Η υπνοενδοσκόπηση είναι μια ιατρική διαδικασία που συνδυάζει τη χρήση ενδοσκοπικής τεχνικής και υπνοθεραπείας ή ύπνου για να εξετάσει ή να θεραπεύσει προβλήματα που σχετίζονται με τη διάρκεια ή την ποιότητα του ύπνου. Η διαδικασία αυτή, συνήθως, χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στη διάγνωση και θεραπεία προβλημάτων, όπως η άπνοια ύπνου, οι διαταραχές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, ή άλλες ανατομικές παθήσεις που επηρεάζουν την αναπνοή.

Στην πράξη, περιλαμβάνει τη χρήση ενός ενδοσκοπίου (μια λεπτή, ευέλικτη συσκευή με κάμερα στο άκρο της) για να ελέγξει τις ανατομικές περιοχές του λαιμού, του φάρυγγα ή άλλων οργάνων που σχετίζονται με τη διαταραχή του ύπνου, ενώ ο ασθενής μπορεί να είναι σε ήπιο ύπνο ή να βρίσκεται υπό γενική αναισθησία.

Πριν από ποιες παιδιατρικές επεμβάσεις κρίνεται απαραίτητη

Απαραίτητη είναι η υπνοενδοσκόπηση, πριν από σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις ΩΡΛ σε παιδιά, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, σε συνεργασία με την ομάδα μελέτης ύπνου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ωτορινολαρυγγολογικών Εταιρειών (YO-IFOS).

Όπως αναφέρει η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 101 κορυφαίων επιστημόνων (98% ήταν ΩΡΛ και οι άλλοι δυο, ένας παιδίατρος και ένας οδοντίατρος) στον κόσμο, η υπνοενδοσκόπηση κρίνεται απαραίτητη πριν από τις παρακάτω χειρουργικές επεμβάσεις, σε παιδιά με:

· Μέτρια ή σοβαρή υπνική άπνοια

· Μικρές αμυγδαλές και αδενοειδείς εκβλαστήσεις (δυσανάλογες του συμπτώματος)

· Σύνδρομο Down ή κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες.

Επίσης, στη διαγνωστική διαχείριση παιδιών με υπνική άπνοια με υποψία υπνο-εξαρτώμενης λαρυγγομαλακίας ή μυϊκή υποτονία. Ακόμη, θα πρέπει να είναι το πρώτο διαγνωστικό βήμα σε παιδιά με επίμονη υπνική άπνοια μετά από χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών και των αδενοειδών (κρεατάκια).

«Η υπνοενδοσκόπηση διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά και γίνεται με αναισθητικά φάρμακα που προκαλούν ύπνο που μοιάζει με τον φυσιολογικό, με στόχο τη μίμηση της συμπεριφοράς του ανώτερου αεραγωγού σαν να κοιμάται φυσιολογικά το παιδί» αναφέρει ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Μηνάς Αρτόπουλος.

Όπως εξηγεί ο κ. Αρτόπουλος, που είναι Διευθυντής της Α΄ Ω.Ρ.Λ. κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ»: «Τόσο η διενέργεια, όσο και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων πρέπει να γίνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο, για μεγαλύτερη αξιοπιστία και ασφάλεια».

Σύμφωνα με τους ΩΡΛ «Η υπνοενδοσκόπηση (DISE) είναι η ασφαλέστερη και ακριβέστερη μέθοδος εντοπισμού του προβλήματος βάση της κατάταξης VOTE, με την οποία καθορίζουν:

1) το σημείο της απόφραξης (Μαλακή υπερώα – Velum, στοματοφάρυγγας – Oropharynx, βάση της γλώσσας – Tongue base, επιγλωττίδα – Epiglottis),

2) το βαθμό της απόφραξης (αμελητέος, μερική απόφραξη, πλήρης απόφραξη),

3) τον τύπο της απόφραξης (προσθι-οπίσθιος, συγκεντρικός, εκ των πλαγίων)».

Η Υπνική Άπνοια

Η αποφρακτική άπνοια είναι η πιο συχνή διαταραχή (παρατεταμένη διακοπή) της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συνοδεύεται από έντονο ροχαλητό.

Σύμφωνα με μελέτες, επτά φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμπλακούν σε τροχαίο δυστύχημα έχουν όσοι υποφέρουν από αποφρακτική υπνική άπνοια σε σχέση με αυτούς που έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα!

Η αποφρακτική υπνική άπνοια εκτός από τις επιπτώσεις στην οδήγηση μπορεί ακόμη να επιφέρει:

· Εγκεφαλικό επεισόδιο

· Καρδιακή ανεπάρκεια- αρρυθμία

· Υψηλή πίεση

· Διαβήτη

· Κατάθλιψη

· Μειωμένη απόδοση στην εργασία

· Προβλήματα μνήμης

Εκτιμάται δε ότι το 6% των ενηλίκων πάσχει από την νόσο, με το 75% αυτών να παραμένει αδιάγνωστο!

Από τους πάσχοντες, οι μισοί είναι υπέρβαροι. Σε αναλογία, η νόσος ταλαιπωρεί έναν στους 25 είναι άνδρες και μία στις 50 γυναίκες μέσης ηλικίας. Η νόσος δεν κάνει διακρίσεις καθώς πλήττει και τα παιδιά.

Οι επιπτώσεις στα παιδιά είναι κι αυτές αρκετές σημαντικές καθώς προκαλεί:

· Αναπτυξιακή καθυστέρηση λόγω μη έκλυσης της αναπτυξιακής ορμόνης τη νύχτα

· Γνωστικές και μαθησιακές διαταραχές

· Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

· Αίσθηση κόπωσης

· Διάσπαση της προσοχής

· Υπερκινητικότητα

[mc4wp_form id="278"]