Αν μέχρι πριν από λίγα χρόνια τοστ σήμαινε ζαμπόν, τυρί, άντε και μια φετούλα ντομάτα, πλέον το τοστάκι μας μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό κάθε μέρα και πολύ πιο θρεπτικό!

Ένα τοστ είναι η εύκολη λύση για το πρωινό, για σνακ ή ακόμη και για ένα ελαφρύ βραδινό. Ωστόσο ο συνδυασμός ζαμπόν-τυρί μπορεί όχι μόνο να μας κουράζει, αλλά να είναι και επιβαρυντικός για την υγεία μας, ειδικά το αλλαντικό. Γι’ αυτό ζητήσαμε από τη Δήμητρα Γλυνού, Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία & Πολιτικές να μας απαντήσει γιατί η μείωση των αλλαντικών και των κορεσμένων λιπαρών είναι τόσο σημαντική και να μας δώσει εύκολες και γευστικές εναλλακτικές!

Γιατί είναι σημαντική για την υγεία μας η μείωση των αλλαντικών

Η κατανάλωση αλλαντικών μπορεί να φαίνεται αθώα – λίγη γαλοπούλα στο τοστ, λίγη μορταδέλα στο σνακ. Όμως, πίσω από την ευκολία κρύβονται κίνδυνοι που αφορούν στην υγεία μας. Τα αλλαντικά είναι πλούσια σε αλάτι και συντηρητικά, τα οποία αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και κατά συνέπεια τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), τα επεξεργασμένα αλλαντικά έχουν ταξινομηθεί ως πιθανώς καρκινογόνα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου, με κύριο τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Πέρα από αυτούς τους κινδύνους, η συχνή κατανάλωση αλλαντικών περιορίζει τον χώρο για πιο θρεπτικά τρόφιμα στη διατροφή μας. Μειώνοντάς τα, ανοίγουμε τον δρόμο για περισσότερα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης, τα οποία όχι μόνο εμπλουτίζουν τη γεύση αλλά προσφέρουν και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Γιατί να πούμε «όχι» στα κορεσμένα λιπαρά;

Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται συχνά σε τρόφιμα που αγαπάμε: βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά, λιπαρά κρέατα. Ωστόσο, η κατανάλωσή τους σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα «κακής» LDL χοληστερίνης, ενώ μειώνει την «καλή» HDL χοληστερίνη, βάζοντας σε κίνδυνο την καρδιαγγειακή μας υγεία.

Επιπλέον, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών σχετίζεται με χρόνιες παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος και ο διαβήτης τύπου 2. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να κάνουμε μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές: αντικαθιστώντας τα κορεσμένα λιπαρά με υγιεινότερα ακόρεστα, βελτιώνουμε σημαντικά τη διατροφή μας και προάγουμε την καλή υγεία.

Υγιεινές εναλλακτικές που θα λατρέψουμε

Δεν χρειάζεται να στερηθούμε τη γεύση για να φροντίσουμε την υγεία μας. Αντιθέτως, υπάρχουν υπέροχες επιλογές που είναι και θρεπτικές και απολαυστικές. Προτιμάμε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και τα λιπαρά ψάρια, τα οποία προσφέρουν πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα. Παράλληλα, εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με φρέσκα λαχανικά και φρούτα, πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

4 εναλλακτικές ιδέες για τοστ (χωρίς αλλαντικά!)

Ποιος είπε ότι το τοστ χωρίς αλλαντικά δεν μπορεί να είναι νόστιμο; Ιδού μερικές δημιουργικές και υγιεινές προτάσεις που θα μας ενθουσιάσουν:

  1. Τοστ με αβοκάντο και αυγό: Κρεμώδες αβοκάντο λιωμένο πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί ολικής άλεσης, με ένα αυγό μελάτο από πάνω και λίγες σταγόνες λεμόνι ή λάιμ για φρεσκάδα.
  2. Αραβική πίτα με ψητά λαχανικά και χούμους: Πολύχρωμα λαχανικά ψημένα στον φούρνο με μυρωδικά, συνδυασμένα με δροσερό χούμους σε μια αραβική πίτα ολικής άλεσης.
  3. Ψωμί dinkel με ψητά μανιτάρια και πάστα ελιάς: Τα καραμελωμένα μανιτάρια προσθέτουν μια γήινη γεύση που δένει τέλεια με την αλμυρή πάστα ελιάς.
  4. Ρυζογκοφρέτες με τυρί κρέμα και καπνιστό σολομό: Ιδανική επιλογή για ένα ελαφρύ, αλλά θρεπτικό σνακ, πλούσιο σε Ω-3 λιπαρά.

Η τελευταία συμβουλή της διατροφολόγου

Για να τρώμε πιο υγιεινά δεν χρειάζεται να κάνουμε τεράστιες αλλαγές. Αρκούν μικρά βήματα για να νιώσουμε πιο υγιείς και γεμάτοι ενέργεια. Γιατί η υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι και απολαυστική, αρκεί να δώσουμε χώρο στις γεύσεις και τα θρεπτικά συστατικά που πραγματικά μας ωφελούν!

[mc4wp_form id="278"]