
Ο ρυθμός βιολογικής γήρανσης δείχνει τη διαφορά μεταξύ χρονολογικής ηλικίας και βιολογικής ηλικίας, δηλαδή εάν ένα άτομο είναι βιολογικά μεγαλύτερο ή νεότερο από τη χρονολογική του ηλικία.
Η βιολογική γήρανση μπορεί να μετρηθεί χρησιμοποιώντας επιγενετικά ρολόγια. Τα επιγενετικά ρολόγια είναι υπολογιστικά μοντέλα που αναπτύσσονται μέσω μεθόδων μηχανικής μάθησης που προβλέπουν τη βιολογική ηλικία με βάση ομάδες μεθυλίου που ρυθμίζουν την έκφραση γονιδίων.
Μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Jyväskylä και στο Ερευνητικό Κέντρο Γεροντολογίας της Φινλανδίας, διερεύνησε εάν η διατροφή προβλέπει το ρυθμό βιολογικής γήρανσης στη νεαρή ενήλικη ζωή. Συνολικά 826 μεμονωμένα δίδυμα και 363 ζεύγη διδύμων ηλικίας μεταξύ 20 και 25 ετών συμμετείχαν στη μελέτη. Η διατροφή αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφίμων, όπου οι συμμετέχοντες ανέφεραν την τυπική συχνότητα κατανάλωσης 55 ειδών διατροφής.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι δίαιτες που χαρακτηρίζονται από χαμηλή πρόσληψη λαχανικών και φρούτων και υψηλή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, γρήγορου φαγητού και ζαχαρούχων αναψυκτικών συσχετίστηκαν με ταχύτερη βιολογική γήρανση. Αντίθετα, οι δίαιτες πλούσιες σε λαχανικά και φρούτα και χαμηλές σε κρέας, γρήγορο φαγητό και ζαχαρούχα αναψυκτικά συσχετίστηκαν με βραδύτερη βιολογική γήρανση.
«Ορισμένες από τις παρατηρούμενες συσχετίσεις μπορούν επίσης να εξηγηθούν από άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα και το σωματικό βάρος, καθώς οι υγιεινές και ανθυγιεινές συνήθειες του τρόπου ζωής τείνουν να συγκεντρώνονται στα ίδια άτομα», λέει η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Suvi Ravi. «Ωστόσο, η διατροφή διατήρησε μια μικρή ανεξάρτητη συσχέτιση με τη γήρανση, ακόμη και όταν υπολογίσαμε άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής».
Δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν δίδυμοι, η έρευνα ήταν σε θέση να διερευνήσει τη γενετική επίδραση στη σχέση μεταξύ διατροφής και βιολογικής ηλικίας. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένα κοινό γενετικό υπόβαθρο, αλλά όχι το κοινό περιβάλλον της παιδικής ηλικίας των διδύμων, εξηγεί τη σχέση μεταξύ διατροφής και γήρανσης στη νεαρή ενήλικη ζωή. «Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μια διατροφή που προάγει την υγεία δεν θα ωφελήσει όλους», τονίζει ο Ravi.
Η μελέτη αποτελεί μέρος του ερευνητικού προγράμματος «Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη κοινών ασθενειών», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Juho Vainio. Αυτή η υπο-μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μελέτη FinnTwin12.
Πηγή: Cibum