Αυτές τις γιορτές, ένα από τα λίγα ποτά που πραγματικά ταιριάζουν είναι το eggnog. Τουλάχιστον στο εξωτερικό, αυτό το ποτό είναι πολύ δημοφιλές χάρη στην εξαιρετικά πλούσια γεύση του.
Ωστόσο, αν η σκέψη του eggnog, το οποίο παραδοσιακά φτιάχνεται με ωμά αυγά, σας κάνει να ανατριχιάζετε ή αν δεν έχετε δοκιμάσει ακόμη αυτή τη γευστική απόλαυση, ίσως ήρθε η ώρα να πιείτε ένα ποτήρι. Ίσως είναι καλύτερο για εσάς απ’ ό,τι νομίζετε.
Ένα σπιτικό eggnog χωρίς συντηρητικά όπως αυτό που μπορεί να βρείτε στο σούπερ μάρκετ, αποτελείται από αυγά, γάλα, κρέμα γάλακτος και διάφορα μπαχαρικά. Όπως πιθανότατα ήδη γνωρίζετε, τα αυγά είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης, που περιέχει περίπου έξι γραμμάρια ανά αυγό. Το γάλα και η κρέμα γάλακτος, επίσης, φέρνουν το δικό τους μερίδιο πρωτεΐνης στην εξίσωση, αν και όχι τόσο πολύ όσο τα αυγά, καθώς και ασβέστιο και άλλες βασικές βιταμίνες. Αν και το τι μπαχαρικά θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε στο eggnog σας είναι δική σας απόφαση, οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν την κανέλα ή/και το μοσχοκάρυδο, τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Είναι αυτονόητο ότι η ζάχαρη δεν είναι ακριβώς ιδανική προσθήκη, αν και οι γλυκατζήδες εκεί έξω σίγουρα διαφωνούν. Η ζάχαρη, αν και συχνά αποτελεί βασικό συστατικό στο μαγείρεμα ή το ψήσιμο γλυκών, δεν είναι απλώς πλούσια σε θερμίδες, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να συμβάλει και σε άλλα προβλήματα υγείας.
Για αρχή, τα αντιοξειδωτικά οφέλη που συνοδεύουν την κανέλα και το μοσχοκάρυδο στο eggnog, κυρίως η αντιφλεγμονώδης δράση, εξανεμίζονται όταν προσθέτετε ζάχαρη στη συνταγή. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο που φέρνει η ζάχαρη στο νόστιμο eggnog σας.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA International Medicine, υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της διατροφής που είναι πλούσια σε ζάχαρη και των καρδιακών παθήσεων. Υπάρχει, φυσικά, και ο κίνδυνος διαβήτη, υπερβολικής αύξησης βάρους, ακόμα και λιπώδους ηπατικής νόσου.
Αν φτιάχνετε eggnog στο σπίτι, κρατήστε τη ζάχαρη στο ελάχιστο και αυξήστε την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Αν αγοράζετε eggnog, συγκρίνετε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη μεταξύ των εμπορικών σημάτων πριν κάνετε την αγορά σας. Και στις δύο περιπτώσεις, ειδικά αν είστε υψηλού κινδύνου για διαβήτη ή καρδιαγγειακά προβλήματα υγείας, περιορίστε την κατανάλωση eggnog.
Eggnog χωρίς αλκοόλ
Όσο κι αν η προσθήκη αλκοόλ στο eggnog μπορεί να φαίνεται ο καλύτερος τρόπος για να περάσετε την περίοδο των διακοπών, όπως και η ζάχαρη, χαλάει μια νόστιμη συνταγή. Όχι μόνο τα αντιοξειδωτικά οφέλη των μπαχαρικών χάνονται όταν προσθέτετε αλκοόλ, αλλά προσθέτετε αμέσως περίπου 100 θερμίδες στο eggnog, κάτι δεν είναι μια καλή ιδέα για κάποιον που προσπαθεί να διατηρήσει μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων για λόγους υγείας.
Το αλκοόλ φέρνει επίσης μαζί του ένα σωρό άλλα μειονεκτήματα. Ακόμη και αν δεν έχετε διαταραχή χρήσης αλκοόλ (AUD), ο τρόπος με τον οποίο το αλκοόλ επηρεάζει το σώμα δεν είναι ποτέ καλός. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο κατάχρησης αλκοόλ και αλκοολισμού η καρδιά, εγκέφαλος, στοματική κοιλότητα, πνεύμονες, συκώτι, μύες, πάγκρεας, οστά και έντερα υφίστανται βλάβες από τη χρήση αλκοόλ.
Σίγουρα, ένα ποτήρι eggnog γεμάτο ρούμι μπορεί να κάνει τον θείο στο τραπέζι πιο ευχάριστο, αλλά το τίμημα γι’ αυτό είναι αρκετά ακριβό. Αν ο θείος είναι τέτοιο θέμα, καθίστε τον στην άλλη άκρη του τραπεζιού και απολαύστε το eggnog σας χωρίς αλκοόλ. Είναι πάντα ωραίο να ξέρετε ότι έχετε κάνει την πιο υγιεινή επιλογή για τον οργανισμό σας, ειδικά σε καταστάσεις υψηλής πίεσης όπως οι γιορτές.
Πηγή: Cibum