Το τυρί αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής – όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε πολλές ακόμη κουλτούρες. Έρευνες επισημαίνουν τις πιο υγιεινές επιλογές και το τυρί που βρίσκεται στην πρώτη θέση μας κάνει… υπερήφανους!

Το τυρί είναι ένα σημαντικό στοιχείο μιας ισορροπημένης διατροφής. Αν και κάποιες φορές το τυρί… δυσφημίζεται εξαιτίας των πολλών θερμίδων και λιπαρών, τα περισσότερα τυριά έχουν υψηλή θρεπτική αξία και μπορεί να ωφελήσουν με διάφορους τρόπους την υγεία μας. Για παράδειγμα, έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τυρί έχουν μικρότερες πιθανότητες να υποφέρουν καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους από ασθένειες που σχετίζονται με την καρδιά, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που αποκλείουν το τυρί από τη διατροφή τους.

Είτε ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που λατρεύουν τα τυριά, είτε είστε από αυτούς που τα βλέπουν με δισταγμό, υπάρχουν εκατοντάδες (και λίγα λέμε!) τυριά, με διαφορετική προέλευση, γεύση, υφή και αρώματα. Για να επιστρέψουμε όμως στο θέμα του τίτλου μας, αυτά είναι τα πιο υγιεινά τυριά, όπως αναφέρει ο έγκριτος ιστότοπος health.com.

Φέτα

Όχι να το παινευτούμε, αλλά θα μπορούσαν απλά να μας ρωτήσουν! Η φέτα ανήκει στα βασικά διατροφικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής και ως αναγνωρισμένο προϊόν ΠΟΠ παράγεται μόνο από γάλα αυτόχθονων φυλών αιγοπροβάτων. Ανάλογα με την προέλευσή της, μπορεί να είναι πιο σκληρή ή πιο μαλακή, πιο αλμυρή ή πιο γλυκιά. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αρκετά θρεπτικά συστατικά, ανάμεσά τους ασβέστιο και Β12, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τον μεταβολισμό και τη σύνθεση του DNA. Ένα ακόμη πλεονέκτημα της φέτας είναι ότι χάρη στην έντονη γεύση της μας ικανοποιεί και μια μικρότερη ποσότητα, οπότε παίρνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά της με λιγότερες θερμίδες.

Παρμεζάνα

Η παρμεζάνα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σκληρά ιταλικά τυριά και ταιριάζει ιδανικά σε πιάτα ζυμαρικών, σε ριζότο και σε πράσινες σαλάτες. Είναι ένα τυρί φυσικά χαμηλό σε λακτόζη, ιδανικό για τη διατροφή ανθρώπων με δυσανεξία σε αυτό το σάκχαρο. Έχει βρεθεί ότι έως και το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μία αντίδραση στη λακτόζη και μπορεί να βιώνει συμπτώματα όπως φούσκωμα στην κοιλιά, διάρροια και αέρια μετά την κατανάλωσή της. Οι περισσότεροι άνθρωποι με δυσανεξία στη λακτόζη δεν έχουν πρόβλημα με την παρμεζάνα, καθώς περιέχει λιγότερα από 10 gm λακτόζης ανά κιλό, ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των τροφίμων που επιτρέπεται να φέρουν τη σήμανση «χωρίς λακτόζη».

Πέρα από αυτό το χαρακτηριστικό της, η παρμεζάνα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνες και μέταλλα όπως ασβέστιο, σελήνιο και Β12.

Τυρί cottage

Δεν θα περιμέναμε, ίσως, να το βρούμε τόσο ψηλά στη λίστα με τα πιο υγιεινά τυριά, ωστόσο το cottagecheese κατακτά την τρίτη θέση! Πέρα από την πολύ… ευέλικτη γεύση του, που ταιριάζει τόσο με γλυκά όσο και αλμυρά συνοδευτικά, το cottage έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, προσφέροντας πάνω από 24 γρ. ανά φλιτζάνι. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό καθώς καθυστερεί την πέψη και διεγείρει την απελευθέρωση των ορμονών του κορεσμού, ενώ συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα κάνοντας πιο αργή την απορρόφηση της γλυκόζης στην κυκλοφορία.

Πέρα από αυτά, το τυρί cottage είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως σελήνιο, ένα μέταλλο σημαντικό για τη λειτουργία του θυρεοειδούς και ισχυρό αντιοξειδωτικό. Ένα φλιτζάνι cottagecheese με 2% λιπαρά, καλύπτει πάνω από το 50% των καθημερινών μας αναγκών σε σελήνιο. Κάτι που πρέπει να προσέχουμε στο τυρί αυτό είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε νάτριο, οπότε άνθρωποι που πρέπει να το προσέχουν είναι καλό να καταναλώνουν το cottage με μέτρο.

Ποια άλλα τυριά ξεχωρίζουν στη λίστα με τα πιο υγιεινά;

Το αγγλικό τσένταρ, που είναι επίσης χαμηλό σε λακτόζη και πλούσιο σε βιταμίνες και πρωτεΐνη, η ιταλική ρικότα, το ισπανικό Manchego, το blue cheese, η μοτσαρέλα και το κατσικίσιο τυρί συμπληρώνουν τη λίστα.

Πόσο τυρί μπορούμε να τρώμε την ημέρα

Παρότι θρεπτικά, τα περισσότερα τυριά είναι πλούσια σε λιπαρά και αλάτι, οπότε χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνουμε. Η φυσική μας δραστηριότητα, η ηλικία, το φύλο και πιθανά θέματα υγείας, όπως για παράδειγμα υψηλή χοληστερόλη, επηρεάζουν τις ποσότητες που ενδείκνυται να καταναλώνει ο καθένας καθημερινά.

Ο αμερικανικός φορέας για την υγεία της καρδιάς, American Heart Association, συστήνει το όριο των τριών μερίδων τυριού την ημέρα, κάτι που ισούται με περίπου 85-90 γραμμάρια. Συστήνεται επίσης να προτιμάμε τα τυριά με λιγότερα λιπαρά έναντι των πιο πλούσιων, όποτε είναι εφικτό. Σε κάθε περίπτωση, εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με την ασφαλή κατανάλωση τυριού για τον καθένα μπορεί να μας δώσει μόνο ο γιατρός ή ο διατροφολόγος μας.

[mc4wp_form id="278"]