Στις Χρυσές Σφαίρες 2025 το βράδυ της Κυριακής, το μιούζικαλ του Netflix, Emilia Pérez, κέρδισε το τελευταίο βραβείο της βραδιάς για το καλύτερο μιούζικαλ ή κωμωδία, ωθώντας την πρωταγωνίστρια Karla Sofía Gascón να εκφωνήσει μια συγκινητική ομιλία για την υποστήριξη των τρανς δικαιωμάτων.
Μετά από μερικές σύντομες παρατηρήσεις από τον σκηνοθέτη Jacques Audiard, το καστ προέτρεψε την Gascón, η οποία έγραψε ιστορία πέρυσι ως η πρώτη τρανς ερμηνεύτρια που κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών, να πάρει τομ λόγο. Εξήγησε την επιλογή της για το πορτοκαλί φόρεμά της, που έμοιαζε με τις ρόμπες των βουδιστών μοναχών, λέγοντας ότι είχε ένα «μήνυμα» για όσους την παρακολουθούσαν. Κρατώντας το βραβείο στα χέρια της, είπε: «Το φως νικάει πάντα το σκοτάδι».
Αυτή η απλή πρόταση έκανε ήδη το πλήθος να ζητωκραυγάσει, αλλά με τη φωνή της Gascón, ήταν κάτι περισσότερο από ένα αξίωμα.
Παρόλο που η Emilia Pérez, με τη φανταστική της πλοκή για έναν αρχηγό καρτέλ που προσποιείται τον θάνατο του για να γίνει ουσιαστικά μια τρανς κυρία Doubtfire που ζει με την οικογένειά της στο δεύτερο μισό του μιούζικαλ, έχει αποδειχθεί διχαστική μεταξύ των κριτικών, η ιστορική απήχηση των βραβείων της ταινίας είναι ξεκάθαρη σε μια εποχή που τα τρανς δικαιώματα παγκοσμίως απειλούνται. «Έχω πολλά πράγματα να σου πω», είπε η Gascón, «επειδή μπορείς να μας βάλεις φυλακή, να μας χτυπήσεις, αλλά ποτέ δεν μπορείς να μας αφαιρέσεις την ψυχή, την ύπαρξή μας, την ταυτότητά μας».
Το νόημα της ομιλίας της ήταν εξαιρετικά σαφές, ειδικά όταν απομένουν μόλις δύο εβδομάδες μέχρι την ορκωμοσία ενός προέδρου που έχει χτίσει μεγάλο μέρος της εκστρατείας του στη ρητορική μίσους κατά των τρανς – και με τα συστημικά ζητήματα στο ίδιο το Μεξικό με τη βία κατά της τρανς κοινότητας. Τελείωσε λέγοντας, με τρεμάμενη φωνή, «Θέλω να σου πω, σήκωσε τη φωνή σου. Είμαι αυτή που είμαι. Να ξέρεις ποιος είσαι».
Τα λόγια της Gascón απηχούν μια συνέντευξη που έδωσε στο Them τον Νοέμβριο. «Μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε, αλλά η ταυτότητά σας δεν μπορεί να σας αφαιρεθεί», μας είπε. «Δεν είμαι το ίδιο άτομο που ήμουν όταν ήμουν [σε ηλικία] πέντε, ή 18, ή 27 ή 35 ετών. Δεν είμαι καν ο ίδιος άνθρωπος που ήμουν προχθές γιατί αλλάζουμε συνεχώς κάθε μέρα . Έτσι, πραγματικά, το ερώτημα είναι: Ποιος είσαι; Κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει την ταυτότητά σου».
Πηγή: them