Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο εγκέφαλός μας αντιμετωπίζει κατά μέσο όρο 35.000 αποφάσεις, τις οποίες στο 99,74% των περιπτώσεων παίρνει ασυνείδητα – ένας νευροεπιστημονικός τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας του εγκεφάλου. Με άλλα λόγια, γνωρίζουμε πλήρως μόνο λιγότερο από το 1% των καθημερινών μας αποφάσεων. Τα δεδομένα είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε: είναι αλήθεια ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν επηρεάζει καθόλου την ημέρα μας (λίγη ή καθόλου σημασία έχει αν ξεκινήσουμε το πρωί με έναν καφέ φίλτρου ή έναν καπουτσίνο ή αν αντί να φορέσουμε το γκρι πουλόβερ επιλέξουμε το μπλε), αλλά αυτό το 1% ισορροπεί τη ζυγαριά τόσο πολύ που θα μπορούσαμε να πούμε ότι ζυγίζει περισσότερο από τα υπόλοιπα 99.

Από αυτό το μικρό ποσοστό, μόνο 30 ή 40 αποφάσεις καθορίζουν πραγματικά το σύνολο της ζωής μας. Να φύγουμε για λίγο για να μάθουμε καλύτερα αγγλικά, να ξεκινήσουμε με ένα άτομο ή να αποφασίσουμε να το τελειώσουμε μια για πάντα μαζί του, να αποφασίσουμε κάτι ανατρεπτικό στην επαγγελματική μας καριέρα… Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά ξέρουμε ότι αυτό που αποφασίζουμε θα ρυθμίσει και θα κατευθύνει τη ζωή μας προς το ένα ή το άλλο μέρος.

Στη Δανία έχουν πλήρη επίγνωση αυτής της τάσης και ζουν σύμφωνα με αυτήν. Στην πραγματικότητα, γίνεται όλο και περισσότερος λόγος για έναν τρόπο ζωής που εμφανίστηκε στη σκανδιναβική χώρα: το hygge – κυριολεκτικά μεταφρασμένο ως «άνεση», αναφέρεται στην αναζήτηση μικρών στιγμών γαλήνης για το σώμα και το μυαλό. Οι άνθρωποι στον υπόλοιπο κόσμο συνειδητοποιούν σταδιακά αυτό που οι Δανοί γνώριζαν εδώ και γενιές: ότι το να περνάς χαλαρό, άνετο χρόνο με φίλους ή οικογένεια, να πίνεις καφέ, να βλέπεις τη φωτιά ή να διαβάζεις ένα καλό βιβλίο μπορεί να είναι καλό για την ψυχή σου. Μικρές καθημερινές αποφάσεις λοιπόν που, μαζί, κάνουν τη ζωή μας λίγο (ή πολύ) πιο ευτυχισμένη.

Έτσι, είναι αναμενόμενο να μιλάμε για μια από τις πιο ευτυχισμένες χώρες του πλανήτη σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ευτυχίας του 2024, μόνο πίσω από τη Φινλανδία. Και παρόλο που είναι αλήθεια ότι αυτή η κατάταξη δεν υπονοεί ότι η ζωή στη βόρεια Ευρώπη είναι πάντα υπέροχη, δείχνει ότι η ιδιοσυγκρασία της μπορεί να κάνει την καθημερινότητά της πιο υποφερτή.

Η φιλοσοφία hygge, μας βοηθάει να απλοποιήσουμε το ψυχικό χάος, με συνειδητές αποφάσεις με πολλά οφέλη για τη σωματική και κυρίως την ψυχική μας υγεία. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να το πετύχετε αυτό το 2025.

Δώστε προτεραιότητα στο βασικό: Αφιερώστε χρόνο στον εντοπισμό του τι πραγματικά έχει σημασία. Κάντε μια λίστα με τους πιο σημαντικούς στόχους σας και εξαλείψτε ό,τι δεν συμβάλλει στην ευημερία ή στους στόχους σας. Αυτό όχι μόνο σας κάνει να αισθάνεστε πιο συγκεντρωμένοι, αλλά και θα μειώσει το άγχος σας.

Καθιερώστε καθημερινές ρουτίνες: Ο εγκέφαλος αισθάνεται πιο ήρεμος όταν ξέρει τι να περιμένει. Η δημιουργία συνηθειών όπως η αφιέρωση συγκεκριμένης ώρας το πρωί, η χαλάρωση τη νύχτα ή η άσκηση μπορεί να δώσει δομή στην ημέρα σας και να βοηθήσει στη μείωση του άγχους σας.

Κάντε χώρο στο φυσικό σας περιβάλλον: Η ακαταστασία στο εξωτερικό μπορεί να δημιουργήσει ψυχικό χάος. Τακτοποιώντας τον φυσικό σας χώρο, μπορείτε να δημιουργήσετε μια αίσθηση ηρεμίας και ελέγχου που μεταφέρεται επίσης στο μυαλό σας.

Εξασκηθείτε στον διαλογισμό ή την επίγνωση: Αυτές οι ασκήσεις σας βοηθούν να είστε παρόντες, να οργανώσετε τις σκέψεις σας και να διαχειριστείτε το άγχος. Δεν χρειάζεται να διαλογίζεστε για ώρες, λίγα λεπτά την ημέρα είναι αρκετά.

Τακτοποιήστε τη ζωή σας: Η τάξη, τόσο σωματική όσο και ψυχική, ωφελεί τη συναισθηματική σας ευεξία και μειώνει την ψυχική υπερφόρτωση. Μειώνοντας τα περιττά ερεθίσματα και αποσπώντας έτσι τις ανησυχίες που προκαλούν, το μυαλό σας μπορεί να ξεκουράζεται καλύτερα και να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, κάτι που με τη σειρά του βελτιώνει τη διάθεση και την παραγωγικότητά σας.

Αποδεχτείτε ότι δεν χρειάζεται να είναι όλα τέλεια: Η παραγωγικότητα δεν είναι απλώς να κάνετε περισσότερα, αλλά να κάνετε αυτό που είναι σωστό για εσάς ανά πάσα στιγμή. Η τελειότητα είναι ένας μύθος και το να την αναζητάς συνέχεια μόνο απογοήτευση φέρνει. Είναι ζωτικής σημασίας να θυμάστε ότι η ανάπαυση και η αποσύνδεση είναι επίσης βασικά μέρη ενός παραγωγικού κύκλου.

Προσδιορίστε τι σημαίνει για εσάς να είσαι «παραγωγικός»: Η παραγωγικότητα δεν πρέπει να μετριέται μόνο με την εργασία. Το να είστε παρόντες για τον εαυτό σας, να φροντίζετε τις σχέσεις σας ή να ξεκουράζεστε είναι επίσης έγκυροι τρόποι για να είστε παραγωγικοί.

Ρυθμίστε τις δικές σας παραμέτρους Κάντε ενεργά διαλείμματα: Ο καθορισμός ωρών ανάπαυσης, άσκησης ή απλώς αποσύνδεσης είναι το κλειδί. Αυτά τα διαλείμματα όχι μόνο επαναφορτίζουν τις μπαταρίες μας, αλλά επιτρέπουν επίσης στο μυαλό μας να λειτουργεί πιο δημιουργικά και αποτελεσματικά μετά το διάλειμμα.

Αντικαταστήστε τη νοοτροπία «περισσότερο είναι καλύτερο» με το «λιγότερο είναι καλύτερο»: Το να μάθετε να κάνετε λιγότερα, αλλά με περισσότερη ποιότητα, μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο ικανοποιημένοι με αυτό που επιτυγχάνετε και λιγότερο απογοητευμένοι. Μπορείτε να έχετε στη διάθεσή σας μια λίστα με ευχάριστες εργασίες, στην οποία μπορείτε εύκολα να γράψετε σχέδια που σας κάνουν να συνδεθείτε με τον εαυτό σας ή το στενό σας περιβάλλον και να προγραμματίσετε ένα εβδομαδιαίο ραντεβού.

Πηγή: Vogue España

[mc4wp_form id="278"]