Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν περίπου 200 ίχνη δεινοσαύρων που χρονολογούνται πριν από 166 εκατομμύρια χρόνια σε ένα εύρημα που πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ομάδες από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μπέρμιγχαμ έκαναν τη συναρπαστική αυτή ανακάλυψη σε ένα λατομείο στο Oxfordshire στην κεντρική Αγγλία, αφού ένας εργάτης αντιμετώπισε «ασυνήθιστα χτυπήματα» καθώς απογύμνωνε πηλό με έναν μηχανικό εκσκαφέα, σύμφωνα με νέο ντοκιμαντέρ του BBC.
Το σημείο διαθέτει πέντε εκτεταμένες πίστες, με τη μεγαλύτερη συνεχή διαδρομή να εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο από 150 μέτρα. Τέσσερα από τα πέντε μονοπάτια που αποκαλύφθηκαν πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν από έναν φυτοφάγο δεινόσαυρο με μακρύ λαιμό, πιθανότατα έναν κητιόσαυρο. Το πέμπτο σύνολο ιχνών πιθανότατα ανήκει σε έναν σαρκοφάγο μεγαλόσαυρο μήκους 9 μέτρων, γνωστό για τα χαρακτηριστικά πόδια του με τρία δάκτυλα με νύχια, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.
«Είναι σπάνιο να τα βρεις τόσο πολλά σε ένα μέρος και είναι σπάνιο να βρείτε τόσο εκτεταμένες διαδρομές επίσης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Emma Nicholls από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Η περιοχή θα μπορούσε να αποδειχθεί μια από τις μεγαλύτερες τοποθεσίες πίστας δεινοσαύρων στον κόσμο, πρόσθεσε.
Η ανακάλυψη θα παρουσιαστεί στο τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ του BBC “Digging for Britain”, που θα μεταδοθεί στις 8 Ιανουαρίου.
Τόσο σουρεαλιστικό
Μια ομάδα 100 ατόμων με επικεφαλής ακαδημαϊκούς από την Οξφόρδη και το Μπέρμιγχαμ ανέσκαψαν τα ίχνη κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας ανασκαφής τον Ιούνιο. Τα νέα ίχνη ακολουθούν μια μικρή ανακάλυψη στην περιοχή το 1997, όταν αποκαλύφθηκαν 40 σύνολα κατά τη διάρκεια της εξόρυξης ασβεστόλιθου, με μερικά μονοπάτια να φτάνουν σε μήκος έως και 180 μέτρα.
Οι ερευνητές τράβηξαν 20.000 φωτογραφίες από τα πιο πρόσφατα αποτυπώματα και δημιούργησαν λεπτομερή τρισδιάστατα μοντέλα της τοποθεσίας χρησιμοποιώντας drone. Ελπίζεται ότι η ανακάλυψη θα δώσει στοιχεία για το πώς αλληλεπιδρούσαν οι δεινόσαυροι, καθώς και το μέγεθός τους και τις ταχύτητες με τις οποίες κινούνταν.
«Το να γνωρίζεις ότι αυτός ο μεμονωμένος δεινόσαυρος περπάτησε σε αυτήν την επιφάνεια και άφησε ακριβώς αυτό το αποτύπωμα είναι τόσο συναρπαστικό», είπε ο Duncan Murdock του Μουσείου της Οξφόρδης στο BBC. «Μπορείτε να το φανταστείτε να περνάει μέσα, να βγάζει τα πόδια του από τη λάσπη καθώς προχωρούσε», πρόσθεσε.
Ο Richard Butler, ένας παλαιοβιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, είπε ότι κάποιος πιθανός καιρός μπορεί να είναι ο λόγος που τα ίχνη είχαν τόσο καλά διατηρηθεί. «Δεν ξέρουμε ακριβώς, αλλά μπορεί να ήταν μια καταιγίδα που ήρθε, εναπόθεσε ένα φορτίο ιζημάτων πάνω από τα ίχνη και σήμαινε ότι διατηρήθηκαν αντί απλώς να ξεπλυθούν», είπε.
Ο εργάτης του λατομείου Gary Johnson, του οποίου η εγρήγορση πυροδότησε την ανασκαφή, είπε ότι η εμπειρία ήταν μαγευτική. «Νόμιζα ότι είμαι ο πρώτος άνθρωπος που τους έβλεπε. Και ήταν τόσο σουρεαλιστικό – μια στιγμή που με ανατρίχιασε, πραγματικά», είπε.
Πηγή: Daily Sabah / Κεντρική φωτογραφία: AP