Πολλές μελέτες που έχουν γίνει, έως σήμερα, για τις επιπτώσεις της ανισότητας των φύλων σε βάρος των γυναικών, έχουν αποδείξει ότι εξαιτίας αυτού πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερους κινδύνους για χρόνια νοσήματα, υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Όμως οι επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η ανισότητα στον ψυχισμό της γυναίκας, συχνά μπορεί να έχουν πολύ βαθύτερες και μακροπρόθεσμες συνέπειες και να επηρεάσουν ακόμα και την εγκεφαλική λειτουργία, όπως δείχνει πρόσφατη μελέτη.
Ειδικότερα, η σύνδεση του σεξισμού με την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης Αλτσχάιμερ και άνοιας αναδεικνύεται μέσα από μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις ΗΠΑ, η οποία υποδεικνύει ότι η ανισότητα των φύλων μπορεί να έχει ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες στην ψυχική και εγκεφαλική υγεία των γυναικών απ’ ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.
Ο σεξισμός, που βασίζεται στην άνιση μεταχείριση των φύλων, είναι γνωστό ότι επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία των γυναικών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μισθολογική ανισότητα. Ωστόσο, η νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η εκδήλωση σεξιστικών συμπεριφορών και πολιτικών σε βάρος των γυναικών μπορεί να έχει και επιπτώσεις στην εγκεφαλική τους υγεία.
Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που γεννήθηκαν σε πολιτείες των ΗΠΑ με υψηλό επίπεδο δομικού σεξισμού, αντιμετωπίζουν, σε μεγαλύτερες ηλικίες, ταχύτερη έκπτωση της μνήμης τους συγκριτικά με τις γυναίκες που μεγάλωσαν σε πολιτείες με λιγότερο έντονο σεξιστικό υπόβαθρο.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές του Vagelos College of Physicians and Surgeons του Πανεπιστημίου Κολούμπια, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Alzheimer’s & Dementia: Alzheimer’s».
Στην έρευνα, συμμετείχαν σχεδόν 21.000 γυναίκες, των οποίων τα δεδομένα εξετάστηκαν σε βάθος χρόνου, από το 1900 έως το 1960.
Οι ερευνητές υπολόγισαν τον βαθμό δομικού σεξισμού κάθε πολιτείας λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως η αναλογία ανδρών και γυναικών στο εργατικό δυναμικό, η συμμετοχή γυναικών στα πολιτειακά νομοθετικά σώματα, τα ποσοστά φτώχειας και η οικονομική ανισότητα:
· η πολιτεία με τον υψηλότερο δομικό σεξισμό ήταν το Μισισιπή το 1910,
· ενώ το Κονέκτικατ το 1940 παρουσίαζε τον χαμηλότερο.
Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι εντυπωσιακά: οι γυναίκες που γεννήθηκαν στο Μισισιπή παρουσίασαν έκπτωση μνήμης που ήταν παρόμοια με εκείνη γυναικών που ήταν 9 χρόνια μεγαλύτερες. Αυτά τα ευρήματα είναι εξαιρετικά σημαντικά, δεδομένου ότι οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από την ασθένεια Αλτσχάιμερ στις ΗΠΑ. Σχεδόν τα δύο τρίτα των Αμερικανών με Αλτσχάιμερ είναι γυναίκες, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι ζουν περισσότερο από τους άνδρες.
Αυτή η μελέτη προστίθεται σε μια σειρά άλλων ερευνών που δείχνουν τη σύνδεση του δομικού σεξισμού με την υγεία των γυναικών. Προηγούμενες μελέτες έχουν καταδείξει ότι οι γυναίκες που υπήρξαν θύματα μεγαλύτερης κοινωνικής ανισότητας λόγω φύλου, αντιμετωπίζουν υψηλότερους κινδύνους για χρόνια νοσήματα, υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.
ΠΗΓΗ: fastcompany.com