Μου αρέσουν οι δημιουργικοί άνθρωποι, οι άνθρωποι που τους αρέσει να πλάθουν εικόνες με χρώμα, με απλά καθημερινά αντικείμενα, με γεύσεις… Οι άνθρωποι που έχουν αναγάγει την αισθητική σε έκφραση του χαρακτήρα τους και των εμπειριών τους. Μία τέτοια άνθρωπος είναι και η Αναστασία Γκιουζέλη, πιστή στη δημιουργική έκφραση από τότε που τη γνώρισα, πιστή στην αναζήτηση της ομορφιάς στα απλά και καθημερινά.
Η Αναστασία ασχολείται με πολλά. Αυτά τα πολλά έχουν κοινό παρονομαστή το ταλέντο της στους συνδυασμούς και τη δημιουργία ιστοριών μέσω εικόνων, μυρωδιών και γεύσεων. Έτσι ήταν η πρώτη πρώτη που σκέφτηκα για να μου δώσει tips για τη διακόσμηση του φετινού πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού κι έτσι μάζεψα τις χρωματιστές συμβουλές της παρακάτω.
Ως πρώτη συμβουλή, μου λέει πως θα μπορούσαμε να παίξουμε και να δημιουργήσουμε ενσωματώνοντας το ίδιο το φαγητό στη διακόσμηση. Και μου εξηγεί: Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά μπορούν να διακοσμήσουν το τραπέζι μας είτε τοποθετημένα στο κέντρο ως μια χρωματιστή σύνθεση, είτε στο ρόλο κηροπηγίων τρυπώντας τα και βάζοντας κεριά μέσα σε αυτά (για παράδειγμα σε πορτοκάλια). Μου μιλάει για πολλά πολλά φρούτα: Λωτοί, πορτοκάλια, σαγκουίνια, μήλα, αχλάδια, κυδώνια, ρόδια… Η ποικιλία σε χρώμα και σε σχήμα θα αναδείξει οποιονδήποτε τρόπο τοποθέτησής τους επιλέξετε.
Πλατό τυριών μπορούν να αποτελέσουν το κεντρικό κομμάτι του τραπεζιού, με τα τυριά αραδιασμένα δημιουργικά σε ξύλινες πλάκες, συνοδευόμενα από βαζάκια με μαρμελάδες. Μια φραντζόλα ψωμί μπορεί επίσης να ονομαστεί διακόσμηση, κομμένη με ευφάνταστο τρόπο, τυλιγμένη με μια κόκκινη κορδέλα ή συνοδευόμενη από άλλα ψωμάκια. Μου θυμίζει και μου τονίζει συνεχώς πως στην πραγματικότητα ό,τι τρώγεται παίζει ρόλο στην εικόνα του τραπεζιού. Για παράδειγμα, κερασάκια μαρασκίνο, παρέα με παγάκια αναδεικνύουν ένα ποτό ή σμέουρα τρυπημένα με δεντρολίβανο μπορούν να συμβάλουν στο glow up του τραπεζιού σας.
Επόμενη δημιουργική ιδέα είναι τα φυσικά υλικά, αυτά που μπορείς να βρεις σε μια βόλτα στη γειτονιά σου, σε μια μονοήμερη εκδρομή στη φύση, στο κοντινότερό σου άλσος. Κλωνάρια από λεμονιές, δάφνες, κυπαρίσσια, πεύκα, μερικά κουκουνάρια, μπορούν να στολίσουν το τραπέζι σου είτε τοποθετημένα στο κέντρο σε μια μεγάλη σύνθεση, είτε σε περισσότερα σημεία ανάμεσα στα πιάτα και τις πιατέλες. Επιπλέον, μπορείς να τα τοποθετήσεις απ’ άκρη σ’ άκρη ως runner, ή μέσα σε βάζα.
Μια τρίτη συμβουλή αφορά τα σερβίτσια. Νιώσε άνετος να δημιουργήσεις συνδυάζοντας χρώματα και στυλ, αποφεύγοντας όμως τις καινούργιες αγορές, τις εντελώς καινούργιες δηλαδή. Δανείσου από τη γιαγιά σου το vintage σερβίτσιο της που τόσο σου αρέσει, ή κάνε μία γρήγορη κυριακάτικη βόλτα στην αγορά στο Μοναστηράκι και προμηθεύσου σκεύη άλλης δεκαετίας, μα πιστά στον χαρακτήρα τους. Ανάμειξε τα με πιο σύγχρονα στυλ, με ασημένια ή ξύλινα στοιχεία και μη φοβηθείς το mix and match. Μην ξεχάσεις να δανειστείς ή να αποκτήσεις κάποιο ασημένιο vintage κηροπήγιο που θα ταιριάξει με όποιο σερβίτσιο και να επιλέξεις τελικά.
Το αγαπημένο της όμως όλων είναι οι κορδέλες. Κορδέλες στα κηροπήγια, στις μπαγκέτες, στα κολωνάτα ποτήρια, στα κλαδιά που μάζεψες από τη γειτονιά, στα φρούτα, κορδέλες παντού με λίγα λόγια.
Τέλος, βάλε τη φαντασία σου σε λειτουργία και διαμόρφωσε το τραπέζι σου ανάλογα με τους καλεσμένους σου. Με λίγα λόγια κάν’ το πιο προσωπικό: κλαδάκια με κορδελίτσες δίπλα από τα πιάτα, καρτέλες ζωγραφισμένες, με το όνομα του καλεσμένου γραμμένο με όμορφα γράμματα ή ακόμα και χαρτάκια κρυμμένα κάτω από τα σερβίτσια με ευχές για μια καλύτερη χρονιά γεμάτη με όμορφες στιγμές.
Ποιο είναι το πιο σημαντικό; Να ευχαριστηθείς τελικά αυτή τη διαδικασία χωρίς να αγχώνεσαι για το αποτέλεσμα και να αναδείξεις το στυλ και την προσωπικότητά σου. Όλα αυτά τα tips θα κάνουν το φετινό τραπέζι ακόμα πιο ζεστό και γεμάτο τρυφερότητα.
Η Αναστασία Γκιουζέλη έχει υπάρξει ηθοποιός, θεατρολόγος, ενδυματολόγος, σκηνογράφος και λάτρης του να φτιάχνει πράγματα με τα χέρια της. Της αρέσει πολύ να μαγειρεύει, να μας φτιάχνει τις τούρτες των γενεθλίων μας, να φιλοξενεί τραπέζια ή να επιμελείται των άλλων. Μπορείς να την γνωρίσεις μέσω του λογαριασμού της στο Instagram, αφιερωμένου στη γεύση και την αισθητική.
Φωτογραφίες: licksfigs