι ο πιθανός αντίκτυπος της προτεινόμενης αλλαγής νόμου. Η λίστα κομματιών για τον δίσκο απλώς γράφει το μήνυμα: «Η βρετανική κυβέρνηση δεν πρέπει να νομιμοποιήσει την κλοπή μουσικής προς όφελος των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης».
Η κυβέρνηση διαβουλεύεται επί του παρόντος για προτάσεις που θα επιτρέψουν στις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να χρησιμοποιούν υλικό που είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο χωρίς να σέβονται τα πνευματικά δικαιώματα εάν το χρησιμοποιούν για εξόρυξη κειμένου ή δεδομένων. Τα προγράμματα παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης εξορύσσουν ή μαθαίνουν από τεράστιες ποσότητες δεδομένων όπως κείμενο, εικόνες ή μουσική στο διαδίκτυο για να δημιουργήσουν νέο περιεχόμενο που μοιάζει σαν να έχει δημιουργηθεί από άνθρωπο. Οι προτάσεις θα έδιναν στους καλλιτέχνες ή τους δημιουργούς τη λεγόμενη «επιφύλαξη δικαιωμάτων» – τη δυνατότητα να εξαιρεθούν. Ωστόσο, οι επικριτές του σχεδίου πιστεύουν ότι δεν είναι δυνατόν ένας μεμονωμένος συγγραφέας ή καλλιτέχνης να ειδοποιήσει χιλιάδες διαφορετικούς παρόχους υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης ότι δεν θέλει το περιεχόμενό τους να χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο ή να παρακολουθεί τι συνέβη με τη δουλειά του σε ολόκληρο το Διαδίκτυο.
Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας (DSIT) δήλωσε σε δήλωση την Τρίτη ότι το τρέχον καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου αντιλαμβάνεται ότι ο κλάδος της δημιουργικής τεχνολογίας και AI εμποδίζει πλήρως τα πνευματικά δικαιώματα και το AI. «Το τρέχον καθεστώς για τα πνευματικά δικαιώματα και την τεχνητή νοημοσύνη εμποδίζει τις δημιουργικές βιομηχανίες, τα μέσα ενημέρωσης και τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους – και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Γι’ αυτό παίρνουμε συμβουλές όσον αφορά σε μια νέα προσέγγιση που προστατεύει τα συμφέροντα τόσο των προγραμματιστών τεχνητής νοημοσύνης όσο και των κατόχων δικαιωμάτων και παρέχει μια λύση που επιτρέπει και στους δύο να ευδοκιμήσουν. Έχουμε ασχοληθεί εκτενώς με αυτούς τους τομείς και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».
Πρόσθεσαν ότι «δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις» και «δεν θα γίνουν κινήσεις έως ότου είναι απόλυτα σίγουροι ότι έχουν ένα πρακτικό σχέδιο που επιτυγχάνει κάθε έναν από τους στόχους τους».
Πηγή: BBC