«Ο φίλος, είναι η οικογένεια που επιλέγουμε» λέει ο λαός και μπορεί σε ορισμένους να είναι κάτι που ακούγεται αρκετά κλισέ. Όμως, το παραπάνω εξηγεί σε μεγάλο βαθμό, τον λόγο που ένας καβγάς με έναν καλό μας φίλο, μπορεί να γίνει τόσο έντονος, όπως αυτοί με την οικογένειά μας.
Πολλές φορές, ωστόσο, δυσκολευόμαστε να συνειδητοποιήσουμε την πηγή του προβλήματος και της κρίσης στη σχέση μας. Σε αυτό αφοσιώνεται το πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στον Guardian, με τίτλο «”Όταν ένας φίλος έχει θέματα, χρειάζεται έναν σύμμαχο, όχι μια γνώμη”: 11 απροσδόκητες συνήθειες που μπορούν να καταστρέψουν τις φιλίες». Επικαλούμενη συμβουλές ειδικών, η συντακτική ομάδα του πρακτορείου, έφτιαξε μια λίστα με 11 κοινές συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε κρίση μιας στενής φιλικής σχέσης.
Η μόνιμη διάθεση για πλάκες
Ο συχνός σαρκασμός μπορεί να γίνει τοξικός, αν δεν υπάρχει όριο. Οι υγιείς φιλίες βασίζονται στην αυθεντικότητα και την αλληλοϋποστήριξη, όχι στην αποδόμηση.
Εμμονή με τα υπερβολικά «λαμπερά» σχέδια
Η έμφαση σε δραστηριότητες καταναλωτικού χαρακτήρα και οι «instagramable» στιγμές ασκούν πιέσεις σε μια φιλία που έτσι, καταλήγει να μοιάζει με υποχρέωση. Οι αυθεντικές σχέσεις χτίζονται μέσα από την καθημερινότητα.
Η προτεραιότητα στη σχέση
Συχνά, μια νέα σχέση μπορεί να φέρει τριγμούς σε μια παρέα. Η αφοσίωση στον ερωτικό σύντροφο είναι «παγίδα» όταν χωρίς να το καταλάβεις, παραμελείς τους φίλους σου για εκείνον
Υπερβολική προσπάθεια να τους βοηθήσεις
Η επιμονή στο να θέλουμε να «σώσουμε» έναν φίλο από μια δύσκολη κατάσταση, μπορεί να καταλήξει αρκετά καταπιεστικό. Οι φίλοι χρειάζονται υποστήριξη και όχι πίεση.
Λέμε «ναι» σε όλα
Η υπερβολική προθυμία μπορεί να εξαντλήσει. Το «όχι» σε κάτι που δεν μας ταιριάζει, είναι απαραίτητο.
Έχουμε συγκεκριμένα πράγματα που κάνουμε μαζί
Το να επικεντρώνεται η φιλία σε πολύ συγκεκριμένες δραστηριότητες, μπορεί να περιορίσει τη δυναμική της. Είναι γόνιμο για την εξέλιξη της σχέσης με τον φίλο μας, να επιχειρήσουμε μια περισσότερο πολυδιάστατη σχέση, δοκιμάζοντας νέες εμπειρίες μαζί του.
Το πολύ gossip
Το gossip μεταξύ φίλων είναι ένα δημοφιλές guilty pleasure, αλλά μπορεί να δημιουργήσει θέματα εμπιστοσύνης, όταν ξεπερνά τα όρια.
Γνωριζόμαστε τόσο καλά που νιώθουμε ότι δεν χρειάζεται να δώσουμε εξηγήσεις
Με την καθημερινή τριβή ή τη βαθιά επικοινωνία που χαρακτηρίζει μια φιλική σχέση, είναι πιθανό να σταματήσουμε να επικοινωνούμε τα προβλήματά μας, θεωρώντας δεδομένο, πως ο άλλος καταλαβαίνει, ή υποχρεούται να αντιλαμβάνεται πάντα τι μας συμβαίνει.
Τους θεωρούμε δεδομένους
Οι φίλοι μας είναι πάντα εκεί για εμάς, αλλά αν φτάσουμε στο σημείο να το θεωρούμε δεδομένο, είναι πολύ πιθανό να υποστούμε τις συνέπειες αυτής της εγωιστικής συμπεριφοράς.
Δεν τους δίνουμε χώρο
Οι φιλίες μετά την παιδική ηλικία, περνούν και από το στάδιο της ενηλικίωσης και της αναγνώρισης του εαυτού μας. Σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί ο ένας από τους δύο να αλλάξει και αυτό να ενοχλήσει τον άλλο. Οι φίλοι όμως, οφείλουν να δίνουν χώρο ο ένας στον άλλον για να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν.
«Βυθιζόμαστε» στα social media
Τα κινητά και τα social media έχουν επηρεάσει πολύ τις ανθρώπινες σχέσεις και οι φιλίες δεν ξέφυγαν από αυτό. Καλό είναι να μην παραμελούμε τους φίλους μας κατά τις κοινές εξόδους μας, για να ασχολούμαστε με το Instagram
Πηγή: Lifo.gr