Το “polvorón” είναι, μαζί με το μαντολάτο και το αμυγδαλωτό, τα πιο εμβληματικά γλυκά των Χριστουγέννων στην Ισπανία και, παρόλο που αυτή τη στιγμή στα τραπέζια των Ισπανών θα βρούμε αμέτρητα προϊόντα που ελάχιστη σχέση έχουν με την παράδοση – κάτι που συμβαίνει και στη χώρα μας – τα polvorones και τα mantecados βρίσκουν πάντα χώρο στις γιορτές.

Αν θέλετε να μάθετε λίγα περισσότερα για την προέλευσή του και την προετοιμασία του, αν είστε κι εσείς δηλαδή από εκείνους που τους αρέσει να ανακαλύπτουν παραδόσεις άλλων χωρών για τα Χριστούγεννα, διαβάστε παρακάτω και ίσως φέτος δοκιμάσετε να φτιάξετε στα γιορτινά τραπέζια που θα φιλοξενήσετε κάτι διαφορετικό. Ίσως σας θυμίσουν τους δικούς μας κουραμπιέδες, αλλά είναι ακόμα πιο εύκολα στην παρασκευή τους.

Το polvorón λοιπόν είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα για το πώς με μόλις τέσσερα ταπεινά συστατικά είναι δυνατό να επιτευχθεί ένα πρακτικά τέλειο προϊόν. Τόσο τέλειο που οι Ισπανοί το καταναλώνουν με ελάχιστες παραλλαγές εδώ και περίπου πεντακόσια χρόνια. Είναι πολύ απλό, μόνο τέσσερα υλικά: ζάχαρη, λαρδί, αλεύρι και αμύγδαλα. Τα ζυμώνετε όλα μαζί, ένα άγγιγμα του φούρνου και αυτό είναι – σύμφωνα με τις συνταγές που θα βρείτε πολύ εύκολα στο διαδίκτυο.

Ας δούμε όμως από πού προέρχεται αυτό το παραδοσιακό επιδόρπιο. Εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, η πόλη Estepa της Σεβίλλης και η πόλη Antequera της Μάλαγα αμφισβητούν την προέλευση του polvorón, και παρόλο που υπάρχει μια σφοδρή μάχη μεταξύ τους, φαίνεται ότι κανείς δεν μπόρεσε να διαψεύσει ότι η πρώτη γραπτή συνταγή για τα polvorones, για την οποία υπάρχουν στοιχεία, είναι από το 1740 στο Morón de la Frontera. Είναι επίσης γνωστό ότι, ήδη από τον 18ο αιώνα, στο μοναστήρι Santa Clara de Jesús, στην Estepa, έφτιαχναν polvorones, αλλά μόλις τον 19ο αιώνα η κατανάλωσή τους εξαπλώθηκε πέρα ​​από τη Σεβίλλη και την επαρχία της χάρη στη σύζυγο ενός μεταφορέα που αποφάσισε να πουλήσει τα polvorones που είχε ετοιμάσει στο σπίτι. Για να κάνει τα γλυκά λιγότερο εύθραυστα και ευαίσθητα, πρόσθεσε μερικά λεπτά ψησίματος στη διαδικασία για να δημιουργήσει μια ελαφριά ξηρή κρούστα στο εξωτερικό, ώστε να κρατάνε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Γιατί πωλούνται τυλιγμένα; Το να ξεχωρίσουμε ένα καλό polvorón είναι εύκολο γιατί έχει μια αλάνθαστη μυρωδιά από αμύγδαλο και κανέλα και αν το σηκώσεις και το στύψεις, θρυμματίζεται εύκολα, αφού τα συστατικά του είναι πολύ αλεσμένα, γίνονται σκόνη, εξ ου και το όνομα – polvo στα ισπανικά σημαίνει σκόνη – , και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να αντέξουν την πίεση, αλλά αν τα βάλεις μαζί επανέρχονται γρήγορα. Εξαιτίας αυτής της ευθραυστότητας λοιπόν πωλούνταν πάντα τυλιγμένα.

Με τόσα λίγα υλικά και τόσο απλή προετοιμασία, είναι ξεκάθαρο ότι για να καταφέρετε ένα κορυφαίο προϊόν πρέπει να σέβεστε την ποιότητα των πρώτων υλών και την παραδοσιακή συνταγή. Τα polvorones πρέπει να παρασκευάζονται με μοναδικά συστατικά, χωρίς μείγματα, χάρη στα οποία η γεύση και η υφή ενισχύονται και τα κάνουν αδιαμφισβήτητα. Επιπλέον δεν πρέπει να περιέχουν χρωστικές τροφίμων ή τεχνητά αρώματα και ως αντιοξειδωτικό κάποιοι παραδοσιακοί φούρνοι της Νότιας Ισπανίας χρησιμοποιούν φυσικό εκχύλισμα δεντρολίβανου. Μπορείτε τα βρείτε τα polvorones σε δύο ποικιλίες (όπως και τους κουραμπιέδες): πρωτότυπα ή βουτηγμένα σε κακάο.

Το κλειδί για την ποιότητα και τη γεύση των polvorones βρίσκεται στις αναλογίες, στην ποιότητα της πρώτης ύλης και στο χέρι του τεχνίτη. Το μυστικό είναι ότι δεν υπάρχει μυστικό.

Ας δούμε μια συνταγή:

  • Συστατικά 270 γρ βούτυρο μαλακωμένο
  • ¾ του φλιτζανιού ζάχαρη άχνη, συν περισσότερο για να τυλίξετε και να ξεσκονίσετε τις μπάλες polvoron
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι απλό/αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¾ φλιτζάνι αλεσμένα φουντούκια
  • 1 ½ φλιτζάνι γάλα σε σκόνη

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώστε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα/χαρτί ψησίματος. Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ, προσθέστε το μαλακωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη στο μπολ και χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια αυξήστε τη σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ξύστε τις πλευρές του μπολ και χτυπήστε ξανά μέχρι να ενωθούν καλά.

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το απλό αλεύρι, τα αλεσμένα φουντούκια, το γάλα σε σκόνη και χτυπάμε να ενωθούν. Προσθέστε το στο μείγμα του βουτύρου και χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα για να ενωθούν και στη συνέχεια αυξήστε τη σε μέτρια ταχύτητα. Ξύστε τα πλαϊνά του μπολ και χτυπήστε ξανά μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά και να ενωθούν σε μια ζύμη.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρές μπάλες βάρους 15 γρ. Τυλίξτε κάθε μπάλα σε ζάχαρη άχνη και τοποθετήστε το στο ταψί σε απόσταση μεταξύ τους.

Ψήνουμε για 20 λεπτά. Μεταφέρουμε το ταψί σε μια σχάρα ψύξης και αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Καλή σας όρεξη!

Πηγή: Consumidora

[mc4wp_form id="278"]