Οι ταμίες τραπεζών, οι υπάλληλοι λιανικής πώλησης, οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι και οι διοικητικοί βοηθοί είναι ανάμεσα στα επαγγέλματα που προβλέπεται να μειωθούν έως το 2030, σύμφωνα με την Έκθεση για το Μέλλον των Εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), που δημοσιεύθηκε πριν από την ετήσια συνάντηση του οργανισμού στο Νταβός της Ελβετίας αργότερα αυτόν τον μήνα.

Συνολικά, το WEF εκτιμά ότι η «δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η εξάλειψη θέσεων εργασίας» θα αντιστοιχεί στο 22% των σημερινών συνολικών θέσεων, συγκεκριμένα με τη δημιουργία 170 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, που ισοδυναμούν με το 14% της τρέχουσας απασχόλησης. Αυτή η αύξηση αναμένεται να αντισταθμιστεί από την απώλεια 92 εκατομμυρίων θέσεων, οδηγώντας σε καθαρή αύξηση 78 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας έως το 2030.

Η έκθεση βασίζεται σε δεδομένα από περισσότερους από 1.000 κορυφαίους εργοδότες παγκοσμίως, που εκπροσωπούν πάνω από 14 εκατομμύρια εργαζόμενους σε περισσότερες από 20 βιομηχανίες και 55 παγκόσμιες οικονομίες. Τα δεδομένα εξετάζουν πώς οι μακροοικονομικές τάσεις επηρεάζουν τις θέσεις εργασίας και τις δεξιότητες, καθώς και ποιες στρατηγικές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν οι εργοδότες για να ανταποκριθούν στο νέο τοπίο της εργασίας έως το 2030.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι δημογραφικές αλλαγές, οι γεωοικονομικές εντάσεις, η οικονομική αβεβαιότητα και η πράσινη μετάβαση είναι οι κύριοι παράγοντες που αναμένεται να αναδιαμορφώσουν τις βιομηχανίες και τα επαγγέλματα παγκοσμίως, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι τεχνολογικοί ρόλοι, όπως οι ειδικοί μεγάλων δεδομένων (big data), οι μηχανικοί fintech, οι ειδικοί τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης και οι προγραμματιστές λογισμικού, είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενοι. Επίσης, ρόλοι που σχετίζονται με την πράσινη ενέργεια, όπως οι μηχανικοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις.

Οι δεξιότητες στην τεχνολογία, όπως η AI, τα μεγάλα δεδομένα και η κυβερνοασφάλεια, είναι πολύ περιζήτητες, ενώ το 41% των εργοδοτών σκοπεύουν να μειώσουν θέσεις καθώς η AI αυτοματοποιεί υπάρχοντα καθήκοντα. Ωστόσο, δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη, η ευελιξία και η δημιουργικότητα παραμένουν εξίσου σημαντικές.

Κατά μέσο όρο, το 39% των υπαρχουσών δεξιοτήτων των εργαζομένων αναμένεται να αλλάξει ή να καταστεί παρωχημένο τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ η αναβάθμιση δεξιοτήτων (upskilling) φαίνεται να μειώνει το ποσοστό της «αστάθειας δεξιοτήτων».

Πηγή: Lifo.gr

[mc4wp_form id="278"]