Κάθε χρόνο, η 1η Ιανουαρίου σηματοδοτεί μια νέα συγκομιδή καλλιτεχνών και έργων τέχνης που εισέρχονται στον δημόσιο τομέα, μια γιορτή γνωστή σε κάποιους ως Ημέρα Δημοσίου Τομέα.
Φέτος, τα έργα των Henri Matisse, Robert Capa και Frida Kahlo χάνουν την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων τους, όπως και μυθιστορήματα όπως το A Farewell to Arms του Ernest Hemingway και το The Sound and the Fury του William Faulkner. Οι χαρακτήρες κόμικ του Ποπάι και του Τεντέν εισέρχονται επίσης στον δημόσιο τομέα μαζί με αυτά τα έργα.
Ο οργανισμός Public Domain Review και το Duke University’s Center for the Public Domain δημοσίευσαν λίστες με έργα που εισέρχονται στον δημόσιο τομέα αυτή την εβδομάδα, την πρώτη με ένα ημερολόγιο τύπου advent. Στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, έργα μεμονωμένης δημιουργίας διατηρούν γενικά προστασία πνευματικών δικαιωμάτων για τη ζωή του δημιουργού συν 70 χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με το Κέντρο για τον Δημόσιο Τομέα, στις ΗΠΑ, αυτές οι προστασίες είναι εγγυημένες μόνο εάν το εν λόγω έργο δεν είχε καταχωρηθεί με άλλο τρόπο στο γραφείο πνευματικών δικαιωμάτων ή δεν δημοσιεύτηκε με ειδοποίηση πνευματικών δικαιωμάτων.
Λόγω του Νόμου περί Επέκτασης Όρου Πνευματικών Δικαιωμάτων του 1998, τα έργα που δημοσιεύθηκαν ή καταχωρήθηκαν πριν από το 1978 λαμβάνουν 95ετή περίοδο πνευματικών δικαιωμάτων. (Πολλές άλλες χώρες, στην Ασία και την Αφρική και μέρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν όρους «ζωής συν 50 χρόνια» για τα πνευματικά δικαιώματα.)
Έργα των Matisse, Capa και Kahlo εισέρχονται στο δημόσιο τομέα επειδή όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες πέθαναν το 1954. Εν τω μεταξύ, τα A Farewell to Arms και The Sound and the Fury απορρίπτουν την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων επειδή εκδόθηκαν πριν από 95 χρόνια, το 1929. Ομοίως, ο Τεν Τεν και ο Ποπάι εισέρχονται στον δημόσιο τομέα επειδή ο Hergé και ο E. C. Segar δημοσίευσαν για πρώτη φορά έργα που αφορούσαν αυτούς τους χαρακτήρες στο 1929.
Παρόλα αυτά, όπως περιγράφει το Κέντρο, ο καθορισμός προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων για μεμονωμένα έργα εικαστικών τεχνών είναι ιδιαίτερα δύσκολος, δεδομένων των ενίοτε αντικρουόμενων ημερομηνιών δημιουργίας και δημοσίευσης που είναι διαθέσιμες. Η εύρεση μιας οριστικής απάντησης απαιτεί τη διαβούλευση με ιστορικούς τέχνης και τη διερεύνηση καταλόγων και περιοδικών της εποχής, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το The Treachery of Images του René Magritte.
Μερικά άλλα αξιοσημείωτα έργα τέχνης που είναι τώρα στο δημόσιο τομέα, σε περίπτωση που θέλετε να τα αναμείξετε ανάλογα:
Ταινίες: Blackmail (σκην. Alfred Hitchcock), Dynamite (σκην. Cecil B. DeMille)
Βιβλία: Gold Cup (John Steinbeck), A Room of One’s Own (Virginia Woolf), η πρωτότυπη γερμανική έκδοση του Letters to a Young Poet (Rainer Maria Rilke)
Μουσική: Η ηχογράφηση του 1929 του Rhapsody in Blue (George Gershwin), συνθέσεις για το Singin’ in the Rain (στίχοι Arthur Freed, μουσική Nacio Herb Brown), Boléro (Maurice Ravel)
Visual Art: του Salvador Dalí Illumined Pleasures, The Accommodations of Desire και The Great Masturbator, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο La Révolution surréaliste το 1929 ή παρουσιάστηκαν σε έκθεση την ίδια χρονιά.
Ωστόσο, καλύτερα να κάνετε κάποια νομική έρευνα πριν ξεκινήσετε την παγκόσμια επιχείρηση με T-shirts με έργα του Matisse.
Πηγή: ARTnews