Κατά καιρούς τρεντάρουν στο TikTok ως η νέα-υγιεινή-συνήθεια για υγιές έντερο και πεπτικό και για πρόληψη του καρκίνου. Ισχύουν όλα αυτά που αποδίδουν στο τζίντζερ;

Ένα σφηνάκι τζίντζερ το πρωί ενισχύει τον μεταβολισμό, καθαρίζει το πεπτικό και συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Ή, έστω, όλα αυτά ισχυρίζονται όσοι ορκίζονται στις ιδιότητες αυτής της αρωματικής και πικάντικης ρίζας. Προσωπικά αγαπώ το τζίντζερ αλλά το προσθέτω κυρίως στις χειμωνιάτικες σούπες μου για άρωμα και ενίσχυση της γεύσης. Σαν σφηνάκι το έχω βρει σε μπουφέ πρωινού σε ξενοδοχεία, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχω σκεφτεί να το βάλω στην καθημερινότητά μου.

Να πούμε όμως, ότι παρότι στη χώρα μας αργήσαμε να το ανακαλύψουμε, σε πολλούς πολιτισμούς ανά τον πλανήτη, η ρίζα τζίντζερ έχει θεραπευτικές χρήσεις καθώς χρησιμοποιείται ως ανακούφιση για τον πόνο στην κοιλιά, το φούσκωμα και τα αέρια, τη ναυτία στην εγκυμοσύνη, κατά την κίνηση ή μετά από αναισθησία.

Ως αντιμικροβιακός, αντιφλεγμονώδης και δυνητικά αντικαρκινογόνος παράγοντας, η ρίζα τζίντζερ έχει μελετηθεί για τις επιδράσεις της στις πεπτικές διαταραχές, την αρθρίτιδα, τον καρκίνο και διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς. Ενώ η έρευνα συγκεκριμένα για τα σφηνάκια τζίντζερ είναι περιορισμένη, σημαντικές έρευνες υποστηρίζουν τα γενικά πιθανά οφέλη της ρίζας τζίντζερ για την υγεία και το αναδεικνύουν ως ελιξίριο υγείας και μακροζωίας!

Τα οφέλη του τζίντζερ στην υγεία

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το τζίντζερ περιέχει βιοδραστικές ενώσεις που συμβάλλουν στην καλή υγεία και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, αποτρέποντας το οξειδωτικό στρες και τις κυτταρικές βλάβες που σχετίζονται με την ογκογένεση.

Για τους πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις

Το τζίντζερ είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, κυρίως λόγω των ενώσεών του gingerol και shogaol, οι οποίες μπορούν να μπλοκάρουν τις οδούς στο σώμα που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει με τον μυϊκό πόνο μετά την άσκηση. Σύμφωνα με έρευνα η κατανάλωση 2 γραμμαρίων ακατέργαστου ή θερμικά επεξεργασμένου τζίντζερ καθημερινά μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή από τη φθορά των μυών, ενώ η συμπληρωματική χορήγηση 4 γραμμαρίων τζίντζερ μπορεί να επιταχύνει την αποκατάσταση των μυών μετά από έντονη άσκηση.Άλλες μελέτες δείχνουν ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας, τα οποία συχνά επιδεινώνονται από τη φλεγμονή.

Ευεργετικό για τις ενοχλήσεις στο πεπτικό

Το τζίντζερ μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση των ενοχλήσεων του γαστρεντερικού συστήματος. Αμέσως μετά την κατανάλωση, τα συστατικά του τζίντζερ καταπραΰνουν τα όργανα του πεπτικού, διεγείρουν τις συσπάσεις του στομάχου, προάγουν τη γαστρική κένωση και την κίνηση του εντέρου. Με όλες αυτές τις ιδιότητες το τζίντζερ βοηθά στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως το φούσκωμα, ο πόνος και η ναυτία, τα οποία συχνά συνδέονται με την αργή γαστρική κένωση και μια κατάσταση γνωστή ως λειτουργική δυσπεψία (χρόνια δυσπεψία). Σε μια μελέτη 51 ασθενών με λειτουργική δυσπεψία, οι συμμετέχοντες που έπαιρναν καθημερινά δύο συμπληρώματα τζίντζερ των 540 χιλιοστογραμμαρίων (mg) για τέσσερις εβδομάδες είχαν σημαντική βελτίωση σε συμπτώματα όπως φούσκωμα μετά το φαγητό, κοιλιακό πόνο και καούρα.

Το τζίντζερ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (GERD), γνωστής και ως χρόνιας παλινδρόμησης οξέος.

Πότε να αποφεύγετε την κατανάλωση τζίντζερ

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ συνιστά μέγιστη ημερήσια δόση έως 4 γραμμάρια την ημέρα, καθώς υψηλότερες δόσεις τζίντζερ ενδέχεται να οδηγήσουν σε στομαχικές διαταραχές και παλινδρόμηση οξέων. Ενώ οι αλλεργίες στα μπαχαρικά είναι σπάνιες, ένα συγκεκριμένο ένζυμο που βρίσκεται στο τζίντζερ (πρωτεϊνάση κυστεΐνης GP-1) μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα.

Το τζίντζερ δεν συνιστάται σε ανθρώπους που παίρνουν αγωγή με αντιπηκτικά, καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα) εάν λαμβάνεται μαζί με ορισμένα φάρμακα για το διαβήτη.

Πώς φτιάχνουμε ένα σφηνάκι τζίντζερ

Στο μούλτι χτυπάμε περίπου ¼ φλ. ψιλοκομμένη ρίζα τζίντζερ με αντίστοιχη ποσότητα νερό. Σουρώνουμε τον πουρέ που θα δημιουργηθεί για να πάρουμε μόνο τον χυμό του και προσθέτουμε χυμό λεμονιού ή λάιμ. Η ποσότητα αυτή μας δίνει 3-5 σφηνάκια. Εναλλακτικά του μούλτι, μπορούμε να πολτοποιήσουμε το τζίντζερ με το νερό σε ένα γουδί.

[mc4wp_form id="278"]