Από τις θερμίδες του κρασιού, του ουίσκι και της σαμπάνιας μέχρι τις ποσότητες που «επιτρέπεται» να καταναλώσουμε σύμφωνα με το φύλο μας, η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να γίνεται με μέτρο και με υπευθυνότητα για να μην έχουμε δυσάρεστες συνέπειες, άμεσα ή και μακροπρόθεσμα.
Ένα Aperol ή ένα ουισκάκι, πριν το φαγητό, μερικά ποτήρια κρασί κατά τη διάρκεια, ένα δύο κοκτέιλ μετά… Οι γιορτές πέρα από την υπερκατανάλωση φαγητού είναι συχνά συνυφασμένες με μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. Είναι όλο αυτό οκ αν το κάνουμε σποραδικά μέσα στις γιορτές; Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις μερίδες που αντιστοιχούν σε μία λογική κατανάλωση, για τα συστατικά και τις θερμίδες των αλκοολούχων ποτών που καταναλώνουμε συνηθέστερα; «Το αλκοόλ έχει χαρακτηριστεί σαν ένας διατροφικός «Τζέκιλ και Χάιντ», και πράγματι, το ποιο πρόσωπο μας παρουσιάζει κάθε φορά είναι καθαρά αποτέλεσμα της ποσότητας που μπορούμε να το καταναλώσουμε», σχολιάζει η Αμαλία Γιωτοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc στην Κλινική Διατροφή, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Πιθανοί κίνδυνοι και οφέλη από την κατανάλωση αλκοόλ
«Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος βλάπτει σοβαρά την υγεία και έχει συσχετιστεί με αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδιών στο αίμα, υπέρταση και παθήσεις του ήπατος. Επίσης αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικών επεισοδίων και καρκίνου του στόματος, του οισοφάγου καθώς και του καρκίνου του μαστού, του ήπατος και του παγκρέατος. Εκτός των άλλων, το αλκοόλ όταν καταναλώνεται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες, μειώνει την απορρόφηση σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες θειαμίνη, Β6, Β12, το φυλλικό οξύ και ο ψευδάργυρος», ξεκινά η Αμαλία Γιωτοπούλου επισημαίνοντας αρχικά τους πιθανούς κινδύνους. Ωστόσο όλα έχουν δύο όψεις.
«Από την άλλη πλευρά πολλές μελέτες έχουν προτείνει ότι όταν η κατανάλωση οινοπνεύματος γίνεται με μέτρο μπορεί να έχει σημαντικές ωφέλιμες επιδράσεις στον οργανισμό, καθώς, όπως έχει φανεί, μπορεί να μειώνει τα επίπεδα των λιποειδών στην κυκλοφορία του αίματος και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Μπορεί παράλληλα να αυξήσει την καλή (HDL) χοληστερόλη που δρα προστατευτικά στην υγεία της καρδιά και των αγγείων μας», συμπληρώνει.
Οι θερμίδες του αλκοόλ
Το αλκοόλ λόγω της θερμιδικής του απόδοσης μας κάνει να ξεφύγουμε κατά πολύ από το διατροφικό μας πρόγραμμα. Υπολογίζοντας ότι ένα 1gr αλκοόλ αποδίδει στον οργανισμό 7 θερμίδες, η θερμιδική περιεκτικότητα ενός ποτηριού κρασιού είναι περίπου 90-110 θερμίδες. «Οπότε καταναλώνοντας 3-4 ποτηράκια κρασί στις εορταστικές εξόδους αμέσως προστίθενται 300- 400 θερμίδες επιπλέον στη διατροφή μας», υπολογίζει η διατροφολόγος. Αντίστοιχα, μπορούμε να κάνουμε τις πράξεις: 1 ποτήρι μπύρας ισούται με 330 ml, 1 ποτήρι αλκοολούχου ποτού με 40 ml-50ml. Σε αυτές τις ποσότητες αντιστοιχούν πάνω κάτι 12-15 γρ καθαρής αλκοόλης αν μιλάμε για ένα κρασί 12%, μια μπύρα 5%, και 40 % για ένα καθαρό ποτό».
Οι συμβουλές της διατροφολόγου για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ τις γιορτές
- Γενικά προτιμήστε ποτά που περιέχουν λιγότερο αλκοόλ και περιέχουν ορισμένα θετικά συστατικά, όπως κρασί που είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες (ουσίες με αντιοξειδωτική δράση) ή μπύρα, επίσης με περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά ή συνδυάστε το ποτό σας με σόδα ώστε να διαρκέσει περισσότερο.
- Πρέπει να πίνουμε πάντα με γεμάτο στομάχι διότι η κατανάλωση αλκοόλ με άδειο στομάχι και η παρουσία διοξειδίου του άνθρακα (ανθρακικό) αυξάνουν την ταχύτητα απορρόφησης, ενώ η κατανάλωση κατά τη διάρκεια ή μετά από γεύμα μειώνει το ρυθμό απορρόφησης.
- Αποφύγετε τα γλυκά ποτά όπως τα λικέρ, έχουν περισσότερο αλκοόλ από όσο νομίζετε και τα σάκχαρα ενισχύουν και αυτά με τη σειρά τους την απορρόφηση του αλκοόλ.
- Επίσης για να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συγχρόνως καταναλώστε νερό ώστε να μετριάζεται την πρόσληψη και να αποφύγετε την αφυδάτωση που επιφέρει το οινόπνευμα.