Είτε τα παιδιά σας σπουδάζουν κάπου μακριά και δεν θα έρθουν για τις γιορτές, είτε έχουν μετακομίσει, τα πρώτα Χριστούγεννα χωρίς την παρουσία τους στο σπίτι είναι «κάπως».

Η φυσική εξέλιξη των παιδιών μας είναι να μεγαλώνουν και να φεύγουν από το σπίτι, ανοίγοντας τα φτερά τους και στήνοντας τη δική τους ζωή όπως την ονειρεύονται και όπως την επιθυμούν. Για εμάς τους γονείς, όμως, αυτή η μεγάλη αλλαγή, το άδειο από παιδιά σπίτι μπορεί να δημιουργήσει μέσα μας το σύνδρομο της άδειας φωλιάς. Συναισθήματα ανάμικτης χαράς για τα παιδιά μας που προχωράνε στη ζωή τους με νοσταλγία για την παιδική τους ηλικία που τελείωσε, απουσία σκοπού και εορταστικής διάθεσης. Προφανώς, αυτό δεν ισχύει για όλους τους γονείς που βιώνουν την περίοδο της μετακόμισης των ενηλίκων παιδιών τους – πολλοί μπορεί να νιώθουν εντελώς διαφορετικά συναισθήματα και να απολαμβάνουν αυτήν τη διαφορά στην καθημερινότητα. Εμείς εδώ θα επικεντρωθούμε στους γονείς που βιώνουν πιο έντονα την απουσία των παιδιών τους αυτές τις μέρες και που νοσταλγούν τα Χριστούγεννα που γέμιζαν κούπες με γάλα για τον Άγιο Βασίλη…

5 συμβουλές για να περάσετε όμορφες γιορτές – ακόμα και χωρίς τα παιδιά σας

Σε αυτό το θέμα επικεντρώνεται και η συγγραφέας SusanGross, μία από τους δύο συγγραφείς του βιβλίου The Empty Nest Companion: A Little Book of Love and Encouragement for when your Child leaves The Nest, που βοηθά τους γονείς να κάνουν πιο ομαλά τη μετάβαση σε αυτήν τη νέα φάση της ζωής τους.

Δημιουργήστε καινούριες παραδόσεις

Η Gross μας αποτρέπει απ’ το να συγκρίνουμε τον τρόπο που περνάμε τις γιορτές, τόσο με αυτά που ζούσαμε παλιότερα που μπορεί το σπίτι μας να ήταν γεμάτο με τα παιδιά μας και φιλικές ή συγγενικές οικογένειες με τα δικά τους, όσο και με τις εικόνες που βλέπουμε στις ταινίες και τα social media. «Η ζωή τώρα είναι διαφορετική και θα συνεχίσει να αλλάζει καθώς εξελίσσονται οι ζωές των παιδιών σας», σχολιάζει και προτρέπει αντί για συγκρίσεις με το παρελθόν να ξεκινήσουμε καινούργιες παραδόσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν τα παιδιά, μπορεί και όχι.

Θα μπορούσατε, ας πούμε, να οργανώσετε μία ολιγοήμερη απόδραση μακριά από το σπίτι, με φίλους ή μόνοι σας ή να κλείσετε τραπέζι για εορταστικό φαγητό σε ένα εστιατόριο. Η μετακόμιση των παιδιών από το σπίτι μπορεί να είναι η τέλεια αφορμή για να κάνουμε -επιτέλους!- κάτι διαφορετικό, κάτι ξεκούραστο, κάτι που θα μας ανανεώσει προσωπικά αλλά και ως ζευγάρι. Εξάλλου τα παιδιά μας δεν έχουν… εξαφανιστεί, μπορούμε, αν έχουν δικές τους οικογένειες ή θέλουν να περάσουν τις γιορτές με την παρέα τους, να κανονίσουμε ένα οικογενειακό τραπέζι μια από τις επόμενες ημέρες, όχι απαραίτητα τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά!

Διατηρήστε τα έθιμα που σας δίνουν χαρά

Όπως γράφει στο βιβλίο της η Gross, αν συνηθίζατε να στολίζετε… υπέρλαμπρα το σπίτι για τις γιορτές και τώρα δεν έχετε διάθεση ή σας προκαλεί στεναχώρια, απλά παραλείψτε το. Διατηρήστε μόνο τις παραδόσεις που σας γεμίζουν χαρά. «Ίσως είναι ώρα να περάσετε τις οικογενειακές παραδόσεις στα παιδιά σας. Μπορείτε, για παράδειγμα, να τους χαρίσετε κάποια από τα αγαπημένα σας στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο ή κάποια διακοσμητικά που είχαν φτιάξει στο σχολείο και τα έχετε κρατήσει ως αναμνηστικά».

Τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να φτιάξετε καινούργιες παραδόσεις: να στολίσετε έναν καθρέφτη με τα φωτάκια, να βάλετε μερικά αστέρια στις κουρτίνες, να γεμίσετε ένα γυάλινο βάζο με στολίδια ένα ποτήρι κρασί ή απλά να βγείτε με τον σύντροφο ή τις φίλες σας για ένα ποτήρι κρασί στο στολισμένο κέντρο της πόλης.

Διαφοροποιήστε τις προσδοκίες σας

Εάν τα παιδιά σας σπουδάζουν σε άλλη πόλη ή σε άλλη χώρα, μπορεί να περιμένατε ότι θα επιστρέψουν στο σπίτι για τις γιορτές – εκείνα όμως να είχαν τελικά άλλα σχέδια. «Μπορεί να είχατε σχεδιάσει στο μυαλό σας μια μεγάλη οικογενειακή συνάντηση, ότι θα πηγαίνατε για τις χριστουγεννιάτικες αγορές με την κόρη σας, ότι θα ψήνατε γλυκά στο σπίτι. Τα παιδιά όμως συχνά έχουν διαφορετικές ανάγκες, θέλουν να κάνουν γιορτές με τους φίλους τους, με τους συντρόφους τους, να ταξιδέψουν. Ακόμη όμως κι αν έρθουν όντως στο σπίτι, μπορεί να περνούν τον περισσότερο χρόνο έξω με τις παρέες τους. Μην πιέζεστε και μην τα πιέζετε. Τα παιδιά σας ζουν μία νέα φάση της ζωής τους, ανακαλύπτουν την ενήλικη ζωή. Διαχειριστείτε τις δικές σας προσδοκίες και όσο καλύτερα επικοινωνείτε και όσο πιο ευέλικτη είστε, τόσο πιο ομαλά και όμορφα θα περάσουν αυτές οι γιορτινές μέρες», σχολιάζει η Gross.

Μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας

Ωραία τα λέμε στη θεωρία, ωστόσο δεν είναι όλα εύκολο για όλους. Πολλοί γονείς που βιώνουν το σύνδρομο της άδειας φωλιάς αισθάνονται πραγματική θλίψη καθώς αποχαιρετούν την οικογενειακή ζωή όπως την είχαν χτίσει τις τελευταίες δεκαετίες. «Κάποιοι γονείς περνάνε ομαλά από τη μία φάση στην άλλη, κάποιοι άλλοι βιώνουν πιο συναισθήματα απώλειας. Αυτό που πάντα προτείνουμε είναι ότι αν νιώθετε πως δυσκολεύστε, βγάλτε το από μέσα σας. Συζητήστε με τους κοντινούς σας ανθρώπους, γράψτε τις σκέψεις σας σε ένα ημερολόγιο, κι αν αυτό δεν είναι αρκετό ίσως είναι καλή ιδέα να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχολόγου», προτείνει η Gross στο βιβλίο της.

Τελευταία σκέψη

To σύνδρομο της άδειας φωλιάς μπορεί να είναι πιο έντονο τώρα τις γιορτές. Είναι όμως κι αυτή μία φάση που βιώνουμε ως γονείς καθώς τα παιδιά μας εξελίσσονται, ανεξαρτητοποιούνται, γίνονται ενήλικες. Και είναι τόσο σπουδαίο που τα καταφέραμε να μεγαλώσουμε παιδιά που έχουν τη δύναμη και τη θέληση να πατήσουν στα πόδια τους και να φύγουν από τις φτερούγες μας που θα πρέπει πραγματικά να χαιρόμαστε γι’ αυτά και να λέμε ένα μεγάλο μπράβο στον εαυτό μας για την αυτοπεποίθηση που τους εμφυσήσαμε.

[mc4wp_form id="278"]