
Η επανεισαγωγή λύκων στα υψίπεδα της Σκωτίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε επέκταση των γηγενών δασικών εκτάσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να προσλάβουν και να αποθηκεύσουν 1 εκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, πρότειναν οι ερευνητές.
Μια μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Leeds είπε ότι η επανεισαγωγή του είδους στα Cairngorms, καθώς και στα νοτιοδυτικά, βορειοδυτικά και κεντρικά Highlands θα μπορούσε να βοηθήσει να περιοριστεί το πρόβλημα των κόκκινων ελαφιών που τρώνε δενδρύλλια δέντρων, γεγονός που σταματά τη φυσική αναγέννηση των δασών.
Η έρευνα πρότεινε ότι αυτό από μόνο του θα μπορούσε να συμβάλει στο περίπου 5% του στόχου αφαίρεσης άνθρακα για δασικές εκτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, περίπου ισοδύναμο με 1 εκατομμύριο τόνους. Η μελέτη υπολόγισε ότι κάθε λύκος θα οδηγούσε σε ετήσια ικανότητα πρόσληψης άνθρακα 6.080 τόνων, καθιστώντας την αξία κάθε λύκου στα 154.000 £, χρησιμοποιώντας αποδεκτές αποτιμήσεις άνθρακα.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ecological Solutions and Evidence, καταγράφει για πρώτη φορά τον αντίκτυπο της επανεισαγωγής των λύκων στην επέκταση των δασών και στην αποθήκευση άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Dominick Spracklen, από τη σχολή γης και περιβάλλοντος του πανεπιστημίου, δήλωσε: «Υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση ότι οι κρίσεις του κλίματος και της βιοποικιλότητας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα. Πρέπει να εξετάσουμε τον πιθανό ρόλο των φυσικών διεργασιών, όπως η επανεισαγωγή ειδών για την ανάκτηση των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων μας και αυτές με τη σειρά τους μπορούν να αποφέρουν οφέλη για την ανάκαμψη του κλίματος και της φύσης».
Είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι λύκοι εξαφανίστηκαν επίσημα από τη Σκωτία πριν από περίπου 250 χρόνια, αν και το ακριβές έτος δεν είναι γνωστό. Αυτό άφησε το κόκκινο ελάφι χωρίς φυσικούς θηρευτές, και ενώ έχουν γίνει προσπάθειες για να κρατηθεί ο πληθυσμός υπό έλεγχο, έχει αυξηθεί τα τελευταία 100 χρόνια σε περίπου 400.000 σήμερα μόνο στη Σκωτία.
Οι ερευνητές είπαν ότι μόνο το 4% της Σκωτίας καλύπτεται από αυτόχθονες δασικές εκτάσεις σήμερα, καθιστώντας την μία από τις χώρες με τις λιγότερες δασικές εκτάσεις νστην Ευρώπη. Ο πληθυσμός των λύκων στη δυτική Ευρώπη είναι περίπου 12.000 και τα ζώα καταλαμβάνουν το 67% της πρώην επικράτειάς τους. Οι ερευνητές είπαν ότι αναμένουν κάποια αντίδραση στην έρευνά τους, ιδιαίτερα από τους κυνηγούς ελαφιών και τους αγρότες που ανησυχούν για την κτηνοτροφία.
Η πολιτική της επανεισαγωγής των λύκων ως αρπακτικών κορυφαίων στη Σκωτία ήταν έντονα διχαστική, με ορισμένους αγρότες και αγροτικές κοινότητες να αντιτίθενται στο μέτρο. Οι πληθυσμοί των λύκων είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ευρώπη, όπου το είδος έχει μια αξιοσημείωτη επιστροφή. Αλλά οι ερευνητές λένε ότι τα οφέλη πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Ο Lee Schofield, συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Στόχος μας είναι να παρέχουμε νέες πληροφορίες για να ενημερώσουμε τις τρέχουσες και μελλοντικές συζητήσεις σχετικά με την πιθανότητα επανεισαγωγής λύκων τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και αλλού. Αναγνωρίζουμε ότι η ουσιαστική και ευρεία συμμετοχή των ενδιαφερομένων και του κοινού θα ήταν σαφώς απαραίτητη προτού εξεταστεί το ενδεχόμενο επανεισαγωγής λύκου. Οι συγκρούσεις ανθρώπου-άγριας ζωής στις οποίες εμπλέκονται σαρκοφάγα είναι συχνές και πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω δημόσιων πολιτικών που εξηγούν τη στάση των ανθρώπων για να είναι επιτυχής η επανεισαγωγή».
Πηγή: The Guardian